20.4.2013 11:10

Νέα παράταση ώς το τέλος του 2013 για την ολοκλήρωση έργων του Γ΄ ΚΠΣ

Ενα Μουσείο που κατασκευάστηκε με κοινοτική χρηματοδότηση και δεν έχει φύλακα ή εκθέματα, μια καρδιοχειρουργική μονάδα που δεν λειτουργεί γιατί δεν διαθέτει καρδιοχειρουργό, ένας ποδηλατόδρομος, στον οποίο παρκάρουν αυτοκίνητα και ένα λιμάνι που κατασκευάστηκε, για να εγκαταλειφθεί στη συνέχεια.

Αυτά είναι μόνο μερικά από τα παραδείγματα έργων που κατασκευάστηκαν με χρήματα του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης και για τα οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενδέχεται να ζητήσει πίσω τα κονδύλια που έδωσε την προηγούμενη δεκαετία. Το σκεπτικό είναι απλό.

Ενα Μουσείο χωρίς φύλακα, όπως και μια καρδιοχειρουργική μονάδα χωρίς καρδιολόγο ή ένα εγκαταλελειμμένο λιμάνι δεν θεωρούνται ότι μπορεί να αποδοθούν στην κοινωνία για να λειτουργήσουν.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έργα με παρόμοιες ατέλειες -ακόμα και αν τυπικά έχουν ολοκληρωθεί- χαρακτηρίζονται «μη λειτουργικά» και ως εκ τούτου κινδυνεύουν να στερηθούν την κοινοτική χρηματοδότηση.

Τον Δεκέμβριο του 2011 η τότε κυβέρνηση ανακάλυψε με έκπληξη ότι τα ανολοκλήρωτα έργα της περιόδου 2000 - 2006 ήταν 1.200 και τα χρήματα που διακυβεύονταν ήταν 3,2 δισ. ευρώ. Αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο να κληθεί να επιστρέψει το δυσθεώρητο αυτό ποσό, υποχρεώθηκε να επισπεύσει τις διαδικασίες για να κλείσει τις εκκρεμότητες του παρελθόντος.

Εκτός από τα έργα που χαρακτηρίζονται από μικρές αστοχίες, ο μακρύς κατάλογος των 1.200 εκκρεμών έργων περιελάμβανε και περιπτώσεις σημαντικών κακοτεχνιών κυρίως σε οδικά δίκτυα. Μεταξύ αυτών δρόμοι με διαδοχικές λακκούβες ή δίκτυα που κατέρρευσαν από τα πρώτα χρόνια της κατασκευής τους και πιστοποιούσαν την ανεπάρκεια ή ακόμα και την ανυπαρξία των γεωλογικών μελετών.

Μπροστά στον κίνδυνο της επιστροφής χρημάτων, πέτυχε μια νέα παράταση για την ολοκλήρωση των συγκεκριμένων έργων και δεκαπέντε περίπου μήνες μετά, φέρεται να έχει επιτύχει τη δραστική μείωσή τους, χωρίς ωστόσο να έχει εξαλείψει τον κίνδυνο.

Τα συγκεκριμένα χωρίζονταν σε δύο κατηγορίες. Η πρώτη περιελάμβανε αυτά που θα έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί έως τον Σεπτέμβριο του 2012 και η δεύτερη αυτά που θα έπρεπε να ολοκληρωθούν έως τον Μάρτιο του 2013. Η πρώτη προθεσμία τηρήθηκε με μια παρέκκλιση μόλις 55 έργων, αλλά η δεύτερη παρήλθε χωρίς το σύνολο των έργων να μπορεί να χαρακτηριστεί «λειτουργικό», όπως απαιτεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σήμερα τα ανολοκλήρωτα έργα έχουν περιοριστεί σε 300 περίπου από το αρχικό των 1.200 και το ποσό που διακυβεύεται περιορίστηκε στο 1 δισ. ευρώ από το αρχικό των 3,2 δισ. ευρώ.

Μια νέα παράταση κρίθηκε απαραίτητη και εγκρίθηκε πρόσφατα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εξαντλώντας τα περιθώρια ανοχής της προς την Ελλάδα. Η νέα προθεσμία ορίστηκε για το τέλος του 2013 και παρά το γεγονός ότι ο χρόνος δείχνει να επαρκεί, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει με βεβαιότητα ότι ένα μικρό έστω μέρος των κοινοτικών πόρων δεν θα χαθεί οριστικά, επιβαρύνοντας τελικώς τον κρατικό προϋπολογισμό και την αξιοπιστία της χώρας.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ