31.5.2024 12:31

Η κλιματική αλλαγή έφερε για πρώτη φορά μείωση στην παραγωγή μαστίχας

Στο μικροσκόπιο το DNA των μαστιχόδεντρων ώστε να γίνουν πιο ανθεκτικά στις νέες συνθήκες

Μία από τις πιο σοβαρές προκλήσεις, αυτή της κλιματικής αλλαγής αντιμετωπίζει για πρώτη φορά η παραγωγή μαστίχας, αφού μετά από σειρά ετών αύξησης της παραγωγής φέτος, τα στοιχεία δείχνουν μείωση, τη στιγμή μάλιστα που η ζήτηση του προϊόντος παγκοσμίως ξεπερνά κάθε προσδοκία.

Σε σημερινές του δηλώσεις ο πρόεδρος της ΕΜΧ αναφέρθηκε αναλυτικά στις δυσκολίες που έχουν προκύψει λόγω της κλιματικής αλλαγής και τις επιπτώσεις της στην παραγωγή αλλά και στα οικονομικά της Ένωσης.

Παντού μείωση εκτός από Πυργί και Μεστά

Χαρακτηριστικό της μείωσης της παραγωγής είναι το γεγονός ότι φέτος έφθασε του 197 τόνος, μειωμένη δηλαδή κατά 14 τόνους σε σχέση με πέρυσι.

Η μείωση αυτή, σύμφωνα με τον κ. Τούμπο, αποδίδεται κυρίως στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Όπως εξήγησε, σε όλα τα χωριά καταγράφηκε μείωση στην παραγωγή τους, με εξαίρεση τον Πυργί και τα Μεστά. Μάλιστα στα Νένητα και στο Βουνό η μείωση έφτασε τους 15 και 2,2 τόνους αντίστοιχα.

Οικονομικές επιπτώσεις

Η μείωση της παραγωγής, σύμφωνα με τον κ. Τούμπο, έχει σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις για την Ένωση Μαστιχοπαραγωγών. Ο πρόεδρος δήλωσε ότι αυτό μεταφράζεται σε δύο εκατομμύρια ευρώ λιγότερα στον τζίρο της Ένωσης για το έτος 2025. Η παγκόσμια ζήτηση για μαστίχα παραμένει υψηλή, με νέες μεγάλες παραγγελίες από την Ινδία να δημιουργούν πρόσθετες πιέσεις στην παραγωγή.

«Οι φυτεύσεις που γίνονται αυτή τη στιγμή ίσως μπορέσουν να ισορροπήσουν την κατάσταση, αλλά οι προκλήσεις παραμένουν», δήλωσε.

Τι σημαίνει για τη μαστίχα η κλιματική αλλαγή

Ο πρόεδρος εξήγησε ότι η κλιματική αλλαγή έχει προκαλέσει μεγαλύτερη διάρκεια και ένταση στις καλοκαιρινές θερμοκρασίες, κάτι που στρεσάρει τα δέντρα και μειώνει την παραγωγικότητά τους. Παλαιότερα, η καλλιέργεια ξεκινούσε στις αρχές Ιουνίου, ενώ τώρα μεταφέρεται προς τα τέλη Ιουνίου ή αρχές Ιουλίου, γεγονός που μειώνει τον διαθέσιμο χρόνο για παραγωγή. Οι ασταθείς καιρικές συνθήκες, με υψηλές θερμοκρασίες και πιθανότητες βροχής, αποτελούν τεράστιο κίνδυνο, καθώς τόσο οι καύσωνες όσο και οι βροχοπτώσεις μπορούν να καταστρέψουν την παραγωγή.

Στο μικροσκόπιο το DNA του μαστιχόδεντρου

Για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων, η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών εξετάζει διάφορους τρόπους. Μεταξύ αυτών, είναι η ανάλυση του DNA των δέντρων για τη δημιουργία πιο ανθεκτικών φυτών στις νέες κλιματολογικές συνθήκες. Επιπλέον, αναπτύσσονται τεχνικές έξυπνης γεωργίας που θα βοηθήσουν στην πρόβλεψη και αντιμετώπιση των καιρικών φαινομένων.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ