25.10.2012 15:31

Ανομβρία και πυρκαγιές μειώνουν την παραγωγή λαδιού

ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ Η ΚΑΡΠΩΣΗ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΧΙΟ

Μειωμένη αναμένεται να είναι φέτος η παραγωγή λαδιού στην κεντρική και νότια Χίο, αντίθετα με τις βόρειες και ανατολικές περιοχές, όπου οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ότι θα κινηθεί στα περσινά επίπεδα,  με σχετικά καλή ποιότητα στους περισσότερους  μικρούς τόπους παραγωγής.
Η παρατεινόμενη καλοκαιρινή ανομβρία και ο δάκος μπορεί να αλλάξουν τις έως τώρα διαφαινόμενες ισσοροπίες, αφού μπορούν να  επηρεάσουν την παραγωγή, την ποιότητα και τις τιμές παραγωγού και εμπόρου.
Την εμπορική  διακίνηση του ελληνικού λαδιού θα βοηθήσει η  έλλειψη του Ισπανικού, λόγω της κακής περσινής λαδοχρονιάς στην Ιβηρική χερσόνησο, γεγονός που αναμένεται όμως να επηρεάσει ανοδικά την τιμή στα ράφια των σούπερ μάρκετ.
 
Η τιμή
Πέρσι η τιμή αγοράς από το ράφι ή τον έμπορο στις χαμηλές οξύτητες έως 1 βαθμό κυμάνθηκε στο 1 έως 1,20 ευρώ. Όποιοι ήθελαν όμως να αγοράσουν «μάτια - μάτια», απευθείας από τον παραγωγό, πλήρωσαν τη διπλάσια και τριπλάσια τιμή, αφού στα νοτιόχωρα έφτασε τα 2,50 έως 3 ευρώ και στα βορειόχωρα τα  4 έως και 4.50 ευρώ.
 
Η παραγωγή
«Λογικά η φετινή  παραγωγή πρέπει να είναι μειωμένη κατά 20%. Από τη φωτιά στα νοτιόχωρα κάηκαν 100.000 ελαιόδεντρα και η καρποφορία δεν είναι ικανοποιητική στις περισσότερες περιοχές. Η προσβολή απο το δάκο ποικίλει, ανάλογα με τις υγρασίες του Σεπτέμβρη σε κάθε περιοχή», δηλώνει ο Σ. Καραολάνης από τη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης.
Τη Δευτέρα, πρώτη μέρα της παραγωγικής διαδικασίας στα περισσότερα ελαιοτριβεία της κεντρικής και νότιας Χίου, η παραγωγή λαδιού από τον καρπό ήταν μειωμένη. Αντίθετα  στις βόρειες περιοχές η παραγωγή ποσοτικά και ποιοτικά  αναμένεται να είναι καλύτερη, περίπου στα περσινά επίπεδα.
 
ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ
Β. ΓΙΑΝΝΙΡΗΣ (ελαιοτριβείο Φραγκοβούνι)
«Η ποιότητα αναμένεται να είναι καλή, με οξύτητες από 0,5 έως 1 βαθμό, αλλά η ποσότητα μάλλον θα είναι μειωμένη, λόγω της ανομβρίας. Τη Δευτέρα στα 100 κιλά καρπού έβγαλα 17 με 20 κιλά λάδι, ενώ άλλες χρονιές μου έδινε 25 κιλά. Έχει καρπό, τα δέντρα είναι φορτωμένα, αλλά η οι συνθήκες δεν ευνοούν την ποσοτική παραγωγή».
 
Π. ΚΑΡΑΒΟΛΑΣ (ελαιοτριβείο Καρδάμυλα)
«Έχουμε πολύ καρπό, η οξύτητα αναμένεται να είναι και εδώ από 0,5 έως 1 βαθμό γιατί έχουν κτυπηθεί από δάκο. Ποιοτικά η λαδοχρονιά θα είναι καλή στην περιοχή μας. Η τιμή πώλησης από τους παραγωγούς  θα είναι στα περσινά επίπεδα των 4 έως και 4,50 ευρώ περίπου. Στην περιοχή μας βέβαια παραδοσιακά η παραγωγή είναι μικρή και οι περισσότεροι βγάζουν το λάδι για τις ανάγκες της δικής τους οικογένειας».
 
ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ  2011-2012
Παραγωγή ελαιοκάρπου: 3.375,38 τόνοι
Παραγωγή λαδιού: 767,16 τόνοι

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ