23.3.2020 13:44

Η φωτογραφική απεικόνιση του μεγάλου Σεισμού του 1881

Απεικόνιση των Θυμιανών, παντού ερείπια

Αρχειακό υλικό με ισοπεδωμένο το νησί της Χίου

Κάτι που ενδεχομένως οι παλαιότεροι να θυμούνται είναι αφορμή του παρόντος αφιερώματος , στην τρίτη μεγάλη καταστροφή του 19ου αιώνα, στο λεγόμενο «Χαλασμό», το σεισμό του 1881.                                                                                    

Πρόκειται για την επικρατούσα συνήθεια έως το 1970, την 22α Μαρτίου να κτυπούν πένθιμα όλες οι καμπάνες του νησιού, σε ένδειξη πένθους και μνήμης στα 4000 περίπου θύματα.                                                                     

Οι κωδωνοκρουσίες είχαν οριστεί για τις 5:00 το απόγευμα, ενώ η Ιερά Μητρόπολη είχε κηρύξει τη συγκεκριμένη ημέρα ως ημέρα νηστείας και προσευχής.                                        

Η Χίος θεωρείται από τις πλέον  σεισμογενείς περιοχές της Ευρώπης, μαζί με τον κόλπο της Σμύρνης και την χερσόνησο Καραμπουρούν , αφού η περιοχή μας βρίσκεται  στο σημείο όπου η αφρικανική πλάκα «βυθίζεται» κάτω από την πλάκα του Αιγαίου.                               

Αν και το 1881 το νησί δεν είχε ακόμη ενσωματωθεί στον Εθνικό κορμό, ο συγκεκριμένος σεισμός θεωρείται ο πιο καταστροφικός της Ελλάδος, ο οποίος καθόρισε και εκείνος με τη σειρά του δημογραφικά,  μετά τη Σφαγή του 1822 και τον «καμμό» του 1855, συρρικνώνοντας δραματικά τον Χιακό πληθυσμό.                                                                                                    

Μεσημέρι της Κυριακής των Βαΐων 5 Απριλίου 1881 έγινε ο τρομερός σεισμός, με το επίκεντρο του σεισμού να εντοπίζεται  σε απόσταση περίπου 15 χιλιομέτρων νότια από την πόλη της Χίου , με αποτέλεσμα σχεδόν να ισοπεδωθεί  η Χώρα και όλα τα χωριά του νοτίου μέρους του νησιού, που πέρα των 4000 νεκρών είχε και 7000 τραυματίες.                    

Μεγάλες ζημιές είχε υποστεί και ο Τσεσμές, απέναντι στη Μικρά Ασία όπου όμως ο αριθμός των θυμάτων στην τουρκική ενδοχώρα ήταν χαμηλός.  

Τα συντρίμμια από τον Εγκέλαδο                                                                  

Πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τον απέραντο ερειπιώνα που τελικά έγινε η Χίος και τα χωριά της  διαθέτει το πλούσιο αρχείο της ιστοσελίδας του Ιδρύματος ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΛΑΣΚΑΡΙΔΗ , απ’ όπου και αντλήθηκαν οι φωτογραφίες με την απεικόνιση της καταστροφής.                                                             

Νένητα, Βουνό, Φλάτσια, Καλαμωτή, Κοινή, Καλλιμασιά, Δίδυμα αλλά και ο Βροντάδος  και συνοικίες ολόκληρες της πόλης. Ατσική, Απλωταριά, Καλοπλύτου μετατράπηκαν σε σορούς ερειπίων, που θα παρατεθούν οι φωτογραφίες τους τμηματικά. Από το τρομερό πέρασμα του Εγκέλαδου μεγάλες ζημιές υπέστησαν ιστορικοί ναοί, όπως η Αγία Κυριακή του Εξ Απορρήτων Μαυροκορδάτου στο Κτήμα Χωρέμη, ο παλαιός Ταξιάρχης του Καταρράκτη, ο Αγιος Νικόλαος του Μώλου στο Φρούριο, ο Άγιος Νικόλαος των Καθολικών ή επίσης καθολική Μονή των Δομινικανών που εξαφανίστηκε. Στοιχεία επίσης αντλήθηκαν από την ιστοσελίδα «Γεωδίφης».

                                                                     (συνεχίζεται)

Ο,τι απέμεινε από ανεμόμυλο της Νότιας Χίου

Το κεφαλοχώρι της Καλλιμασιάς μετά το θανατηφόρο κτύπημα

Το χωριό Βουνό ή «Βουνός», όπως αναφέρεται σε παλαιότερες πηγές
 

Θεωρητικά οικισμοί σε λόφους θεωρούνται αντισεισμικοί, αυτό όμως δεν συνέβη με το χωριό Δαφνώνας
 

Τα Νένητα , εύρωστο ανέκαθεν κεφαλοχώρι –Μαστιχοχώρι, θρήνησε την απώλεια του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού του
 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ