15.4.2013 13:05

Με «βαρύ» κομματικό βιογραφικό ο νέος γγ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας

Με το ερώτημα «αν έφυγε... μένοντας ή αν έμεινε… φεύγοντας» να πλανάται πάνω από τον Περισσό, η κυρία Αλέκα Παπαρήγα, έχοντας συμπληρώσει 22 χρόνια στο τιμόνι του ΚΚΕ, παρέδωσε τη σκυτάλη της κομματικής ηγεσίας στο στενότερο ίσως συνεργάτη της κ. Δημήτρη Κουτσούμπα.  

Ο 58χρονος νέος Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, παρά το «βαρύ» κομματικό βιογραφικό που διαθέτει, καθώς επί σχεδόν τέσσερις δεκαετίες είναι επαγγελματικό στέλεχος του κόμματος, έχοντας ανέβει σκαλί – σκαλί όλες τις βαθμίδες της ιεραρχίας, δεν διαθέτει ευρύτερη αναγνωρισιμότητα, ενώ δεν είναι βουλευτής.

Την ίδια ώρα, η κυρία Παπαρήγα, η οποία συμμετέχει στη νεοεκλεγείσα Κεντρική Επιτροπή, θα παραμείνει, όπως όλα δείχνουν επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος, εγκαινιάζοντας ένα σχήμα διαρχίας με τον κ. Κουτσούμπα που θα συνεχιστεί ως τις επόμενες βουλευτικές εκλογές.

Υπενθυμίζεται ότι ανάλογη «διευθέτηση» είχε γίνει και το 1991 όταν εξελέγη στο ύπατο κομματικό αξίωμα η απελθούσα Γραμματέας, η οποία δεν ήταν ακόμη βουλευτής και, έτσι, πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΚΕ είχε αναλάβει ο κ. Δημήτρης Κωστόπουλος, ο οποίος στη συνέχεια συγκρούστηκε με την κυρία Παπαρήγα και διεγράφη από το κόμμα.

Σε κάθε περίπτωση, όλα δείχνουν ότι ο λόγος της τέως γραμματέα θα είναι βαρύνων στο κομματικό γίγνεσθαι του Περισσού, αφού η ηγετική ομάδα που είτε την περιστοίχιζε όλα τα προηγούμενα χρόνια είτε αναδείχθηκε από την ίδια, επικράτησε απόλυτα στο 19ο Συνέδριο του κόμματος, το οποίο, πέρα από τη διαδοχή της κυρίας Παπαρήγα, θα περάσει στην ιστορία για τις αποφάσεις του με τις οποίες ολοκληρώθηκε η δρομολογημένη ιδεολογική στροφή προς τον αποκλεισμό κάθε συνεργασίας με άλλες πολιτικές δυνάμεις.

Ο αποκλεισμός των «οπορτουνιστών» έφερε ομοφωνία

Την ίδια αντίληψη, άλλωστε, αποπνέει και η επιλογή του κ. Κουτσούμπα, ο οποίος στη διάρκεια του προσυνεδριακού διαλόγου ήταν από τους σφοδρούς επικριτές όσων υποστήριξαν ότι η στροφή του ΚΚΕ, το οδηγεί στον «απομονωτισμό». Τους είχε, μεταξύ άλλων, καταλογίσει κατηγορίες για «οπορτουνισμό» που, κατά την έκφρασή του, «είναι συνώνυμος του τυχοδιωκτισμού».

Ο απόλυτος έλεγχος, άλλωστε, των εσωκομματικών εξελίξεων από την ομάδα των ηγετικών στελεχών του Περισσού επιβεβαιώθηκε και με την ομοφωνία με την οποία τα μέλη του Συνεδρίου υπερψήφισαν τις εισηγήσεις της Κεντρικής Επιτροπής,  το νέο Πρόγραμμα του Κόμματος, το νέο Καταστατικό, καθώς και την Πολιτική Απόφαση του Συνεδρίου.

Σύμφωνα, μάλιστα, με όσα ανακοινώθηκαν υπήρξε μόνον μια αρνητική ψήφος και ένα λευκό στις εισηγήσεις της Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου, επί των οποίων πληροφορίες θέλουν να έγινε πολλή συζήτηση, καθώς το κόμμα αντιμετωπίζει ανυπέρβλητα προβλήματα που το οδήγησαν σε απολύσεις εργαζομένων στις ελεγχόμενες από αυτό επιχειρήσεις καθώς και στα μέσα ενημέρωσης που διαθέτει με το κλείσιμο του 902 και τη μείωση του προσωπικού του Ριζοσπάστη.

Το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ, εξάλλου, διέψευσε δημοσιεύματα στο Διαδίκτυο που υποστήριζαν ότι, ελλείψει ομιλητών, επισπεύστηκαν κατά μια ημέρα οι εργασίες του Συνεδρίου  και έκανε γνωστό ότι έλαβαν το λόγο 77 σύνεδροι. Ο αριθμός αυτός, πάντως, θεωρείται πολύ περιορισμένος, αν και αναμενόμενος, καθώς η επιλογή των συνέδρων είχε περάσει από «πολλά κόσκινα», με αποτέλεσμα όλοι όσοι είχαν εκφράσει διαφωνίες ή ενστάσεις στον προσυνεδριακό διάλογο να αποκλειστούν από το Συνέδριο, όπως συνέβη με τον πρώην κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο κ. Αντώνη Σκυλλάκο, τον γνωστό δημοσιογράφο του «Ριζοσπάστη» κ. Νίκο Μπογιόπουλο και άλλους.


Εκτός ΚΕ οι Σπ. Χαλβατζής Χαλβατζής και Γ. Μαυρίκος

Στα ενδιαφέροντα του Συνεδρίου είναι η μείωση των μελών της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος από 77 σε 63, γεγονός που οδήγησε σε πολλές κομματικές «αποστρατείες» γνωστών στελεχών του ΚΚΕ.

Εντυπωσιακότερη είναι η περίπτωση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου κ. Σπύρου Χαλβατατζή, ο οποίος διακρίνεται για την μετριοπάθεια του, όπως και του γνωστού συνδικαλιστή και πρώην βουλευτή κ. Γιώργου Μαυρίκου, του επίσης πρώην βουλευτή και ευρωβουλευτή κ. Μπάμπη Αγγουράκη, καθώς και των πρώην μελών του Πολιτικού Γραφείου κυρίων Θ. Τζιαντζή και Τάκη Τσίγκα.

Από τον περιορισμένο αριθμό μελών που εισήλθαν για πρώτη φορά στη νέα Κεντρική Επιτροπή ξεχωρίζουν οι βουλευτές κύριοι Γιάννης Γκιόκας, ο οποίος φέρεται να αναλαμβάνει τον τομέα των μέσων ενημέρωσης, και Νίκος Καραθανασόπουλος.

ΠΗΓΗ: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ