6.6.2013 17:49

Καλύτερη άμυνα … η επίθεση

Τώρα που οπισθοχωρεί κάπως η μπόρα των οργισμένων αντανακλαστικών για το ενδεχόμενο κλείσιμο της Βιβλιοθήκης Κοραή, ας επιχειρηθεί μια πιο ψύχραιμη αποτίμηση της κατάστασης. Να δεχτώ ως απόλυτα καλοπροαίρετες τις αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν, αλίμονο αν κι εκεί παίζονταν παιχνιδάκια εντυπώσεων.

Όμως, να κρατάς ένα υπερηχητικό τετρακίνητο μοντέλο για να μοιράζεις την αλληλογραφία μεταξύ Σπαρτούντας και Καμπιών το υποβαθμίζεις εσύ ο ίδιος με την επιλογή σου. Επί χρόνια ο ανεκτίμητος θησαυρός γνώσης της Βιβλιοθήκης κουκουλώνεται από τους εκάστοτε διαχειριστές του. Ποτέ δεν έγινε προσπάθεια διάχυσης του σε μεγαλύτερες μάζες στο νησί, στην Ελλάδα, στον κόσμο ολόκληρο. Συμβιβαστήκαμε με την αντίληψη ότι η Βιβλιοθήκη είναι φορέας ικανοποίησης της δίψας για εμβάθυνση της μελέτης των ολίγων, μιας κλειστής κάστας ανθρώπων των γραμμάτων στο νησί. Χτίσαμε δεκάδες κτιριακές υποδομές για υπαρκτές ή ανύπαρκτες ανάγκες και στοιβάζαμε τα βιβλία της σε αποθήκες μέσα σε κούτες. Επιτρέπαμε, με σιωπηρή ανοχή, μια βραδυπορούσα λειτουργία της, εγκατεστημένη στο σκληρό δίσκο του προσωπικού της. Με όλα αυτά εμείς της περνούσαμε το λουκέτο.

Η σημερινή εξέγερση έχει νόημα μόνο αν συνοδευτεί με ειλικρινή στήριξη των προσπαθειών του Εφορευτικού Συμβουλίου να τα αλλάξει όλα. Να φέρει στο φως μια νέα Βιβλιοθήκη, σύμβολο πνεύματος για όλο το νησί. Επιχειρεί προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση για πρώτη φορά, ενδεχομένως και με λάθη. Ας στηριχτεί από όλους μας, φίλους κι εχθρούς, και δεν υπάρχει περίπτωση να κινδυνεύσει η υπόσταση της. Αντίθετα, μάλλον θα αναδειχθεί σε κομβικό φορέα τουλάχιστον για το Αιγαίο.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ