Σαν ερώτημα βρίσκεται στα χείλη πολλών. Ποιο θα είναι το πολιτικό αύριο του Πολ. Λαμπρινούδη; Πως θα επιδράσει αυτή η ήττα;
Τις κατευθυντήριες γραμμές δίνει ο ίδιος με μια συνέντευξη που αναμένεται να συζητηθεί. Ο δήμαρχος εκφράζει την πεποίθηση ότι η έδρα για την προοδευτική παράταξη δεν θα χαθεί στη Χίο, αν κορυφαία στελέχη του από το χώρο της Αυτοδιοίκησης τολμήσουν να ενισχύσουν το εθνικό ψηφοδέλτιο. Χωρίς φυσικά να αποκλείει από αυτή την προοπτική ούτε τον εαυτό του; Τι άλλο χρειάζεται να πει;
Π.Λ.: Τη βραδιά των αποτελεσμάτων μέσα μου σκεπτόμουν «Πολύδωρε ησύχασες». Παραλαμβάνοντας τη ροή είχα την εμπειρία να διακρίνω από νωρίς το αποτέλεσμα, έστω κι αν δεν το πίστευα. Ομολογώ ότι το ίδιο βράδυ δεν ησύχασα. Δεν με απασχολεί η απώλεια του τίτλου ή της εξουσίας. Επέτρεψα τόσα χρόνια να με αποκαλούν Πολύδωρο και όχι νομάρχη ή δήμαρχο γιατί ανέκαθεν αντιμετώπιζα την εξουσία ως εργαλείο προσφοράς στο διπλανό μου, το συντοπίτη μου.
Δεν ησύχασα γιατί φοβάμαι ότι θα κληθούν να χειριστούν την τύχη του νησιού και όλων μας νέοι άνθρωποι, που ακόμα κι αν δεχτώ ότι έχουν τις καλύτερες προθέσεις, φοβάμαι ότι θα κληθούν να δουλέψουν σε ένα άγνωστο, με πολλές παγίδες για εκείνους περιβάλλον.
Δεν πάσχω από αρχομανία, σας διαβεβαιώνω. Δεν θα μου λείψει η εξουσία, θα μου λείψει, βέβαια, και δεν έχω λόγο να το κρύψω, η δυνατότητα να διοχετεύω την ενεργητικότητα μου για τη λύση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε και δυστυχώς έχουν πολλαπλασιαστεί.
Π.Λ.: Αναμφίβολα μια εποικοδομητική αντιπολίτευση παρασέρνει και την κάθε εξουσία. Υπάρχουν όμως και όρια αντοχής. Εμπειρικά είδα ανθρώπους με ποιότητα να μην αντέχουν τη δυσκολία της. Αν δεν έχεις μέσα σου την επιθυμία να συνεχίσεις, κάπου εξαντλείσαι, αποδυναμώνεται το κουράγιο σου. Κι η αντιπολίτευση θέλει αντοχή, πείσμα και επιμονή.
Στο συνδυασμό «Όλοι μαζί για τη Χίο μας» φέραμε σε πέρας ένα τεράστιο σε μέγεθος έργο για τον τόπο. Τώρα θα δοκιμαστούμε και από μια διαφορετική σκοπιά. Η εμπειρία των στελεχών του και ο προγενέστερος χειρισμός των θεμάτων θα μας διευκολύνουν στο ρόλο μας και θα μας επιτρέψουν να φέρουμε στο ρόλο του ρεαλισμού τη νέα δημοτική αρχή.
Π.Λ.: Ασφαλή κρίση επιθυμώ να κάνω αφού δω στην πράξη να χειρίζεται τα θέματα. Εκεί κρίνονται όλα. Στην προεκλογική θεωρία και στους σχεδιασμούς στα λόγια όλα είναι σίγουρα πιο εύκολα. Την ώρα που θα κληθούν να χειριστούν 100 όταν οι ανελαστικές δαπάνες είναι 200, τότε θα δούμε πόσο εύκολα είναι να εκστομίζονται παχιά λόγια.
Στις θητείες μου εφάρμοσα πιστά τη θεωρία του εφικτού και της βήμα – βήμα επίτευξης των στόχων. Ειλικρινά εύχομαι να υπάρχουν και διαφορετικοί τρόποι προσέγγισης των δύσκολων καταστάσεων, όπως αυτές που σήμερα ζούμε. Φοβάμαι ότι θα διαψευστούν προσδοκίες.
Π.Λ.: Δεν μονοπώλησα ποτέ τη γνώση. Όσοι βρίσκονται δίπλα μου ξέρουν ότι υιοθετώ πολύ εύκολα ιδέες και σκέψεις άλλων. Δεν είναι αυτή συμπεριφορά εγωιστή. Ούτε είπα ποτέ ότι κατέχω τη μόνη αλήθεια. Επέμεινα όμως προεκλογικά, συνεχίζω να το τονίζω και τώρα, πως δεν είναι εύκολο να κουμαντάρεις ένα πλοίο όταν δεν έχεις περάσει από τη μηχανή ή το κατάστρωμα.
Π.Λ.: Ένα εκλογικό αποτέλεσμα δεν είναι ποτέ εύκολο να αναγνωστεί σε μια ή δυο αναγνώσεις. Υπάρχουν οι εμφανείς παράμετροι, υπάρχουν και οι αθέατοι.
Στην περίπτωση μας ήταν καθαρό ότι μας παρέσυρε η απαξίωση του κεντρικού πολιτικού συστήματος. Οι δημότες παρασύρθηκαν από την εντύπωση ότι η παραμονή στην εξουσία λειτουργεί καθεστωτικά, έκλεισαν τα μάτια και στο έργο και στις ανυπέρβλητες δυσκολίες που συναντήσαμε στη θητεία μας και φόρτωσαν όλες τις ευθύνες που ανήκουν στη κεντρική διοίκηση άδικα στη δημοτική αρχή.
Η φτωχοποίηση μεγάλου τμήματος του λαού το έκανε να αντιδράσει με θυμό και δυσκολευόμενο να χτυπήσει το γαϊδαρο, βρέθηκε να χτυπάει το σαμάρι.
Πηγαίναμε στα χωριά και ακούγαμε παράπονα για τους αγροτικούς γιατρούς και την έλλειψη συγκοινωνίας, λες και είναι τομείς αρμοδιότητας του Δήμου. Μας κατηγόρησαν για ακριβές δημοτικές υπηρεσίες και σήμερα οι υπάλληλοι που έχουν την ευθύνη ελέγχου των οικονομικών του Δήμου διαμαρτύρονται γιατί κρατήσαμε μηδενικές αυξήσεις στις ανταποδοτικές υπηρεσίες.
Θα το παραδεχτώ. Δεν υπολόγισα σωστά το ρεύμα που ήθελε επιτακτικά αλλαγή προσώπων κι ας μην ήξερε με ποιους θα αλλάξει τους σημερινούς. Σας πληροφορώ ότι ο κόσμος στη συντριπτική πλειοψηφία του δεν γνωρίζει ούτε κατ’ όψη όσους εξέλεξε. Ούτε έχει να προσάψει κάτι ιδιαίτερο σε μας. Συναντώ και σήμερα δημότες που μου εξομολογούνται ότι μας αδίκησαν. Κι εύχονται να μην έχουν υποπέσει σε μεγάλο σφάλμα. Το ίδιο εύχομαι κι εγώ.
Π.Λ.: Σας είπα και προηγούμενα ότι ένα εκλογικό αποτέλεσμα είναι συνάρτηση παραγόντων. Δεν μου κατέβηκε από το κεφάλι η αιτιολογία πως θρησκευτικοί κύκλοι έδρασαν υπέρ της «Πρωτοβουλίας». Μου το κατέθεσαν πολλοί συνδημότες, ήταν ολοφάνερο για όποιον ήθελε να δει.
Το ίδιο και εφοπλιστικοί κύκλοι ή άλλες οργανωμένες ομάδες συμφερόντων. Χαλούσε τη σούπα ο Λαμπρινούδης όταν ζητούσε τον εξονυχιστικό έλεγχο του φράγματος Κόρης Γεφύρι. Όταν απαιτούσε να τηρηθεί η νομιμότητα για συμβάσεις πάνω στο λιμάνι ή στο τουριστικό χωριό του Αίπους.
Υπήρξαν δυνάμεις που ενώθηκαν ανίερα με μόνο σκοπό να τρωθεί η δημοτική αρχή. Είμαι ανήσυχος για το που θα βγάλει η πίεση που θα ασκήσουν στο μέλλον.
Π.Λ.: Δεν έχετε άδικο, είναι όμως μια διαπίστωση για όσους βρίσκονται έξω από το χορό. Υποχρεωθήκαμε να συνθέσουμε 8 διαφορετικούς δήμους σε έναν. Να λειτουργήσουμε δομές και υπηρεσίες που δούλευαν σε εντελώς διαφορετική φιλοσοφία. Ο όγκος των απαιτήσεων ήταν τέτοιος, που υποχρέωσε και εμένα να περιοριστώ μέσα στο γραφείο μου. Πράγματι σήμερα το αναγνωρίζω ως σφάλμα εκλογικής στρατηγικής. Οι δημότες έχασαν την άμεση επαφή που είχαν με το Λαμπρινούδη στα χωριά, στους δημόσιους χώρους. Ήταν όμως μια επιλογή ευθύνης για μένα. Έπρεπε να επιλέξω ανάμεσα στο ρόλο του υποψηφίου δημάρχου και του εν ενεργεία δημάρχου. Αρκεί να σκεφτείτε ότι ακόμα και σήμερα είμαι υποχρεωμένος να βρίσκομαι αμέτρητες ώρες στο γραφείο μου. Δεν συντονίζεται διαφορετικά ένας τέτοιος Δήμος.
Π.Λ.: Η Αριστερά στη χώρα μας κάνει συχνά κύκλο γύρω από το ίδιο πρόβλημα. Όταν έχει να επιλέξει ανάμεσα σε προοδευτικές λύσεις και συντηρητικές δυνάμεις συχνά αποπροσανατολίζεται.
Νοιώθω ότι το ίδιο έπαθε και τώρα τοπικά. Από τη μια προσδοκά τη συγκρότηση ευρύτερου αντισυντηρητικού πόλου, από την άλλη στηρίζει συντηρητικές δυνάμεις η ίδια, χωρίς αποσαφηνισμένο πολιτικό πλαίσιο. Τα τοπικά στελέχη της Αριστεράς και στις περιφερειακές και στις δημοτικές εκλογές στη Χίο συμπεριφέρθηκαν πολιτικά ανορθόδοξα. Πλήρωσε το «βρώμικο ‘89» η Αριστερά, το ομολογεί πια σήμερα η ίδια, και έκανε να ορθοποδήσει δυο δεκαετίες. Σε ένα κομβικό σημείο για την ίδια επανέλαβε το ίδιο λάθος τοπικά.
Αν ο στόχος, όπως φαίνεται, ήταν να πληγούν προσωπικά ο Λαμπρινούδης και ο Γανιάρης, ως οι αυτοδιοικητικοί πυλώνες του προοδευτικού χώρου, με βλέψη τούτο να έχει επίπτωση και στις επόμενες κοινοβουλευτικές εκλογές, έχω τη γνώμη ότι η στρατηγική τους θα φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα.
Π.Λ.: Την πόρτα εξόδου από την πολιτική στα πρόσωπα δεν τη δείχνουν οι κομματικοί τακτικισμοί, τη δείχνει μόνο ο λαός. Και το δημοτικό ψηφοδέλτιο και το περιφερειακό κατέγραψαν πολύ σημαντικά ποσοστά, που σηματοδοτούν την εμπιστοσύνη του κόσμου σε πρόσωπα, πολύ μεγαλύτερα από εκείνα των αντίστοιχων ψηφοδελτίων του ΣΥΡΙΖΑ. Η δεξαμενή των στελεχών κύρους του προοδευτικού χώρου στην αυτοδιοίκηση της Χίου, αν διοχετεύσει τη ροή της στο κοινοβουλευτικό ψηφοδέλτιο, θα ματαιώσει πάλι το στόχο εκλογής βουλευτή στη Χίο από το ΣΥΡΙΖΑ. Το αποδεικνύουν περίτρανα οι πρόσφατες εκλογές.
Π.Λ.: Είναι νωρίς για τέτοιες σκέψεις. Όμως το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών απέδειξε καθαρά ότι ο λαός προσβλέπει σε μια ισχυρή προοδευτική παρουσία και περιμένει τις κατάλληλες κινήσεις για να τη στηρίξει. Όταν τεθεί ένα τέτοιο θέμα ο καθένας από εμάς που γαλουχήθηκε με τις προοδευτικές αρχές οφείλει να αναλάβει την ευθύνη του.
Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.
Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.