9.7.2014 18:01

Εμβόλιο κατά του καρκίνου του τραχήλου

Γκεντζίδης Δημήτρης ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ

Βρίσκομαι στην ιδιαίτερα ευχάριστη θέση που μέσω της πρωτοβουλίας του συλλόγου ΑΡΤΙΟΝ μου δίνετε η δυνατότητα να σας μιλήσω για το εμβόλιο κατά του καρκίνου του τραχήλου, το οποίο αποτελεί το τελευταίο επίτευγμα της ιατρικής στον τομέα της πρωτογενούς πρόληψης κατά του καρκίνου.
Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας προκαλείται από κάποιους τύπους ενός κοινού ιού που ονομάζεται ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων ή αλλιώς με τα αρχικά HPV (Human Papilloma Virus). Η ασθένεια περιλαμβάνει παθολογική και ανεξέλεγκτη ανάπτυξη των κυττάρων που σχηματίζουν τον τράχηλο.
Υπάρχουν περισσότεροι από 100 τύποι του ιού που σχετίζονται με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Οι περισσότεροι είναι τύποι χαμηλού κινδύνου και δεν προκαλούν καρκίνο στον τράχηλο. Ωστόσο, οι τύποι υψηλού κινδύνου (ογκογόνοι), μπορούν να προκαλέσουν την εμφάνιση παθολογικών κυττάρων που, αν δεν θεραπευθούν, μπορεί να οδηγήσουν σε καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Ωστόσο, ακόμη και οι λοιμώξεις από ογκογόνους τύπους μπορεί να περάσουν χωρίς θεραπεία. Σε ορισμένες όμως περιπτώσεις θα παραμείνουν και μέσα σε ένα μεγάλο χρονικό διάστημα αυτά τα παθολογικά κύτταρα μπορεί να εξελιχθούν σε καρκίνο του τραχήλου της μήτρας- συνήθως σε ένα χρονικό διάστημα 10 με 20 ετών. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η διαδικασία αυτή μπορεί να συμβεί πολύ πιο γρήγορα αλλά είναι γενικά αποδεκτό ότι είναι μια ασθένεια με αργή εξέλιξη.
Eίναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι ενώ ο εμβολιασμός προσφέρει αποτελεσματική προστασία έναντι της ανάπτυξης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας – δεν προστατεύει έναντι όλων των ογκογόνων τύπων του ιού HPV, μόνο έναντι των πιο συχνών. Σε πιο σπάνιες περιπτώσεις, κορίτσια και γυναίκες μπορεί να έρθουν σε επαφή με άλλους λιγότερο συχνούς ογκογόνους τύπους, επομένως ο τακτικός έλεγχος με το τεστ Παπανικολάου είναι ακόμη απαραίτητος για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
Το ανοσοποιητικό σας σύστημα, το φυσικό σύστημα του οργανισμού για την αντιμετώπιση ασθενειών, είναι σχεδιασμένο για να σας προστατεύει από λοιμώξεις. Ωστόσο, σε κάποιες περιπτώσεις – όπως οι λοιμώξεις με τον ιό HPV – η φυσική ανοσία μπορεί να μην είναι αρκετή για να σας προστατεύσει.
Η πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας μέσω του εμβολιασμού λειτουργεί με το να διεγείρει το ανοσοποιητικό σας σύστημα στο να παράγει επιπλέον προστασία έναντι της λοίμωξης από τον HPV.
Όλες οι σεξουαλικά ενεργές γυναίκες κινδυνεύουν από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Ο κίνδυνος αυτός γίνεται μεγαλύτερος στις γυναίκες μικρότερης ηλικίας και με πολλούς σεξουαλικούς συντρόφους
Ο ιός HPV ο οποίος προκαλεί πάνω από το 99% των περιστατικών καρκίνου του τραχήλου της μήτρας – είναι πολύ διαδεδομένος και μεταδίδεται εύκολα. Το 80% των γυναικών που έχουν υπάρξει σεξουαλικά ενεργές είναι πιθανόν να προσβληθούν από τον ιό HPV κάποια στιγμή στη ζωή τους. Παρότι οι περισσότεροι τύποι του ιού είναι χαμηλού κινδύνου και δεν οδηγούν σε καρκίνο, υπάρχουν ορισμένοι τύποι που μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.
Ο ιός μεταδίδεται μέσω της σεξουαλική επαφής – αλλά δεν είναι απαραίτητο να είναι επαφή με διείσδυση.
Ο εμβολιασμός προσφέρει προστασία έναντι ορισμένων υψηλού κινδύνου τύπων της λοίμωξης με HPV.  Στην ουσία βοηθάει να μειωθεί ο κίνδυνος από τους τύπους του HPV που μπορεί να προκαλέσουν πάνω από το 90% των περιστατικών καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
Όπως και με άλλα εμβόλια έχουν αναφερθεί ανεπιθύμητες ενέργειες, οι συχνότερες από τις οποίες ήταν κοκκινίλα, πρήξιμο και ήπιος πόνος στο σημείο της ένεσης και οι οποίες, στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν είχαν μεγάλη διάρκεια.
Με το εμβόλιο έχουμε ακόμα ένα όπλο στη φαρέτρα της ιατρικής στη καταπολέμηση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας το οποίο αποτελεί την πρωτογενή πρόληψη. Ωστόσο δεν πρέπει να αμελούμε τον τακτικό έλεγχο με το τεστ Παπανικολάου  το οποίο αποτελεί μια αναντικατάστατη μέθοδο προληπτικού έλεγχου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ