20.2.2014 8:42

Κυβερνήσεις και ΜΚΟ μαζί σε «χορό» εκατομμυρίων

Αδιαφανής και σφιχτός εναγκαλισμός μεταξύ των κυβερνήσεων και των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) εν μέσω εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ προκύπτει από τις απροσδόκητες δικαστικές εξελίξεις που πυροδότησε η υπόθεση με τα 9 εκατ. ευρώ που έλαβε το Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης.

Το παράδειγμα με τα προγράμματα που «έτρεξε» το υπουργείο Εργασίας τόσο επι κυβερνήσεως Καραμανλή όσο και επι της κυβέρνησης Παπανδρέου είναι εξίσου ενδεικτικά καθώς ανατέθηκαν προσλήψεις χιλιάδων ανέργων σε ΜΚΟ, έργο που συνοδεύτηκε από πλήθος καταγγελιών για αδιαφανείς διαδικασίες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλές από τις  707 ΜΚΟ οι οποίες με αποφάσεις του 2006 (υπ. Εργασίας Σ. Τσιτουρίδης) και το 2007 (υπ. Εργασίας Β. Μαγγίνας)  έλαβαν περίπου 39 εκατ. ευρώ για να δημιουργήσουν 1.826 (!) θέσεις εργασίας περιλαμβάνονται και στην λίστα των ορκωτών λογιστών που καταγράφει όλες τις χρηματοδοτήσεις του υπουργείου Εξωτερικών προς ΜΚΟ την περίοδο 2000-2010.

Εκτός αυτού, εντύπωση προκαλεί – χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υπάρχει παρανομία – ότι μεταξύ των οργανώσεων που χρηματοδοτήθηκαν για να δώσουν δουλειά σε ανέργους περιλαμβάνονται και οι «Γενίτσαροι και Μπούλες Νάουσας» που έλαβαν 30.000 ευρώ, το «Ελληνικό Ινστιτούτο Αεροναυτικής και Αστροναυτικής» που πήρε 25.000 ευρώ, η «Εταιρία Μελέτης της Αριστερής Νεολαίας» με 25.000 ευρώ αλλά και η γνωστή «Σπείρα – Σπείρα» του γνωστού καλλιτέχνη Σταμάτη Κραουνάκη που έλαβε περι τα 100.000 ευρώ.

Πέραν όμως των κονδυλίων που διατέθηκαν επι ΝΔ, ανάλογα προγράμματα «έτρεξαν» και επι ΠΑΣΟΚ. Συγκεκριμένα, επι υπουργίας του κ. Γιώργου Κουτρουμάνη εγκρίθηκε πρόγραμμα ύψους 190 εκατ. ευρώ για την σταδιακή απασχόληση 57.400 ανέργων. Το γεγονός όμως ότι η διαδικασία πρόσληψης ανατέθηκε σε ΜΚΟ, σωματεία και συνδικαλιστικές οργανώσεις προκάλεσε σφοδρές πολιτικές αντιδράσεις τόσο από την πλευρά της αντιπολίτευσης όσο και από την τότε ΚΟ του ΠΑΣΟΣ. Συγκεκριμένα, καταγγέλθηκε ότι οι προσλήψεις γίνονταν και θα εξακολουθήσουν να γίνονται με κομματικά κριτήρια προκειμένου να εξυπηρετηθούν εκλογικές σκοπιμότητες.

Όλοι άλλωστε θυμούνται την περίπτωση του πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ  Σερρών Στάθη Κουτμερίδη, ο οποίος μαζί με τους συνεργάτες του «έστησαν» ΜΚΟ προκειμένου να συμμετάσχουν σε συγκεκριμένο πρόγραμμα πρόσληψης ανέργων. Με τον τρόπο αυτό κατάφερε να «εξυπηρετήσει» την εκλογική του πελατεία – μιας και δεν εφαρμόστηκαν κριτήρια ΑΣΕΠ – αλλα και να αποκομίσει κέρδη καθώς ποσοστό 5% της επιχορήγησης πήγαινε υπερ ΜΚΟ.

Ανάλογες περιπτώσεις αποκαλύφθηκαν ακόμα και για στενούς συνεργάτες πρώην υπουργών.

Εκτός αυτού, λίγους μήνες πριν την απόφαση του υπουργείου Εργασίας να αναθέσει το έργο σε ΜΚΟ, είχε «σκάσει» η υπόθεση με τις όζουσες πληρωμές του υπουργείου Εξωτερικών προς αντίστοιχες οργανώσεις που είχε απασχολήσει έντονα την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Υπο αυτά τα δεδομένα πρόεκυπτε η εύλογη ανησυχία για την δράση των ΜΚΟ και για το κατά πόσο θα μπορούσαν να υλοποιήσουν αξιόπιστα το νέο πρόγραμμα. Ανησυχία που εντεινόταν από το γεγονός ότι  δεν υπήρχε – και εξακολουθεί να μην υπάρχει - επαρκές ελεγκτικό πλαίσιο της δράσεις των συγκεκριμένων οργανώσεων. Τελικά, ο κ Κουτρουμάνης, μετά και την ασφυκτική πίεση τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ αναθεώρησε τους όρους του προγράμματος δίνοντας αυξημένες αρμοδιότητες στο ΑΣΕΠ ούτως ώστε να υπάρχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διαφάνεια.

Σε κάθε περίπτωση όμως, κανείς δεν γνωρίζει τι πραγματικά έχει συμβεί με την διαχείριση των 39 εκατ. ευρώ που ήδη είχαν δοθεί επι κυβερνήσεως Καραμανλή σε 707 ΜΚΟ.

Η λίστα, που είχε κατατεθεί στην Βουλή το 2011 αλλά ουδέποτε έχει ζητηθεί διαχειριστικός έλεγχος έχει ως εξής:

Δείτε εδώ την λίστα

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ