14.7.2015 11:53

Σκληρά μέτρα, αυστηρό χρονοδιάγραμμα

Η συμφωνία της Ελλάδας με τους εταίρους της, στη Σύνοδο Κορυφής, για δίμηνο πρόγραμμα «γέφυρα» που προβλέπει την υλοποίηση συγκεκριμένων ενεργειών από την ελληνική κυβέρνηση έναντι χρηματοδότησης 12 δισ. ευρώ, επετεύχθη ύστερα από 14ωρες διαβουλεύσεις, απειλές για Grexit και σε περιβάλλον ασφυξίας από την κλειστή κάνουλα της ρευστότητας από τις ελληνικές τράπεζες.

Η συμφωνία των δύο πλευρών αποτυπώθηκε σε ένα αναλυτικό κείμενο σύμφωνα με το οποίο η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει συγκεκριμένα βήματα σε ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα προκειμένου να εξασφαλίσει το πρόγραμμα στήριξης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).

Στο κείμενο συμπερασμάτων αναφέρεται ότι συμφωνήθηκε η παρουσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο νέο πρόγραμμα, ως τεχνικού συμβούλου, αλλά και ως δανειστή της χώρας. «Αυτό αποτελεί προϋπόθεση ώστε το Eurogroup να συμφωνήσει σε ένα νέο πρόγραμμα του ESM», λένε τα κράτη-μέλη της Συνόδου Κορυφής και προσθέτουν ότι εξ αυτού του λόγου «η Ελλάδα θα ζητήσει να συνεχιστεί η υποστήριξη του ΔΝΤ (παρακολούθηση και χρηματοδότηση) από τον Μάρτιο του 2016».

Ετσι, δεσμεύτηκε να νομοθετήσει, έως τις 15 Ιουλίου τα εξής:

• Εξορθολογισμός του ΦΠΑ και διεύρυνση της φορολογικής βάσης ώστε να αυξηθούν τα έσοδα.

• Μέτρα για τη βελτίωση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος ως μέρους ολοκληρωμένου προγράμματος μεταρρύθμισης.

• Διαφύλαξη της πλήρους νομικής ανεξαρτησίας της ΕΛΣΤΑΤ.

• Την πλήρη εφαρμογή των σχετικών προβλέψεων της Συνθήκης για τη Σταθερότητα, Συνεργασία και Διακυβέρνηση της Νομισματικής Ενωσης με ενεργοποίηση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου πριν από την οριστικοποίηση του Μνημονίου Κατανόησης, περιλαμβανομένων ημιαυτόματων περικοπών σε περιπτώσεις αποκλίσεων από φιλόδοξους στόχους πρωτογενούς πλεονάσματος.

Εως τις 22 Ιουλίου θα πρέπει να νομοθετηθούν τα εξής:

• Η υιοθέτηση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.

• Η υιοθέτηση της κοινοτικής οδηγίας BRRD με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Σύνοδος σημειώνει τις επείγουσες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας που υπαγορεύουν πολύ γρήγορη πρόοδο στην επίτευξη απόφασης για το νέο Μνημόνιο Κατανόησης: αυτές εκτιμάται ότι ανέρχονται σε 7 δισ. ευρώ μέχρι τις 20 Ιουλίου και 5 δισ. ευρώ μέχρι τα μέσα Αυγούστου.

Μόνο μετά την υλοποίηση όλων των δεσμεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης, θα δοθεί το «πράσινο φως» για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις που αφορούν το 3ετές μεσομακροπρόθεσμο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα ύψους 82-86 δισ. ευρώ. Παράλληλα, προβλέπεται αναπτυξιακό πακέτο ύψους 35 δισ. ευρώ με άμεση εκταμίευση 1 δισ. ευρώ.

Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να δεσμευτεί επίσημα ότι θα ενισχύσει τις προτάσεις σε μια σειρά τομέων που έχουν σημειώσει οι θεσμοί, με ένα ικανοποιητικό και ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα για νομοθέτηση και υλοποίηση, όσον αφορά δομικές μεταρρυθμίσεις, ορόσημα και ποσοτικούς στόχους, για να υπάρξει σαφήνεια για την κατεύθυνση των πολιτικών μεσοπρόθεσμα.

Επιπλέον, σύμφωνα με τους ηγέτες της Ευρωζώνης, θα υπάρχει μόνιμη παρουσία των θεσμών και 3μηνη αξιολόγηση του προγράμματος, ενώ οι εκταμιεύσεις θα γίνονται μόνο εφόσον έχουν υλοποιηθεί οι μεταρρυθμίσεις. Σε διαφορετική περίπτωση η κυβέρνηση θα εξαναγκάζεται να λαμβάνει διορθωτικά δημοσιονομικά μέτρα.

Η Ελλάδα θα πρέπει:

• Να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό και να εξειδικεύσει πολιτικές που θα καλύπτουν πλήρως τη δημοσιονομική επίπτωση από την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου (σ.σ.: ΣτΕ) για τη μεταρρύθμιση του 2012. Να εφαρμόσει τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος ή κοινά συμφωνημένα εναλλακτικά μέτρα έως τον Οκτώβριο του 2015.

• Να υιοθετήσει πιο φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις στις αγορές προϊόντων με ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης όλων των συστάσεων στην εργαλειοθήκη (Toolkit I) του ΟΟΣΑ.

• Στις αγορές ενέργειας θα πρέπει να προχωρήσει με την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, εκτός εάν μπορέσουν να βρεθούν ισοδύναμα μέτρα με αντίστοιχη επίπτωση στον ανταγωνισμό, όπως συμφωνήθηκε από τους θεσμούς.

• Στις αγορές εργασίας θα πρέπει να πραγματοποιηθεί τολμηρή αναθεώρηση και εκσυγχρονισμός του πλαισίου συλλογικών διαπραγματεύσεων και -λαμβάνοντας υπόψη τις σχετικές ευρωπαϊκές οδηγίες και τις καλύτερες πρακτικές- των ομαδικών απολύσεων, σε ευθυγράμμιση με το χρονοδιάγραμμα και την προσέγγιση που συμφωνήθηκε με τους θεσμούς. Στο πλαίσιο αυτής της αναθεώρησης, οι πολιτικές στην αγορά εργασίας θα πρέπει να ευθυγραμμιστούν με τις διεθνείς και ευρωπαϊκές καλύτερες πρακτικές και δεν θα πρέπει να υπάρξει επιστροφή σε παλαιότερες πολιτικές που δεν είναι συμβατές με τον στόχο της προώθησης διατηρήσιμης ανάπτυξης.

• Ενίσχυση του χρηματοπιστωτικού κλάδου, με έμφαση και στη διαχείριση μη εξυπηρετούμενων δάνειων.

Επιπλέον, οι ελληνικές αρχές θα αναλάβουν:

• Να αναπτύξουν σημαντικά ενισχυμένο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων με βελτιωμένη διακυβέρνηση. Πολύτιμα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία θα μεταφερθούν σε ένα ανεξάρτητο Ταμείο που θα μετατρέψει σε χρήμα τα περιουσιακά στοιχεία μέσω ιδιωτικοποιήσεων και άλλων μέσων. Η πώληση ή παραχώρηση των περιουσιακών στοιχείων θα είναι μια πηγή ώστε να καταβληθούν οι προγραμματισμένες αποπληρωμές του νέου δανείου του ESM και για να δημιουργηθούν κατά τη διάρκεια ισχύος του νέου δανείου συνολικά 50 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 25 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και άλλων περιουσιακών στοιχείων και το 50% από κάθε ευρώ που απομένει (δηλαδή 50% από τα 25 δισ. ευρώ) θα χρησιμοποιηθεί για τη μείωση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ και το υπόλοιπο 50% θα χρησιμοποιηθεί για επενδύσεις.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ