26.9.2012 20:54

Φωτογραφικός θησαυρός απ’ το φακό ενός δασκάλου (ΦΩΤΟ)

• ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ Η ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ «ΓΥΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΠΙΣΩ» ΣΤΟ ΑΓΙΟ ΓΑΛΑΣ

Όσοι τον έβλεπαν στα τέλη της δεκαετίας του ’50 με μια φωτογραφική μηχανή να σκλαβώνει τις στιγμές στα φτωχά χωριά της βόρειας Χίου τον κοιτούσαν περίεργα. Ελάχιστοι μπορούσαν να αντιληφθούν την επιμονή του στη λεπτομέρεια, στην καταγραφή των πάντων, τη μανία του με τη φύση. Ο πρωτοπόρος για την εποχή του δάσκαλος Παν. Κομπιλήρης, με τις περισσότερες ώρες διδασκαλίας να αφιερώνονται σε διδακτικούς περιπάτους με τους μαθητές στο Άγιο Γάλας και τα Κουρούνια, θεωρούνταν μεταξύ των αγράμματων κατοίκων λοξός. Ακόμα ως τις μέρες μας λένε: «Κομπιλήρης είσαι;»
 
Μια έκθεση φωτογραφίας στην Τράπεζα του Ιερού Προσκυνήματος της Παναγιάς Αγιογαλούσαινας ήρθε να αποκαταστήσει την ιστορική μνήμη και κυρίως την προσφορά ενός δασκάλου, που περίτρανα αναδείχθηκε από την έκδοση ενός βιβλίου με τίτλο «ΧΙΑΚΑ Από το ημερολόγιο ενός δασκάλου». Μέσα σ’ αυτό, που συγκυριακά εκδόθηκε ελάχιστους μήνες μετά το θάνατο του, περιγράφεται με λεπτομέρειες η ζωή στα δυο χωριά της βόρειας Χίου, στα οποία θήτευσε, διασώζεται λαογραφικό υλικό και πληροφορίες για τοπωνύμια και τη ντοπιολαλιά.
 
Τον σπάνιο φωτογραφικό θησαυρό που αφορά το Άγιο Γάλας εκμεταλλεύτηκε το χωρίο και με την ευλογία του Μητροπολίτη και τη συμπαράσταση της 3ης Ε.Β.Α. δημιούργησε ένα νέο εκθεσιακό χώρο, μόνιμης διάρκειας και επισκέψιμο για κάθε προσκυνητή και επισκέπτη του σπηλαίου. Μέσα από περίπου 30 φωτογραφίες αναλύεται η ζωή στο Άγιο Γάλας τα δύσκολα χρόνια της δεκαετίας του ’50. Τότε που η ανάπτυξη άνοιγε τους δρόμους, έφερνε το νερό στα σπίτια ή συνέδεε τα χωριά με υπεραστική συγκοινωνία, γεγονότα που έμελλαν να ανοίξουν τα μάτια στους κατοίκους, να διαπιστώσουν ότι υπάρχει μια πιο εύκολη ζωή και να μεταναστεύσουν ομαδικά.
 
Ο αργαλειός και ο νερόμυλος σε πλήρη λειτουργία, ο τσαγκάρης του χωριού και το πρώτο αυτοκίνητο που έφτασε στο Άγιο Γάλας ως και φωτογραφικό υλικό από τις ώρες διδασκαλίας ντύνουν μόνιμα πια τους τοίχους της Τράπεζας στην Αγιογαλούσαινα. Τον αγιασμό της τελετής εγκαινίων τέλεσε το περασμένο Σάββατο ο Σεβασμιώτατος Χίου, ο οποίος νωρίτερα χοροστάτησε σε Θεία Λειτουργία στην Αγία Βαρβάρα. «Είναι η πρώτη φορά που δεσπότης έρχεται στο Άγιο Γάλας για μη πανηγυρική Λειτουργία», του επεσήμανε ο 98χρονός Πετ. Μαχαλιάς. Εκείνος κάτι παραπάνω θυμάται…
 
Στα εγκαίνια έδωσαν το παρόν ο αντιπεριφερειάρχης Χίου, ο αντιδήμαρχος Αμανής, η προϊσταμένη της 3ης Ε.Β.Α., ο πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Βιβλιοθήκης Κοραή κ.α. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ