6.3.2015 12:03

Ο Χιώτης που ανέστησε την Επίδαυρο

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΣΠΟΥΔΑΙΟΥ ΧΙΩΤΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΛΑΜΠΡΙΝΟΥΔΑΚΗ

Όταν δεν αλληλογραφούσε στα αρχαία ελληνικά με τον στενό του φίλο Γιώργο Μπαμπινιώτη, διάβαζε με πάθος με αποτέλεσμα να έχει μελετήσει όλους σχεδόν τους αρχαίους Έλληνες συγγραφείς.

Όταν βρέθηκε για πρώη φορά σε ανασκαφή, σκέφτηκε ότι δεν κάνει για αρχαιολόγος, αφού δεν μπορούσε να ξεχωρίσει τα σπασμένα κομμάτων των αγγείων και δεν καταλάβαινε τη στρωματογραφία.

Κι όμως η εξέλιξη των πραγμάτων απέδειξε πως έκανε τη σωστή επιλογή όταν διάλεξε να σπουδάσει Φιλοσοφική, παρότι είχε εισαχθεί στην εικοστή θέση, αντί για τη Νομική στην οποία είπε περάσει τρίτος.

Διότι ο Βασίλη Λαμπρινουδάκης, ο αρχαιολόγος που έχει αναστήσει την αρχαία Επίδαυρο, το συημαντικότερο θεραπευτικό κέντρο της αρχαιότητας με το διασημότερο θέατρου του αρχαίου ελληνικού κόσμους ως τις μέρες μας, και τα σπουδαία ιερά της Νάξου, τους βραβευμένους από τη Europa Nostra για την αναστήλωσή τους αρχαιολογικούς χώρους των Υρίων και του Σκαγκριού, έχει σφραγίσει με την παρουσία του την επιστήμη της αρχαιολογίας σε ελληνικό και διεθνές επίπεδο.

Κι ένα ντοκιμαντέρ διά χειρός Χαράλαμπου Τσάκα, του σκηνοθέτη που είχε υπογράψει και το αντίστοιχο για τον ανασκαφέα της αρχαίας Μεσσήνη Πέτρο Θέμελη, έρχεται να μας συστήσει τον άνθρωπο πίσω από τον αρχαιολόγο και τον πανεπιστημιακό δάσκαλο.

Ανάμεσα στα ζεμπίλια και τα χώματα, τη σκαπάνη και το σκουπάκι, τις υπό ανασκαφή ρωμαϊκές δεξαμενές στην Επίδαυρο και τους τόμους του εικονογραφικού Λεξικού  κλασσικής μυθολογίας, αναδεικρύνονται μέσα από τη μεγάλη οθόνη όλες οι πτυχές που δεν γνωρίζουν οι περισσότεροι για τον Βασίλη Λαμπρινουδάκη.

Από τη Χίο στη Νάξο

Το παιδί που γεννήθηκε στη Χίο και περνούσε αρκετές ώρες κοντά στη θάλασσα, άλλοτε βλέποντας έξω από το νησί, αναμένοντας τη στιγμή που θα έφευγε, κι άλλοτε αγναντεύοντας τα παράλια της Μικράς Ασίας, εκεί από όπου οι γοενείς του έφυγαν πρόσφυγες φέρνοντας μαζί τους ως κειμήλιο μία ξεγνωμένη από τα χρυσά της στολίδα εικόνα της Παναγίας.

Τον μαθητή της Αστικής Σχολής Χίου που ξεχώριζε για τις εκθέσεις του, που πέρασε ένα ολόκληρο βράδυ προσευχόμενος να γλιτώσει ο πατέρας του από το εκτελεστικό απόσπασμα των Γερμανών και τον είδε το πρωί να επιστρέφει σπίτι χάρη στην παρέμβαση ενός διερμηνεά.

Και τον νεαρό που συγκινήθηκε όταν ο θείος του, δεκαετίες μετά τον ξεριζωμό, διαπίστωσε ότι ένα αντικείμενο που αγόρασε σε μία αγορά της Μικρασίας ήταν τυλιγμένο σε μία σελίδα από το μαθητικό τετράδιο κοσμογραφίας της μητέρας του.

Τον φοιτητή που σπούδασε δίπλα σε σπουδαίες μορφές της αρχαιολογίας όπως ο Σπυρίδων Μαρινάτος, Αναστάσιος Ορλανδός και Νικόλαος Κοντολέων κι είχε ως πυξίδα του τον ορισμό του «καλού καγαθού» και γνώρισε τη σύντρο της ζωής του όταν εκείνη ήταν πρωτοετής φοιτήτρια, σε ανασκαφή στο νησί με το οποίο δέθηκε επί 54χρόνια, τη Νάξο.

Όλα αυτά κι άλλα πολλά θα προβληθούν την ερχόμενη Κυριακή 8 Μαρτίου στις 12:00 στον κινηματογράφο Opera Oden στην Αθήνα με τη συμβολή του σωματείου «Διάζωμα». 

 

ΜΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ "ΤΑ ΝΕΑ"

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ