22.9.2021 16:33

Έκθεση Κομισιόν: Ταχύτερη η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας

Στην επισήμανση πως η ελληνική οικονομία δείχνει σημάδια ταχύτερης ανάκαμψης, προχωρεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην 11η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας της Ελλάδος που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Στην έκθεση σημειώνεται πως μετά τη μεγάλη ύφεση κατά 8,2% το 2020, το ελληνικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 4,5% και 3,4% σε τριμηνιαία βάση στο πρώτο και στο δεύτερο τρίμηνο του 2021 αντίστοιχα, λόγω των επενδύσεων και της συσσώρευσης αποθεμάτων.

Ωστόσο, στην έκθεση παραμένει αμετάβλητη η ενδιάμεση πρόβλεψη της Επιτροπής για ανάπτυξη κατά 4,3% το 2021 και 6% το 2022, λαμβάνοντας υπόψη την επενδυτική ώθηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, καθώς και τη δημοσιονομική ώθηση από τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης.

«Η εκστρατεία εμβολιασμού συνεχίζει ωστόσο η αβεβαιότητα γύρω από τις προοπτικές της πανδημίας παραμένει υψηλή, ιδίως σε σχέση με την πρόσφατη έξαρση των κρουσμάτων το καλοκαίρι λόγω της εξάπλωσης των νέων παραλλαγών του κορωνοϊού», σημειώνεται στην έκθεση.

Στο σκέλος των μεταρρυθμίσεων σημειώνεται πως η υλοποίηση τους συνεχίστηκε με καλό ρυθμό σε διάφορους τομείς πολιτικής. Όπως σημειώνεται:

  • Έχει επιτευχθεί σημαντική και ουσιαστική πρόοδος όσον αφορά στις ιδιωτικοποιήσεις, ιδίως με το κλείσιμο της συναλλαγής στο εμβληματικό έργο του Ελληνικού, με την επιλογή ενός προτιμώμενου επενδυτή για την παραχώρηση της Εγνατίας, αλλά και στη ΔΕΠΑ Υποδομών.
  • Το έργο της Ελληνικής Εταιρείας Περιουσιακών Στοιχείων και Συμμετοχών προχωρά όσον αφορά στην προετοιμασία της επικαιροποίησης του στρατηγικού της σχεδίου και τις αλλαγές στον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών.
  • Το νέο μισθολόγιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων ολοκληρώθηκε με επιτυχία.
  • Παρά τις μεγάλες καθυστερήσεις στη διαδικασία υποβολής προσφορών, υπογράφηκε πρόσφατα η σύμβαση σχετικά με την πλήρη ανάπτυξη του σχετικού συστήματος πληροφορικής για την υποστήριξη του πλαισίου αδειοδότησης επενδύσεων.

Κατά την έκθεση της Κομισιόν η πρόοδος συνεχίστηκε και σε άλλους τομείς που καλύπτονται από συγκεκριμένες δεσμεύσεις.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Το πληροφοριακό σύστημα για τη φορολογική διοίκηση (end-to-end IT collection), βρίσκεται σε φάση δοκιμών και το τελικό σύστημα αναμένεται να τεθεί σε ισχύ μέχρι το τέλος του 2021.
  • Η συλλογή του clawback προχωρά τώρα σε μεγάλο βαθμό σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα.
  • Όσον αφορά στο επιχειρηματικό και επενδυτικό περιβάλλον, οι αρχές ενέκριναν περαιτέρω νομοθεσία για τη μεταρρύθμιση της αδειοδότησης οικονομικών δραστηριοτήτων σε όλους τους συμφωνημένους τομείς.
  • Στον τομέα της Δικαιοσύνης, οι αρχές έχουν σημειώσει πρόοδο όσον αφορά στη δέσμευση σχετικά με την ηλεκτρονική υποβολή αρχείων.
  • Όσον αφορά στην καταπολέμηση της διαφθοράς, οι αρχές έχουν προτείνει μέτρα για την υιοθέτηση των συστάσεων της Ομάδας Κρατών κατά της Διαφθοράς (GRECO) σταδιακά έως τον Απρίλιο του 2022.
  • Οι αρχές προχώρησαν με το γενικό σχέδιο ανάπτυξης του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου (ΟΑΚΑ).

Οι αρχές προχώρησαν και σε μια σειρά ευρύτερων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που ξεκίνησαν στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας.

  • Ένας νέος ολοκληρωμένος νόμος για τη σχολική εκπαίδευση εγκρίθηκε στη Βουλή τον Αύγουστο του 2021 και θα εφαρμοστεί το τρέχον ακαδημαϊκό έτος 2021-22..
  • Οι αρχές ετοίμασαν ένα λεπτομερές σχέδιο δράσης, μέσω τεχνικής υποστήριξης που παρείχε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την ενίσχυση της διαδικασίας πρόσληψης δημοσίων υπαλλήλων.
  • Οι αρχές υιοθέτησαν μια νέα εθνική στρατηγική για τις δημόσιες συμβάσεις για το 2021-2025, με βασικές πρωτοβουλίες που περιλαμβάνουν την ψηφιοποίηση των διαδικασιών δημοσίων συμβάσεων, την εισαγωγή σύγχρονων εργαλείων και ηλεκτρονικών υπηρεσιών και βελτιώσεις στο πλαίσιο διακυβέρνησης και ελέγχου.
  • Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, οι αρχές συνεχίζουν να σημειώνουν σταθερή πρόοδο όσον αφορά την ψηφιακή διακυβέρνηση κυβέρνηση, ιδίως όσον αφορά τη συνεχιζόμενη ανάπτυξη της πύλης gov.gr και τη διασφάλιση της ευρωστίας των συστημάτων του δημόσιου τομέα.

Οι καθυστερήσεις

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ορισμένους τομείς, η πρόοδος ήταν βραδύτερη από την αναμενόμενη. Όπως αναφέρει:

  • Ο ρυθμός εκκαθάρισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών δεν έχει αυξηθεί. Το συνολικό απόθεμα ληξιπρόθεσμων οφειλών ανήλθε σε περίπου 900 εκατ. ευρώ, υπερβαίνοντας τον συνολικό στόχο του τέλους Ιουλίου (περίπου 500 εκατ. ευρώ) κατά σχεδόν 80%. «Οι αρχές καλούνται να επιταχύνουν την εφαρμογή όλων των ενεργειών που διευκολύνουν την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών και αποτρέπουν τη συσσώρευση νέων, προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν μελλοντικές διολισθήσεις από τους συμφωνηθέντες στόχους», σημειώνεται.
  • Σε σχέση με την εκπαίδευση σημειώνεται πως, μετά την έγκριση ορισμένων σημαντικών νόμων, ο νόμος για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, αναμένεται τώρα να υιοθετηθεί μέχρι το τέλος του 2021, κάπως αργότερα από ό, τι προβλεπόταν.
  • Στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, οι κεντρικές προμήθειες υγείας βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά η έγκριση του νέου νομοθετικού πλαισίου για την Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ) έχει περάσει στην επόμενη αναθεώρηση.
  • Ο αντίκτυπος της πανδημίας στον χρηματοπιστωτικό τομέα ήταν μέτριος μέχρι τώρα, χάρη στα μέτρα που έλαβαν οι ελληνικές αρχές και σε επίπεδο ζώνης του ευρώ. Η εφαρμογή των συμφωνημένων δράσεων πολιτικής έχει ξαναρχίσει, αλλά η πρόοδος είναι συνολικά πιο αργή από την αναμενόμενη. Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων στο πρώτο τρίμηνο του 2021 παρέμεινε στο 30%, παρόμοιος με το τέλος του 2020, αλλά η τάση μιας συνεχούς βελτίωσης αναμένεται να ξαναρχίσει τα επόμενα τρίμηνα λόγω των περαιτέρω σημαντικών τιτλοποιήσεων υπό τον «Ηρακλή».
  • Για το νέο πτωχευτικό νόμο τονίζεται πως είναι πολύ νωρίς για να εκτιμηθεί η αποτελεσματικότητα του νέου πλαισίου, καθώς ο νέος φοράς για τα ακίνητα των ευάλωτων οφειλετών έχει καθυστερήσει. Όσον αφορά στη διεξαγωγή ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και άλλων εκτελεστικών διαδικασιών, η ΕΕ βλέπει επιτάχυνση από την 1η Ιανουαρίου 2022.

Η 12 αξιολόγηση

Σε σχέση με την 12η αξιολόγηση της Ελλάδος που διενεργείται αυτήν την περίοδο η έκθεση αναφέρει πως οι αρχές ανέφεραν πως προχωρεί η ολοκλήρωση μιας σειράς δεσμεύσεων. Πιο συγκεκριμένα:

  • Η νομοθεσία για τον ΕΝΦΙΑ του 2022 αναμένεται τον Νοέμβριο του 2021 με την προσοχή να εστιάζει στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης μετά την αύξηση των αντικειμενικών αξιών.
  • Η δέσμευση για την ολοκλήρωση του συστήματος διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού στη δημόσια διοίκηση αναμένεται να κλείσει επίσης έως τον Οκτώβριο του 2021.
  • Εκκρεμεί η διαδικασία διορισμού του μόνιμου γραμματέας για την εκπαίδευση το συντομότερο δυνατό.
  • Ξεκίνησαν οι συζητήσεις για το μέλλον του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ως προς τη διάρκεια, τη διακυβέρνηση, τη στρατηγική αποεπένδυσης και τα ειδικά δικαιώματα του Ταμείου.

Θετική αποτίμηση

«Συνολικά, αυτή η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα έχει λάβει τις απαραίτητες ενέργειες για να επιτύχει τις συγκεκριμένες δεσμεύσεις της, παρά τις δύσκολες συνθήκες που προκλήθηκαν από την πανδημία. Οι αρχές ανέλαβαν συγκεκριμένες δεσμεύσεις σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένων των ιδιωτικοποιήσεων, της βελτίωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και της φορολογικής διοίκησης, ενώ προχώρησαν σε ευρύτερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένου του τομέα της σχολικής εκπαίδευσης και της δημόσιας διοίκησης. Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα χαιρετίζουν τη στενή και εποικοδομητική δέσμευση σε όλους τους τομείς και ενθαρρύνουν τις αρχές να διατηρήσουν τη δυναμική και, όπου είναι απαραίτητο, να ενισχύσουν τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση των καθυστερήσεων που προκλήθηκαν εν μέρει από την πανδημία, ιδίως όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις του χρηματοπιστωτικού τομέα και τις καθυστερήσεις στην εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίους», σημειώνεσαι στην έκθεση.

Ικανοποίηση από Χρ. Σταϊκούρα

Θετικά αποτίμησε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας την 11η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα, η οποία δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα.

Σε σχετική του δήλωση ο υπουργός ανέφερε τα εξής:

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα την 11η Έκθεση Αξιολόγησης των θεσμών, στο πλαίσιο του καθεστώτος Ενισχυμένης Εποπτείας, στο οποίο εισήλθε η χώρα το καλοκαίρι του 2018.

Πρόκειται για την 8η διαδοχική θετική Έκθεση Αξιολόγησης κατά την περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία.

Και για την 6η Έκθεση που – παρά τις μεγάλες δυσκολίες τις οποίες έχει προκαλέσει, σε παγκόσμιο επίπεδο, η πρωτόγνωρη δοκιμασία του κορονοϊού – ολοκληρώνεται επιτυχώς.

Το αποτέλεσμα αυτό είναι καρπός, και ταυτοχρόνως επιστέγασμα, της σκληρής και συστηματικής δουλειάς, καθώς και της εξαιρετικής συνεργασίας των μελών της Κυβέρνησης, υπό την καθοδήγηση του Πρωθυπουργού.

Η Έκθεση διαπιστώνει ότι η οικονομία εμφανίζει σημάδια ανάκαμψης ταχύτερα του αναμενομένου, παρόλο που η επανέναρξη της οικονομικής δραστηριότητας έγινε αργότερα απ’ ό,τι είχε προβλεφθεί κατά την προηγούμενη Έκθεση Αξιολόγησης.

Μάλιστα, κάνει ειδικές αναφορές στην αποτελεσματικότητα των μέτρων στήριξης της απασχόλησης και τόνωσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων, καθώς και στα μέτρα ανακούφισης και ενίσχυσης των πληγέντων από τις πρόσφατες μεγάλες πυρκαγιές.

Αναγνωρίζει ότι η Κυβέρνηση συνέχισε, με καλό ρυθμό, την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων σε μια σειρά από τομείς, όπως είναι οι αποκρατικοποιήσεις – όπου επικροτεί τη σημαντική πρόοδο στο εμβληματικό έργο του Ελληνικού, στην Εγνατία Οδό και στη ΔΕΠΑ Υποδομών –, η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τη Φορολογική Διοίκηση, η βελτίωση του επιχειρηματικού και επενδυτικού περιβάλλοντος και η Ψηφιακή Διακυβέρνηση.

Παράλληλα, αναδεικνύει τον κομβικό ρόλο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας “Ελλάδα 2.0”, ώστε να βγει η χώρα μας από την υγειονομική κρίση πιο δυνατή και να αυξηθούν οι ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις.

Επιβεβαιώνει ότι η επίπτωση της πανδημίας στον χρηματοπιστωτικό τομέα είναι περιορισμένη, χάρη στα μέτρα που έλαβε η Κυβέρνηση – με “αιχμή” την παράταση του προγράμματος “Ηρακλής”, τον νόμο για τη ρύθμιση οφειλών και την παροχή 2ης ευκαιρίας και τα προγράμματα “Γέφυρα” –, καθώς και στα μέτρα που εφαρμόζονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Τονίζει ότι τα ταμειακά διαθέσιμα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, καθώς συνεχίζονται οι επιτυχημένες εκδόσεις ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου.

Πιστοποιεί τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους, καταγράφοντας βελτίωση στο βασικό σενάριο, σε σύγκριση με τη 10η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας.

Όλα τα παραπάνω συνιστούν ακόμα μία αναγνώριση της μεθοδικής προσπάθειας όλων μας – πολιτών και Πολιτείας – στο πεδίο της οικονομίας, υπό αντίξοες – διεθνώς – συνθήκες.

Προσπάθεια η οποία συνεχίζεται χωρίς εφησυχασμό, χωρίς να παραβλέπουμε ότι υπάρχουν ακόμη σημαντικές προκλήσεις και δυσκολίες.

Προκλήσεις και δυσκολίες τις οποίες όμως θα αντιμετωπίσουμε με σχέδιο, ενότητα, υπευθυνότητα, εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας και στις προοπτικές της χώρας, προκειμένου να καταστήσουμε την Ελλάδα ολόπλευρα πιο ισχυρή και την οικονομία της πιο δυναμική, παραγωγική, εξωστρεφή και κοινωνικά δίκαιη».

Πηγή: cnn.gr

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ