Παραπολιτικά

4/6/13 15:36

τελ. ενημ.: 4/6/13 15:37

Αλλού αναπορρόφητα και αλλού δεν υπάρχει σάλιο

Όπως και να το δει κανείς είναι  μια μεγάλη και αθεράπευτη αντίφαση. Να βουίζει  η χώρα ότι πολλά δις ευρώ από το ΕΣΠΑ παραμένουν αναπορρόφητα, την ώρα που υπάρχουν έργα που θα μπορούσαν να ρουφίξουν κάμποσα από δαύτα.

Το παράδειγμα του νέου κεντρικού λιμένα Χίου είναι ενδεικτικό. Απομένουν παρανυχίδες για να αποκτήσει καθολική ωριμότητα και διαρκώς ακούει ότι δεν υπάρχουν πόροι για τη υλοποίηση του, την ώρα που ξεχειλίζουν τα αναπρορρόφητα κονδύλια.

Είναι τόσο μεγάλη η αγκύλωση ακόμη και των χρησμοδοτούμενων από την ΕΕ προγραμμάτων, που καθίσταται σχεδόν αδύνατη η μετακίνηση πιστώσεων από τον έναν στον άλλο κωδικό, ακόμα και όταν…βγάζει μάτι ότι, όπως δομήθηκε ο αρχικός σχεδιασμός, δεν θα πετύχει τους τελικούς του στόχους. Χρειάζεται σειρά αναθεωρήσεων, που περνούν από Επιτροπές Παρακολούθησης και πάει λέγοντας, για να μετατοπιστούν  κωδικοί και να χρηματοδοτηθούν νέα έργα.

Τι εμποδίζει να επισπευστούν, και για την περίπτωση μας, να απαιτηθεί καθαρά και ξάστερα αν υπάρχει η παραμικρή πιθανότητα  χρηματοδότησης του λιμένα; Θα είναι καλύτερα να επιστραφούν πιστώσεις σε  μια εποχή για τις οποίες διψάει η ελληνική οικονομία;

Σχόλια άρθρου: 0