Η διαχείριση του προσφυγικού αποτέλεσε το 2016 την μεγαλύτερη πολιτική πρόκληση για την ΕΕ και την Ελλάδα πρωτίστως. Αφενός η έλλειψη συντονισμού και η απροθυμία εφαρμογής γενναιόδωρων και συγκροτημένων πολιτικών από πολλά κράτη- μέλη, αφετέρου ή προσπάθεια σύνδεσής του με τις τρομοκρατικές επιθέσεις που συγκλόνισαν την Ευρώπη και η εκμετάλλευση του προβλήματος στη ρητορικό του τρόμου των ακροδεξιών κομμάτων που κερδίζουν έδαφος.
Μέσα σε αυτό το πολιτικό σκηνικό η επίτευξη της συμφωνίας των Βρυξελλών με την Τουρκία, που οδήγησε στη δραστική μείωση των ροών προς την Ελλάδα και ως εκ τούτου προς χώρες της ΕΕ- αφού προηγήθηκε και το κλείσιμο των συνόρων- επέφερε μια προσωρινή ανακούφιση. Ωστόσο οι διαρκείς πιέσεις της Άγκυρας για την απελευθέρωση της βίζας υπό την απειλή ακύρωσης της συμφωνίας αποτελεί μια διαρκής δαμόκλειο σπάθη πάνω από την ΕΕ αφού γνωρίζει πως οι εξελίξεις στη χώρα δεν επιτρέπουν μια τέτοια εξέλιξη. Έτσι, το βάρος πέφτει στην οικονομική στήριξη της Τουρκίας...
Πάντως, από την άνοιξη οπότε και ξεκίνησε η εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, οι προσφυγικές ροές προς τη Ελλάδα έχουν μειωθεί περίπου στο 1/5 αυτών που καταγράφηκαν το 2015.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Λιμενικού Σώματος από τις αρχές του έτους μέχρι και τον Νοέμβριο του 2016 είχαν εισέλθει στη χώρα 169.093 πρόσφυγες και μετανάστες αντί για 847.863 άτομα το 2015 ή όταν μόνο τον Οκτώβριο του 2015 είχαν αποβιβαστεί στα ελληνικά νησιά 211.596 άτομα. Από τις αρχές του 2016 υπάρχει μια αξιοσημείωτη πτώση που φυσικά οφείλεται στις καιρικές συνθήκες- πχ τον Ιανουάριο καταγράφηκαν 66.354 αφίξεις- αλλά η μεγάλη μείωση σημειώνεται πια από τον Απρίλιο με την εφαρμογή και τη συμφωνίας, οπότε έχουμε αφίξεις τις τάξεως των 3.652 προσφύγων και μεταναστών ή και πολύ λιγότερες όπως πχ τον Ιούνιο με 1.469 αφίξεις.
Δυστυχώς για μια ακόμη φορά ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που έχασαν τη ζωή τους ή αγνοούνται ήταν υψηλός, φθάνοντας το 2016 τα 492 άτομα.
Ωστόσο, η μείωση αυτή των προσφυγικών ροών μπορεί να καθησύχασε τους εταίρους μας αλλά δεν οδήγησε και σε εκτόνωση των πιέσεων που δέχεται η χώρα και πρωτίστως τα νησιά.
Αυτό καθώς σήμερα περισσότεροι από 62.000 πρόσφυγες και μετανάστες φιλοξενούνται σε κρατικές και μη δομέςπου έχουν δημιουργεί στα νησιά και στην ηπειρωτική Ελλάδα και έχουν ξεπεράσει τις δυνατότητες τους όπως φαίνεται και παρακάτω στα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής.
Ο εγκλωβισμός τόσων ανθρώπων σε δομές που φτιάχτηκαν για να εξυπηρετήσουν πολύ λιγότερους, η επί μακρόν παραμονή τους σε αυτούς τους χώρες, οι κακές- όπως πολλάκις έχει επισημανθεί- συνθήκες διαβίωσης, οι καθυστερήσεις στην εξέταση των αιτήσεων ασύλου και ένα σωρό άλλες σοβαρές δυσλειτουργίες, έχουν οδηγήσει φυσικά σε πολλές μέχρι σήμερα σοβαρές εντάσεις που έχουν προκαλέσει και σοβαρές αντιδράσεις μεταξύ των νησιωτών.
Την ίδια στιγμή, η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας φαίνεται να έχει οδηγήσει σε ένα ανεπίσημο «πάγωμα» του προγράμματος μετεγκατάστασης προσφύγων αφού από την Ελλάδα έχουν μετεγκατασταθεί μόλις 7.062 πρόσφυγες.
Σημειώνεται πως το πρόγραμμα προβλέπει 160.000 θέσεις για πρόσφυγες που θα εισήλθαν στην ΕΕ μέσω Ελλάδας και Ιταλίας στους οποίους πρέπει να χορηγηθεί άσυλο σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Αυτό δε που είναι μάλλον πιο απογοητευτικό είναι πως οι ευρωπαίοι εταίροι που για άλλα ζητήματα όπως πχ οικονομίας σπεύδουν να θυμίσουν πως είναι υποχρέωση όλων να τηρούνται οι κανόνες και οι αποφάσεις που λαμβάνονται, δεν φαίνεται να ασκούν ουσιαστικές πιέσεις σε όσους δεν πειθαρχούν.
Βέβαια, η πραγματικότητα είναι πολύ χειρότερη αφού δεν είναι μόνο οι ευρωπαϊκές χώρες που αρνούνται να σηκώσουν αναλογικά, όπως προβλέπεται, ένα μερίδιο του βάρους αυτής της ανθρωπιστικής κρίσης αλλά αντιθέτως το πρόβλημα αφορά και πολλές «μεγάλες» χώρες ενώ σε επίπεδο ΟΗΕ και παρά τη Σύνοδο για τον προσφυγικό, λύση δ.
πηγή: huffingtonpost.gr
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.