9.3.2016 19:46

Αντιστροφή πρόσημου μέσω επενδυτικού νόμου

ΕΙΔΙΚΗ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΠΟΥ ΔΕΧΟΝΤΑΙ ΠΙΕΣΕΙΣ ΛΟΓΩ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟΥ

Τη χρυσή ευκαιρία για στρατηγική ανάπτυξη και επενδύσεις πρέπει έστω και καθυστερημένα να δούμε σε συντονισμό όλων των τοπικών παραγωγικών δυνάμεων και της τοπικής αυτοδιοίκησης, η οποία μέχρι στιγμής έχει αποδείξει ότι όταν απαιτείται σοβαρότητα, συντονισμός, σχεδιασμός και συνεργασία και θέλει και μπορεί.

Το αρνητικό πρόσημο που έχει δημιουργηθεί στο νησί, λόγω του προσφυγικού ζητήματος μπορεί και πρέπει να αναστραφεί με όχημα και τον νέο αναπτυξιακό νόμο. Ήδη οι παράμετροι που έχουν μπει σε αυτόν και η ειδική μέριμνα για να νησιά που δέχονται τον τεράστιο όγκο των προσφυγικών ροών, πρέπει να μας βρουν έτοιμους να αρπάξουμε την ευκαιρία.

Οι προβλέψεις

Η κυβέρνηση έχει υψηλές προσδοκίες από τον νέο αναπτυξιακό νόμο κι αυτό εκμαιεύεται κι από τις δηλώσεις του γγ Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων του υπουργείου Οικονομίας, ΛόηΛαμπριανίδη, που μίλησε για εισροή 4,8 δισ. ευρώ, σε βάθος τετραετίας.

Οι ευνοϊκές διατάξεις

Τα νησιά και η ειδικά η Χίος που ακόμη έχει κόσμο που ενδιαφέρεται να επενδύσει, μπορεί να εκμεταλλευτεί στο έπακρο τις διατάξεις του νέου αναπτυξιακού, οι οποίες προβλέπουν ότι:

* Οι επιχειρήσεις θα μπορούν να ενταχθούν στον νέο αναπτυξιακό νόμο χωρίς ιδία συμμετοχή

* φοροαπαλλαγές σε βάθος 15ετίας

* 12ετές σταθερό φορολογικό καθεστώς για μεγάλες επενδύσεις

* ειδική επενδυτική μέριμνα για συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές μεταξύ των οποίων και τα 9 νησιά που υπόκεινται στην πίεση του μεταναστευτικού ζητήματος.

Άμεσες ξένες επενδύσεις

Θα κατατεθούν 3 τροπολογίες για βελτίωση της νομοθεσίας για την προσέλκυση Ξένων Άμεσων Επενδύσεων. Οι τροπολογίες θα αφορούν στην εγκατάσταση αλλοδαπών εταιρειών για παροχή ενδοομιλικών υπηρεσιών, στην απλοποίηση χορήγησης άδειας διαμονής σε πολίτες τρίτων χωρών για επενδυτική δραστηριότητα ( με το σημερινό πλαίσιο έχουν γίνει μόνο 7 επενδύσεις) και μείωση των ορίων για στρατηγικές επενδύσεις (fast track).
 
Ειδικές κατηγορίες ενίσχυσης

Θα τεθούν γεωγραφικά κριτήρια: Ορεινές περιοχές, περιοχές μεγάλης πληθυσμιακής μείωσης (πάνω από 30% από το 2001-2011), παραμεθόριες και νησιωτικές περιοχές ( αφορά δηλαδή 429 Δημοτικές ενότητες, 42% του συνόλου μόλις 16% του πληθυσμού αλλά μόνο το 3% του ΑΕΠ της χώρας) και τα 9 νησιά που δέχονται πίεση από την έλευση προσφύγων.

Θα υπάρξει ειδική μέριμνα και για επενδυτικά σχέδια που υλοποιούνται σε οργανωμένους υποδοχείς ΒΙΠΕ, χώροι καινοτομίας, κ.α.

Ποιες επιχειρήσεις ενισχύονται

Εξωστρεφείς, καινοτόμες, δυναμικές σε όρους αύξησης της απασχόλησης, όσες έχουν προκύψει από συγχώνευση (όχι από εξαγορές), ανήκουν στους κλάδους ΤΠΕ ή αγροδιατροφικό τομέα, δημιουργούν υψηλή προστιθέμενη αξία, είναι συνεταιρισμοί - ΚΟΙΝΣΕΠ.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ