8.12.2022 7:51

Στην 7η θέση με τα ακριβότερα καύσιμα παγκοσμίως η Ελλάδα

Στην 7η θέση σε ό,τι αφορά τα ακριβότερα καύσιμα και στη 13η θέση αναφορικά με το πιο ακριβό φυσικό αέριο στον κόσμο, βρίσκεται η Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία της GlobalPetrolPrices.com, τα οποία παραθέτει το oilprice.com.

Η ενεργειακή κρίση που πλήττει τον πλανήτη έχει ωθήσει τις τιμές σε ιστορικά υψηλά επίπεδα για αρκετές χώρες.

Οι τιμές της βενζίνης, της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου εκτοξεύτηκαν καθώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία διέλυσε τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού ενέργειας. Τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν υψηλότερους λογαριασμούς ενέργειας εν μέσω ακραίας αστάθειας των τιμών. Η αβεβαιότητα γύρω από τον πόλεμο είναι μεγάλη και το κόστος θέρμανσης το χειμώνα αναμένεται να εκτιναχθεί στα ύψη.

Βενζίνη
Με μέσο όρο 11,10 δολάρια ανά γαλόνι, τα νοικοκυριά στο Χονγκ Κονγκ πληρώνουν τα υψηλότερα επίπεδα βενζίνης στον κόσμο – υπερδιπλάσια από τον παγκόσμιο μέσο όρο. Τόσο οι υψηλοί φόροι φυσικού αερίου όσο και το υψηλό κόστος γης είναι πρωταρχικοί παράγοντες πίσω από τις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου.

Και ακολουθεί η Κεντρική Αφρική με 8,6 δολ. και η Ισλανδία με 8,5 δολ.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην έβδομη θέση στον κόσμο με το κόστος της τιμής της βενζίνης σύμφωνα με την GlobalPetrolPrices.com να διαμορφώνεται σε 7,6 δολ. ανά γαλόνι. (σ.σ. το ένα γαλόνι αντιστοιχεί σε 3,78 λίτρα, υπολογίζει δηλαδή την τιμή του λίτρου λίγο πάνω από τα 2 ευρώ).


Ηλεκτρική ενέργεια
Εξαιρετική αστάθεια παρατηρείται επίσης στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος.

Η πλειονότητα των υψηλότερων τιμών οικιακής ηλεκτρικής ενέργειας είναι στην Ευρώπη, όπου οι τιμές της Δανίας, της Γερμανίας και του Βελγίου είναι περίπου διπλάσιες από αυτές της Γαλλίας και της Ελλάδας. Επίσης, οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας σε πολλές χώρες της Ευρώπης είναι υπερδιπλάσιες ή τριπλάσιες από τον παγκόσμιο μέσο όρο των 0,14 δολ. ανά κιλοβατώρα.

Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022, οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας των νοικοκυριών στην Ευρωπαϊκή Ένωση αυξήθηκαν κατά 32% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Στις ΗΠΑ, οι τιμές κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκαν σχεδόν 16% ετησίως σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους, η υψηλότερη αύξηση σε πάνω από τέσσερις δεκαετίες, τροφοδοτώντας υψηλότερα τον πληθωρισμό.

Ωστόσο, τα νοικοκυριά είναι πιο προστατευμένα από τον αντίκτυπο των διαταραχών του ρωσικού εφοδιασμού λόγω του ότι οι ΗΠΑ είναι καθαρός εξαγωγέας ενέργειας.

Φυσικό Αέριο
Οκτώ από τις 10 υψηλότερες τιμές φυσικού αερίου παγκοσμίως καταγράφονται στην Ευρώπη, με την Ολλανδία στην κορυφή. Συνολικά, οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου έχουν εξαπλασιαστεί σε ένα χρόνο από την εισβολή στην Ουκρανία.

Τα καλά νέα είναι ότι η φθινοπωρινή περίοδος ήταν σχετικά ζεστή, γεγονός που βοήθησε τη ζήτηση φυσικού αερίου στην Ευρώπη να μειωθεί κατά 22% τον Οκτώβριο σε σύγκριση με πέρυσι. Αυτό βοηθά στη μείωση του κινδύνου ελλείψεων φυσικού αερίου που θα εμφανιστούν αργότερα το χειμώνα.

Εκτός Ευρώπης, η Βραζιλία έχει την τέταρτη υψηλότερη τιμή φυσικού αερίου παγκοσμίως, παρά το ότι παράγει περίπου το ήμισυ της εγχώριας προμήθειας.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 13η θέση.

Ο έντυπος «πολίτης» ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα! Συμπληρώστε την διεύθυνση σας εδώ.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας και στο Google News. Περιμένουμε τα σχόλια σας στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ