30.3.2017 12:48

Πάσχα χωρίς ανάσταση στον τουρισμό

Η αβέβαιη έκβαση του Ρουκετοπόλεμου και το δημοψήφισμα στην Τουρκία φέρνουν ελάχιστες κρατήσεις στα ξενοδοχεία

Το Αναστάσιμο μήνυμα θα ακουστεί στις εκκλησίες, οι καμπάνες θα ηχήσουν χαρμόσυνα αλλά μόνο Λαμπρή δεν θα είναι η φετινή για όλους τους επαγγελματίες του τουριστικού κλάδου, για τα καταστήματα εστίασης, τα μαγαζιά και γενικότερα την οικονομία του νησιού μας.

Όσο όλο το νησί παραδέρνει γύρω από την πραγματοποίηση ή μη του ρουκετοπόλεμου, οι ξενοδόχοι και οι πράκτορες περνούν ήδη την εβδομάδα των παθών βλέποντας ότι οι κρατήσεις τους είναι ελάχιστες έως και μηδενικές.

Χαρακτηριστικό είναι ότι πέρσι το διήμερο του Πάσχα πέρασαν από το Τελωνείο της Χίου 2.000 Τούρκοι και φέτος μέχρι και προχθές Δευτέρα είχαν πουληθεί από τουρκικό πρακτορείο μόλις 7 εισιτήρια! 

Ο ρουκετοπόλεμος

Τα τελευταία χρόνια το Βρονταδούσικο έθιμο αποτελούσε έναν από τους ισχυρότερους πόλους έλξης για τους Τούρκους τουρίστες. Κατά χιλιάδες συνέρρεαν από το πρωί του Σαββάτου επεκτείνοντας την παραμονή τους στο νησί πέραν της μίας διανυκτέρευσης. Κι ενώ έτεινε να καθιερωθεί ως πασχαλινός προορισμός η Χίος, έστω για δυο διανυκτερεύσεις, η περσινή αναβολή προκάλεσε αναστάτωση και δυσαρέσκεια την οποία επιτείνει και το φετινό αμφίβολο κλίμα.

Το δημοψήφισμα

Το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου κατά το οποίο ο τουρκικός λαός θα κληθεί να αποφασίσει μεταξύ του «Ναι» και του «Όχι» με αντικείμενο τη συνταγματική αναθεώρηση που θα οδηγήσει στην ενίσχυση των εξουσιών του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται να δίνει καίριο χτύπημα στην τουριστική κίνηση εξ’ ανατολών κατά το Πάσχα. Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των πρακτόρων να τροποποιήσουν τα δρομολόγια των πλοίων ώστε να προλάβουν οι πιθανοί επισκέπτες και το δημοψήφισμα, δεν φαίνεται να αντιστρέφεται το αρνητικό κλίμα. Οι Τούρκοι παραμένουν με το ενδιαφέρον εστιασμένο στις κάλπες και στις πολιτικές εξελίξεις κι ελάχιστοι είναι αυτοί που αποζητούν την αναψυχή τέτοιες μέρες.

«Σβησμένοι» οι ξενοδόχοι

Χειρότερα δεν γίνεται για τους ξενοδόχους του νησιού, που χάνουν μετά τα τσάρτερ και τις κρατήσεις του Πάσχα, λόγω των εσωτερικών πολιτικών εξελίξεων στην Τουρκία.

Οι λιγοστοί Έλληνες είναι αδύνατον να αναπληρώσουν τα κενά των κρατήσεων με την πληρότητα στα ξενοδοχεία γι αυτήν την περίοδο να καταγράφει ιστορικό χαμηλό.

 

ΟΙ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ

Γ. Νέος (ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ «ΧΑΝΔΡΗΣ»): Έχουμε λίγες κρατήσεις από Βόρεια Ελλάδα, Θεσσαλονίκη και Αθήνα. Δεν έχουμε σχεδόν καθόλου κίνηση από Τουρκία. Η αβεβαιότητα για τον ρουκετοπόλεμο και το δημοψήφισμα στην Τουρκία λειτούργησαν ανασταλτικά. Πέρσι είχαμε 50 κρατήσεις, φέτος αν πιάσουμε τις 10 θα είμαστε ευχαριστημένοι.

Π. Φεγγουδάκης (ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΦΕΓΓΟΥΔΑΚΗ):  Δεν υπάρχει καθόλου κίνηση για την περίοδο του Πάσχα. Πέρσι είχαμε κόσμο από Τουρκία να παραμένει επί διήμερο στο νησί. Προχθές από όλη τη Χίο ήταν πουλημένα σε Τούρκους μόνο 7 δωμάτια για το Πάσχα. Η αβεβαιότητα σχετικά με τον ρουκετοπόλεμο αλλά και το δημοψήφισμα έχουν αυτή την κατάληξη.

Αργ. Σπανολιού (ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ SUNRISE): Υπάρχουν λιγοστές κρατήσεις, κυρίως από Αθήνα. Το τουριστικό ρεύμα από την Τουρκία ανακόπηκε λόγω δημοψηφίσματος και δεν βλέπω να αντιστρέφεται αυτή η εικόνα μέχρι το τέλος.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ