22.9.2013 8:28

Το θρίλερ των γερμανικών εκλογών και τα κρίσιμα σενάρια

Αντίστροφη μέτρηση για τις κρίσιμες γερμανικές εκλογές κι όλα τα σενάρια βρίσκονται ακόμη ανοιχτά στο τραπέζι.

Με την Μέρκελ να μοιάζει παντοδύναμη, καθώς παίρνει με διαφορά την πρωτοκαθεδρία στις ψήφους αλλά φαντάζει εντελώς μόνη στην κορυφή, το ακριβές σχήμα της επόμενης συγκυβέρνησης παραμένει αβέβαιο.

Στις εννέα το πρωί, ώρα Ελλάδος, θα ανοίξουν οι κάλπες στη Γερμανία, ενώ η εκλογική διαδικασία θα διαρκέσει έως και τις επτά το απόγευμα, ώρα Ελλάδος. Αμέσως μόλις κλείσουν οι κάλπες τα δύο δημόσια τηλεοπτικά μέσα της χώρας, ARD και ZDF, θα ανακοινώσουν τα αποτελέσματα των exit polls.

Από τις 19:15, ώρα Ελλάδος, οι τηλεοπτικοί σταθμοί της Γερμανίας θα αρχίσουν να μεταδίδουν τα πρώτα  αποτελέσματα. Η πρώτη εκτίμηση για τον νικητή των γερμανικών εκλογών αναμένεται να γίνει στις 20:00, ώρα Ελλάδος.  Το τελικό και επίσημο αποτέλεσμα είναι συνήθως διαθέσιμο περίπου τα μεσάνυχτα, ώρα κεντρικής Ευρώπης.

Μιλώντας με Γερμανούς αξιωματούχους αντιλαμβάνεται κανείς ότι το πιθανότερο και εναργέστερο σενάριο είναι να υπάρξει συγκυβέρνηση του κεντροδεξιού συνασπισμού της Μέρκελ με τους Σοσιαλδημοκράτες.

Αλλά τι θα γίνει στην περίπτωση αυτή με τον Πέερ Στάινμπρουκ ο οποίος έχει δεδηλωμένα εκφράσει την αντίθεση του σε τέτοιο ενδεχόμενο; Πολλοί μιλάνε για πιθανή παραίτηση του με το πόστο του να καταλαμβάνεται από κάποιον από τους πρώην τεχνοκράτες του κόμματος του οι οποίοι είχαν ήδη συνεργαστεί με την Καγκελάριο στην προηγούμενη συγκυβέρνηση, όπως ο Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαιερ (Στάιν σημαίνει εξάλλου δύναμη στα γερμανικά) ή η πάντοτε γοητευτική και κραταιά Χαλενόρε Κραφτ. Αλλά σε περίπτωση που τα ποσοστά των κομμάτων του αριστερού πόλου είναι υψηλά-Πράσινοι, Αριστεροί, Σοσιαλδημοκράτες-κανείς δεν αποκλείει πιθανή συμπόρευση τους-παρά τις τεράστιες ιδεολογικές και πρακτικές διαφορές.

Τι θα γίνει με την Ελλάδα

Πολλά είναι τα ενδεχόμενα που μένουν ανοιχτά στο μέλλον με το ελληνικό ζήτημα να είναι το μεγαλύτερο διακύβευμα των σημερινών εκλογών. Μέλη του SPD με τα οποία ήρθαμε σε επαφή επιμένουν ότι επίκειται αλλαγή στάσης εκ μέρους της Μέρκελ ως προς το ελληνικό ζήτημα, ύστερα από πιέσεις που δέχεται από την Ευρώπη, κι ότι γι’αυτό χρειάζεται τους Σοσιαλδημοκράτες στο πλευρό της. Η Ευρώπη απαιτεί αλλαγή πλεύσης, το πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα είναι αναφανδόν αναποτελεσματικό και η Γερμανία πρέπει να αποφασίσει αν θα συνεχίσει στηρίζοντας ή αποδομώντας το ευρωπαϊκό πλάνο. Βέβαια, κανένα κόμμα στη Γερμανία δεν τόλμησε να υποστηρίξει ξεκάθαρα τις ελληνικές θέσεις με εξαίρεση τα εναλλακτικά σενάρια που πρότειναν οι Πράσινοι, οι Αριστεροί και οι Σοσιαλδημοκράτες. Σε σύγκριση με τους τελευταίους που υποστηρίζουν ένα εναλλακτικό σχέδιο Μάρσαλ αλλά όχι αναθεώρηση του χρέους, οι Αριστεροί απλώς επικρίνουν συνολικά τα πακέτα «βοήθειας» θεωρώντας τα καταστροφικά για το μέλλον της Ευρώπης συνολικότερα. Δείχνουν δε να μη φοβούνται να τοποθετηθούν δημόσια, δεδομένου ότι οι ψηφοφόροι τους είναι συμπαθείς προς τις χώρες του Νότου.

Ειδικά το ηγετικό στέλεχος του Die Linke Σάρα Βάγκενκνεχτ η οποία έχει κάνει και το διδακτορικό της στην οικονομική ανάπτυξη του Βορρά εις βάρος του Νότου επιμένει ότι «όχι μόνο δεν έχει βοηθηθεί η Ελλάδα με το πρόγραμμα της Μέρκελ αλλά το αντίθετο». Θεωρεί δε ότι όλοι ήξεραν το δημοσιονομικό πρόβλημα της Ελλάδος αλλά δεν μιλούσαν ακριβώς επειδή τότε δεν τους συνέφερε. «Από το 2010 ήταν σαφές ότι ήταν αδύνατον να εξυπηρετηθεί το χρέος της Ελλάδος ακριβώς λόγω των υψηλών επιτοκίων, ούτε επρόκειτο στο άμεσο μέλλον. Κάθε μήνα όμως «φρόντιζαν να καθυστερούν τα χρήματα της «βοήθειας» δυσχεραίνοντας ακόμη περισσότερο τη θέση της Ελλάδας σε αντίθεση με αυτή των κερδοσκόπων» επιμένει η μεγάλη «ντίβα» της Αριστεράς. Οι περισσότεροι Γερμανοί, πάντως, που γνωρίζουν εις βάθος το ελληνικό ζήτημα θεωρούν ότι είναι συγκεκριμένα τα σενάρια: αρχικά θα τεθεί το ζήτημα της κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού για την επόμενη διετία, που το ΔΝΤ υπολογίζει σε 11 δισεκατομμύρια ευρώ.

Εδώ θα αναφανεί ξανά η σύγκρουση ανάμεσα στην ευρωπαϊκή πλευρά και ειδικά τη Γερμανική που θα θελήσει να μιλήσει για νέο αδιέξοδο και νέα μέτρα. Το πιθανότερο είναι να καταλήξουν σε ένα συμβιβασμό στο να καλυφθεί ολόκληρο το κενό-κάτι που θα ήθελε το ΔΝΤ-και να υπάρξει αντ’αυτού κάλυψη μόνο της υστέρησης των 4,4 δις ώστε να βρεθεί χρόνος να πάνε σε περαιτέρω συζητήσεις και να αρχίσει να τίθεται ενεργά το ζήτημα ενός «πιθανού σχεδίου Μάρσαλ».

Εδώ είναι που ανακύπτει το μεγάλο ερώτημα του κατά πόσο θα δοθούν πρόσθετα χρήματα μέσω νέου πακέτου, που είχε υποστηρίξει πρόσφατα και ο Σόιμπλε ή αν θα υπάρξει νέο κούρεμα. «Το ατού της Ελλάδος είναι ότι φαίνεται να καταγράφει πρωτογενές πλεόνασμα, κάτι που ωστόσο δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί πριν από τον ερχόμενο Απρίλιο από τη Eurostat ώστε να αρχίσει να συζητείται σοβαρά το αναπτυξιακό πλάνο και το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων» επιμένει ισχυρός παράγοντας της Μπούντεσταγκ. «Ζήσε Μάη μου» είναι μια φράση που λέμε στην Ελλάδα και όπως φαίνεται ακόμη και στο θέμα των γερμανικών εκλογών ταιριάζει γάντι. Το ζήτημα είναι αν θα έχουμε καταφέρει να επιβιώσουμε μέχρι τότε όχι μόνο οικονομικά αλλά πολιτικά. Κι αυτό το ενδεχόμενοι οι γραφειοκράτες Γερμανοί, οποιουδήποτε κόμματος, δείχνουν μάλλον να το αγνοούν.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ