11.12.2012 16:54

Εφαλτήριο νησιωτικότητας η ανανεωμένη Γενική Γραμματεία Νησιωτικής Πολιτικής

• ΣΥΣΤΗΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

 

Αρμοδιότητες ουσίας, που την καθιστούν άγρυπνο επιβλέποντα της εφαρμογής της Συνταγματικής επιταγής για την προάσπιση της νησιωτικότητας, αποδίδονται στη Γενική Γραμματεία Νησιωτικής Πολιτικής. Η χθεσινή ημερίδα προίκισε στην ουσία με παραγωγικό ρόλο μια Γενική Γραμματεία, η οποία είχε ακρωτηριαστεί τις τελευταίες δεκαετίες από αρμοδιότητες και παροπλίστηκε σε εθιμικές, περιορισμένης σημασίας και απόδοσης ενέργειες και ουσιαστικά χρύσωνε το χάπι στους νησιώτες για την καθολική απουσία μέριμνας της πολιτείας.

Επίσημα από χθες το προσωπικό της σε Πειραιά και Μυτιλήνη ενεργοποιείται και μετατρέπεται σε μηχανισμό αξιολόγησης και ελέγχου με τον οποίο κάθε νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης θα εξετάζεται ως προς τις επιπτώσεις της στο νησιωτικό χώρο και, όπου είναι εφικτό, θα προτείνονται παρεμβάσεις.

 

Το εργαλείο

«Στην υπόθεση «ανάπτυξη» η πολιτική δράση είναι κυρίαρχη. Όταν όμως λείπει η στρατηγική σκέψη, μπορεί να αποδειχθεί άχρηστη αν όχι επικίνδυνη. Στην υπόθεση «νησιωτικότητα», η γνωστή σε όλους μας Συνταγματική επιταγή είναι και αυτή κυρίαρχη. Είναι όμως άκυρη αν δεν ελέγχεται η εφαρμογή της», ανέφερε χθες ο Κ. Μουσουρούλης, αναβαθμίζοντας ως εργαλείο εφαρμογής της Συνταγματικής επιταγής τη Γενική Γραμματεία Νησιωτικής Πολιτικής.

Το κατά πόσο αυτή η μετατροπή θα αποδώσει είναι συνάρτηση και της πολιτικής βούλησης του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου να … ματώσει, αν απαιτηθεί, με τα υπόλοιπα Υπουργεία για την εφαρμογή της επιταγής του Συντάγματος, μπλοκάροντας ακόμα και νομοθετήματα ως αντισυνταγματικά. Εκεί κρύβεται η ουσία κι εκεί θα κριθεί, κατά βάση, η επιτυχία του εγχειρήματος, τώρα που ξεκαθάρισε ποιο είναι το εργαλείο.

Η Γενική Γραμματεία ορίζεται και ως ο επισπεύδον για την ταχύτερη διεκπεραίωση των διαδικασιών μελετών, αδειοδότησης και υλοποίησης αναπτυξιακών έργων και ειδικών εγκαταστάσεων στα νησιά.

 

Ο στόχος

«Να γίνουν τα νησιά οι πιο ελκυστικοί τόποι για να ζεις, να εργάζεσαι και να προοδεύεις». Αυτό το στόχο καθόρισε η χθεσινή ημερίδα, με τον Κ. Μουσουρούλη να διατυπώνει εξ’ αρχής τρεις παραδοχές:

1η: Τα νησιά είναι αδύνατον να παράγουν μαζικά και σε χαμηλό κόστος. Συνεπώς, στροφή σε επώνυμα αγαθά και υπηρεσίες βασισμένα σε παραδοσιακούς τοπικούς πόρους και τεχνογνωσία, ώστε να είναι ανταγωνιστικά στις αγορές.

2η: Τα νησιά δεν έχουν άφθονους φυσικούς πόρους. Συνεπώς, μείωση της χρήσης κρίσιμων και «ακριβών» πόρων όπως το έδαφος, το νερό, η ενέργεια αλλά και παράλληλη ανακύκλωση κάθε είδους αποβλήτων.

3η: Οι νησιώτες δεν έχουν ισοδύναμες ευκαιρίες για την ικανοποίηση των αναγκών τους με τους μη νησιώτες. Συνεπώς, βελτίωση της παροχής υπηρεσιών δικτύων, ανάπτυξη ευρυζωνικών υπηρεσιών και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης αλλά και ενίσχυση αρμοδιοτήτων.

Το επιχειρησιακό σχέδιο για την επόμενη προγραμματική περίοδο για την επίτευξη του παραπάνω στόχου,  που αποτελεί ταυτόχρονα και την πρόταση του Υ.Ν.Α. προς το Υπουργείο Ανάπτυξης, δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, με τον κ. Μουσουρούλη να δίνει έμφαση σε δυο επιμέρους σημεία: 

1. Σήμερα οι πόροι είναι λιγοστοί και κάθε ευρώ μετράει. Συνεπώς, το να επιλέγουμε σοφά δεν αρκεί. Πρέπει να προσαρμοστούμε σε ένα πλαίσιο που να επιδιώκει διαρκώς το βέλτιστο αποτέλεσμα με το λιγότερο κόστος. Σε ένα τέτοιο πλαίσιο δεν έχουν θέση δυσανάλογα ακριβές, αποσπασματικές και συχνά αλληλοαναιρούμενες ενέργειες.

2. Δεν μπορούν να γίνουν όλα και άμεσα. Συνεπώς, πρέπει να επικεντρωθούμε στους τομείς που αποδεδειγμένα μπορούν να συμβάλλουν στην αύξηση της ελκυστικότητας των νησιών.

 

Εθνικό Συμβούλιο

Σε διαβούλευση θα τεθεί μέσα στην εβδομάδα και νομοθετική πρωτοβουλία του Υ.Ν.Α. για τη σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Νησιωτικής Πολιτικής. Πρόκειται για ένα όργανο που θα έχει γνωμοδοτικό ρόλο για τις βασικές αρχές χάραξης πολιτικών στα νησιά, αλλά και για το σχεδιασμό και υλοποίηση νησιωτικών πολιτικών με ευρεία εκπροσώπηση των πολιτικών και παραγωγικών φορέων των νησιών μας.

 

Νησιωτική πολιτική σε ευρωπαϊκό επίπεδο

Τη διεκδίκηση εξειδικευμένης νησιωτικής πολιτικής σε ευρωπαϊκό επίπεδο έθεσε ως προτεραιότητα ο Κ. Μουσουρούλης για την υλοποίηση των παραπάνω στόχων. Αιχμή του δόρατος των διεκδικήσεων θα είναι η αξιοποίηση του άρθρου 174 της Συνθήκης της Λισαβόνας. Ήδη το 2013 καθορίζεται ως έτος προετοιμασίας ώστε η Ελληνική Προεδρεία του 2014 να ιεραρχήσει ψηλά στην ατζέντα των προτεραιοτήτων της το θέμα.

 

Ακτοπλοΐα, Λιμενικό, λιμενική πολιτική

Ο υπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι ολοκληρώνεται η παρέμβαση που είναι αναγκαία στο θεσμικό πλαίσιο, το δίκτυο και τις διαδικασίες για τις αλλαγές στον ακτοπλοϊκό χάρτη. Προανήγγειλε ότι μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου θα παρουσιαστεί το τελικό κείμενο της Εθνικής Στρατηγικής για την περίοδο 2013-2017 για το Λιμενικό Σώμα, ενώ ανακοίνωσε και τη συγκρότηση Ειδικής Διυπουργικής Ομάδας  για τη διαμόρφωση εθνικής θαλάσσιας πολιτικής, την ανάπτυξη της οικονομικής διάστασης του συνόλου των τομεακών πολιτικών που συνδέονται με τη θάλασσα αλλά και την προετοιμασία έργων με θαλάσσια διάσταση.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ