31.8.2017 15:41

«Απόστολος Κώνστας ο Χίος ο τέταρτος των τριών»

Σημαντικό εκκλησιαστικό συνέδριο διοργανώνει ο Σύλλογος «Χορός ψαλτών Χίου»

Από αύριο έως και την Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου θα διεξαχθεί στη Βιβλιοθήκη Κοραή ένα σημαντικό συνέδριο για τα δεδομένα του νησιού, το οποίο  θα φέρει επιστημονικό κόσμο και θα προβάλλει τη Χίο στο μουσικολογικό εκκλησιαστικό «γίγνεσθαι».                              Ονομάζεται «Απόστολος Κώνστας ο Χίος, ο τέταρτος των τριών» και το διοργανώνει ο Σύλλογος «Χορός ψαλτών Χίου».

Κατόρθωμα

Στα δύο χρόνια της ζωής του ο Σύλλογος έχει φέρει στη Χίο επτά μουσικολόγους και πρωτοψάλτες οι οποίοι ανέπτυξαν σεμιναριακά διάφορα θέματα.                                                   «Φέτος καταφέραμε να κάνουμε ένα μουσικολογικό συνέδριο στο οποίο έχουν κληθεί έξι μουσικολόγοι με επικεφαλής τον γενάρχη και Πατριάρχη της Ανατολικής Μουσικολογίας Γρηγόριο Στάθη», τονίζει θεολόγος μουσικολόγος και δάσκαλος Βυζαντινής Μουσικής Ηρακλής Μαλανδρίνος.

«Ο Απόστολος Κώνστας ο Χίος  είναι μια τεράστια προσωπικότητα Χιακής καταγωγής, ένας μουσικός που πέθανε το 1860 και άφησε τεράστιο έργο. Θεωρείται οι πολυγραφότερος Έλληνας βιβλιογράφος (κωδικογράφος) με συγγραφικό έργο 170 βιβλίων, θέλουμε να τον προβάλλουμε γιατί τον έχει αδικήσει η ιστορία», υποστηρίζει.

Εισηγητές

  • Γρηγόριος Στάθης, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών  και διευθυντής του Ιδρύματος Βυζαντινής Μουσικολογίας της Ιεράς Συνόδου.
  • Θωμάς Αποστολόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
  • Μιχάλης Στρουμπάκης, χιακής καταγωγής επίκουρος καθηγητής στην Ανωτάτη Πατριαρχική και Εκκλησιαστική Ακαδημία Κρήτης.
  • Σέβη Μαζέρα, καθηγήτρια της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Σχολής Βελάς Ιωαννίνων και διδάκτωρ της Βυζαντινής Μουσικολογίας.
  • Γεώργιος Κωνσταντίνου, καθηγητής Βυζαντινής Μουσικολογίας και διευθυντής της Ελληνικής Βυζαντινής Χορωδίας.
  • Γρηγόρης Αναστασίου, διδάκτωρ Βυζαντινής Μουσικολογίας, διευθυντής της  Σχολής Βυζαντινής Μουσικής Αγίας Μαρίνας Ιλυσίων και επιστημονικός συνεργάτης του Ιδρύματος Βυζαντινής Μουσικολογίας Ιεράς Συνόδου.

Το Σάββατο θα γίνει εσπερινός στην Αγία Μαρίνα Καλοπλύτου και μνημόσυνο Πάντων των Χίων και Χίων Ψαλτών, όπου θα ψάλλουν οι μουσικολόγοι και ο Σύλλογος Ψαλτών Χίου.

Φιλοσοφία Συλλόγου

Τα μέλη του Συλλόγου είναι 25 και φέτος φοιτούν 23 μαθητές, οι οποίοι αποκτούν αναγνωρισμένο πτυχίο Βυζαντινής Μουσικής από το Ωδείο του Αιγαία και μπορούν να γίνουν καθηγητές σε σχολεία, ωδεία και ψάλτες. Μπορούν να φοιτήσουν παιδιά από την πρώτη δημοτικού έως και τη μεγαλύτερη ηλικία. Κριτήριο είναι η συνέπεια, η μελέτη και η μουσικότητα του κάθε μαθητή, δηλαδή να έχει καλή φωνή και αυτί. Πρακτική γίνεται στις εκκλησίες.

«Βασικός στόχος η διδασκαλία, η εκμάθηση και διάδοση της ψαλτικής τέχνης, η μελέτη Χίων μελουργών, η προβολή της Βυζαντινής μουσικής και η σύσταση ενός χορού ψαλτών με τον οποίο θα μπορούμε να ερμηνεύουμε αυτό το είδος μουσικής. Διδάσκονται παιδιά στα οποία προσπαθούμε να μεταγγίσουμε αυτή την τεράστια ψαλτική μουσική παράδοση. Η Χίος αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κέντρα ψαλτικής μουσικής τέχνης, που στις ημέρες μας έχει υποτονίσει», διευκρινίζει ο Η. Μαλανδρίνος.

«Πέραν αυτών μελετούμε κείμενα, στα δύο χρόνια της λειτουργίας μας έχουμε  εκδώσει βιβλίο με μέλη Χίων ψαλτών, ψηφιακούς δίσκους και παρουσιάζουμε σχετική εκπομπή στο ραδιοφωνικό σταθμό της Εκκλησίας της Χίου».

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ