29.9.2023 18:50

Ο Πατριάρχης των δημοσίων Οικονομικών Ανδρέας Μιχ. Ανδρεάδης

Πέρα των οικονομικών, επιμελητής του έργου του Εμμ. Ροΐδη

Γεννημένος στην Κέρκυρα στις 30 Νοεμβρίου 1876, γιος του Μιχαήλ Ανδρέα Ανδρεάδη και της Ευγενίας (Τζένης) Μικρουλάκη θυγατέρας του Χιώτη εφοπλιστή Αντωνίου Στέφανου Μικρουλάκη, και της Ευτέρπης κόρης του Εμμανουήλ (Φραγκομανώλη) Ροδοκανάκη, αδελφής της Κορνηλίας Ροδοκανάκη/Δημ.Ροΐδου μητέρας του Εμμανουήλ Ροΐδη, μεγάλωσε και γαλουχήθηκε κοντά στον ανατρεπτικό λογοτέχνη θείο του. Η εκλεκτή και εκλεκτική αυτή συγγένεια αποτελεί το κίνητρο για να μελετήσει, αναλύσει και προβάλει το έργο Ροΐδη, πέρα των δικών του γνωστικών δυνατοτήτων περί των οικονομικών.

Από την Κρήτη στη Χίο και την Κέρκυρα

Ο πατέρας του Ανδρεάδη, Μιχάλης, είναι πρώτος ξάδερφος του Κωνσταντίνου Ι. Σφακιανάκη, από το Βραχάσι Λασιθίου Κρήτης. Γράφει η κ. Ιωάννα Σφακιανάκη, στην ιστοσελίδα «Νόστιμον Ήμαρ», όλο το γενεαλογικό δέντρο της οικογένειας: « … Δυο αδερφών παιδιά...Του Γιαννιού και του Ανδρέα.
Ο Ανδρέας Ανδρεάδης γεννήθηκε στην Κέρκυρα στις 30 Νοεμβρίου 1876 και ήταν ο μοναχογιός του Χιώτη-Κρητικού Μιχαήλ Ανδρεάδη. Μητέρα του η Ευγενία(Τζένη) Μικρουλάκη θυγατέρα του Χιώτη εφοπλιστή Αντώνιου( Στέφανου) Μικρουλάκη, και της Ευτέρπης κόρης του Εμμ.(Φραγκομανώλη) Ροδοκανάκη.
Ο παππούς του από την μεριά του πατέρα του ήταν ο Ανδρέας Παπαμιχελή(ή Μιχελιουδόπαππα)Παπαμιχελάκης-Ανδρεάδης. Πρωτότοκος γιος του Μιχελιουδόπαππα. Ο παππούς του Ανδρέας, πλοίαρχος και πλοιοκτήτης πριν το 1880 στα χρόνια της Τουρκοκρατίας στην Κρήτη, ταξίδεψε και εγκαταστάθηκε στις Ινδίες αρχικά και αργότερα στην Χίο.
Όλοι τον φώναζαν καπετάν Ανδρέα κι έτσι δράττοντας την ευκαιρία για λόγους ασφάλειας από την Τουρκιά που τους καταδίωκε, μα και την βεντέτα που ξέσπασε ανάμεσα στους Σφακιανούς λόγω της αποτυχημένης επανάστασης του Δασκαλογιάννη, μετονομάστηκε σε Ανδρεάδης.
Παντρεύτηκε την θυγατέρα του Σφακιανομηλιού Αναγνωστάκη κι έφτιαξε για πάντα το κονάκι του στη Χίο. 

Εκεί γεννήθηκε ο γιός τους Μιχάλης μα και ο άλλος μεγαλύτερος γιος του Γεώργιος.
Ο Μιχάλης Ανδρεάδης με την σειρά του παντρεύτηκε την Ευγενία Α. Μικρουλάκη και απέκτησαν τρείς θυγατέρες κι έναν μοναχογιό τον Ανδρέα.

Θυγατέρες τους ήταν η Αντωνία, η άλλη είναι αγνώστου ονόματος, και η Ευτέρπη, η οποία νυμφεύτηκε τον Θεόδωρο Λάσκαρι και γιος τους είναι ο διάσημος Βαλκανιολόγος Μιχαήλ Λάσκαρις.
Για λόγους άγνωστους μετά τον χαμό του πατέρα τους ο Μιχαήλ χωρίστηκε με τον αδερφό του Γεώργιο, εγκατέλειψε την Χίο για να εγκατασταθεί με την οικογένεια του στην Κέρκυρα, ενώ ο Γεώργιος παρέμεινε εκεί…

Μαζί και ο κουνιάδος του ο Στέφανος Μικρουλάκης με την οικογένειά του»

Ακαδημαϊκή καριέρα και πανεπιστημιακή διαδρομή

Σπουδάζει νομική και οικονομικά στο πανεπιστήμιο του Παρισιού, του οποίου αναγορεύεται διδάκτωρ, για να συμπληρώσει τις οικονομικές του σπουδές στο Λονδίνο. Ακολουθεί ακαδημαϊκή καριέρα εκλεγόμενος αρχικά το 1902 στην θέση του υφηγητή της Πολιτικής Οικονομίας και στη συνέχεια το 1906 στην θέση του καθηγητή της Πολιτικής Οικονομίας και Στατιστικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από το πανεπιστήμιο παραιτείται το 1934 για λόγους υγείας. Διατελεί σύμβουλος του Ελευθέριου Βενιζέλου αλλά αρνείται να εισέλθει στην πολιτική, αν και πιέζεται να αναλάβει τα υπουργεία Οικονομικών και Εξωτερικών.

Το 1926 εκδίδεται η Συντακτική Πράξη Ίδρυσης της Ακαδημίας Αθηνών, στην οποία διορίζεται τακτικό μέλος. Διατελεί ακόμη μέλος της Γαλλικής και Αγγλικής Ακαδημίας, αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην Κοινωνία των Εθνών (1912 - 1913) και παράλληλα συγγράφει αρκετές μελέτες σχετικά με την οικονομία. Την ίδια περίοδο ασχολείται με τη λογοτεχνία εκδίδοντας μελέτες για το θείο του, όπως προαναφέρεται, Εμμανουήλ Ροΐδη, τον Λορέντζο Μαβίλη, καθώς και με το θέατρο. Ο Ανδρεάδης αφήνει πολυπληθείς θεατρικές κριτικές µε το ψευδώνυμο Αλκ στον ημερήσιο αθηναϊκό τύπο και συγγράφει ειδική μονογραφία για τα θέατρα της Βιέννης. Ανάμεσα στα έργα του περιλαμβάνονται «Η Ιστορία της Τραπέζης της Αγγλίας (1904), «Ιστορία των Εθνικών Δανείων» του 1904, «Περί της οικονομικής διοικήσεως της Επτανήσου επί Βενετοκρατίας» το 1914, «Ιστορία της ελληνικής δημοσίας οικονομίας: από των ηρωικών χρόνων μέχρι της συστάσεως του ελληνικού βασιλείου» του 1918.

Απόγονος του εθνομάρτυρα Δασκαλογιάννη

«Ο Πατριάρχης των Δημοσίων Οικονομικών», όπως τον έλεγαν οι καθηγητές και ερευνητές των Οικονομικών της εποχής του, είναι εκείνος που ξεκινά την έρευνα για την τύχη των παιδιών του εθνομάρτυρα της Κρήτης, την περίοδο των Ορλωφικών, Ιωάννη Δασκαλογιάννη, τον οποίο οι Οθωμανοί έγδαραν ζωντανό στην κεντρική πλατεία του Ηρακλείου, μετά την κατάπνιξη του κινήματος. Αναφέρει ο αείμνηστος συγγραφέας-δημοσιογράφος Πάρις Κελαϊδής στο βιβλίο του για την τύχη της οικογενείας Δασκαλογιάννη ότι η πρώτη του πηγή είναι ο καθηγητής Ανδρέας Ανδρεάδης, ο οποίος ήταν από τους πρώτους μελετητές που ασχολήθηκαν με την τύχη της οικογένειας του Εθνομάρτυρος: «ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Ανδρέας Ανδρεάδης, ο οποίος εκαυχάτο ότι καταγόταν από την οικογένεια του Δασκαλογιάννη». Από τις έρευνες του Ανδρεάδη γίνεται γνωστή η περιπετειώδης ζωή της κόρης του Μαρίας Δασκαλογιάννη, την οποία οι Οθωμανοί παντρεύουν δια της βίας με ομοεθνή τους, τον Αμπλού Αχμέτ, αρχιλογιστή της τουρκικής διοίκησης του Ηρακλείου. Το ζεύγος εγκαθίσταται στην Κωνσταντινούπολη, αποκτά δύο γιούς, οι οποίοι όμως πεθαίνουν νέοι. Ο Αμπλού Αχμέτ δεν υποχρεώνει τη γυναίκα του να αλλαξοπιστήσει και όταν φεύγει από τη ζωή την καθιστά πλουσιότατη χήρα. Με το ξέσπασμα της Επανάστασης η χήρα Μαρία ζητά και καταφεύγει στην Τήνο, όπου πλέον (1823) έχει ανευρεθεί η Αγία Εικόνα της Παναγίας, γεγονός που εκλαμβάνεται από το αγωνιζόμενο Έθνος ως θετικός οιωνός για την επιτυχία του Αγώνα. Αφού χρηματοδοτεί τον ανιψιό της Γιώργη Δασκαλογιάννη για την απόκτηση είκοσι επιπλέον ανδρών, όταν μάχονταν για την ανεξαρτησία στη Σάμο.

Στην Τήνο, αφού έχει καρεί μοναχή, συμβάλει με όλη την περιουσία της στη σύσταση του Πανελληνίου Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας Τήνου (ΠΙΕΤ).

Εκδόσεις μετά θάναντον

Ο Ανδρέας Ανδρεάδης φεύγε από τη ζωή το 1935 στην Αθήνα άκληρος. Μετά το θάνατό του και έως τον πόλεμο του 1940, η Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ εκδίδει τις μικρότερες εργασίες του σε τρεις τόμους.

Πολυμερής φυσιογνωμία, ακαταπόνητος ερευνητής και με διεθνή επιστημονικά ενδιαφέροντα, ο Ανδρεάδης παρέμεινε πάντα πιστός στην ιδέα της επιστήμης και της ακαδημαϊκής ανεξαρτησίας, διέδωσε ως δάσκαλος το πνεύμα της έρευνας και θεωρείται από τους βασικούς θεμελιωτές της δημοσιονομικής επιστήμης στην Ελλάδα.

Πηγές :

  1. https://www.nostimonimar-online.com/ Παρουσίαση της Ιωάννας Σφακιανάκη.
  2. https://el.wikipedia.org/
  3. https://www.taxydromos.gr/politismos/
  4. https://www.ot.gr/
  5. http://iscreta.gr/
  6. «Ημερολόγιον Σκόκου»(τόμος 11)

http://www.corfu-museum.gr/

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ