13.3.2013 11:43

Αναμνήσεις 100 ετών ξετυλίχθηκαν στην γιορτή του Χιώτικου Προσκοπισμού

ΑΣΦΥΚΤΙΚΑ ΓΕΜΑΤΟ ΤΟ ΟΜΗΡΕΙΟ ΣΤΗΝ ΓΙΟΡΤΗ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ

Με την παρουσία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Χίου, Ψαρών και Οινουσών κ. Μάρκου, του Βουλευτή κ. Κώστα Τριαντάφυλλου, του Αντιπεριφερειάρχη Χίου κ.Κωνσταντίνου Γανιάρη, του Δημάρχου Χίου κ. Πολύδωρου Λαμπρινούδη, του

Στρατιωτικού Διοικητή Ταξίαρχου κ. Δημόκριτου Ζερβάκη, του Διοικητή του ΝαυτικούΣταθμού Χίου Αντιπλοίαρχου κ. Σωτήρη Πουλή, του Αντιδήμαρχου κ. Κώστα Μούνδρου, εκπροσώπων φορέων, εκπροσώπων του τοπικού τμήματος του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού και, τέλος, του Γενικού Εφόρου του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων (Σ.Ε.Π.) κ. Θοδωρή Κεφαλά, και του Εφόρου Περιοχής Αιγαίου κ. Δημήτρη Κούτσια πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 9 Μαρτίου 2013 η εναρκτήρια εκδήλωση του εορτασμού της εκατονταετηρίδας του χιακού Προσκοπισμού.

Η αίθουσα θεάτρου γέμισε από λυκόπουλα, προσκόπους, ανιχνευτές, ενήλικα στελέχη αλλά και από γονείς, φιλοπρόσκοπους και, κυρίως, από συμπολίτες μας κάθε ηλικίας οι οποίοι έζησαν κάποτε τις χαρές του προσκοπισμού.

Προηγήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης προσκοπικών κειμηλίων στην αίθουσα εκθέσεων του «Ομηρείου» -η οποία θα παραμείνει ανοιχτή για επίσκεψη από το κοινό μέχρι το Σάββατο 16 Μαρτίου- όπου εκτός από ενθυμήματα και φωτογραφίες εκτίθενται έγγραφα, έντυπα και άλλα πολλά τεκμήρια της εκατονταετούς συνεχούς προσκοπικής παρουσίας στο νησί μας.

Ακολούθησε η ανασκόπηση των εκατό χρόνων στην αίθουσα θεάτρου, όπου παρουσιάστηκαν ανά δεκαετία τα σημαντικότερα γεγονότα και πρόσωπα του χιακού Προσκοπισμού. Από την ίδρυση μέχρι την εδραίωση, από τις περιπέτειες του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου μέχρι την ανάπτυξη και την εξάπλωση σε όλη τη Χίο. Ξύπνησαν μνήμες από τις χιώτικες αποστολές στις Ρεγκάτες και στα πανελλήνια αλλά και στα παγκόσμια Τζάμπορι, όπως το ιστορικό 11ο Παγκόσμιο Τζάμπορι του 1963 στο Μαραθώνα και το πρόσφατο το 22ο, το καλοκαίρι του 2011 στη Σουηδία…

Ξύπνησαν μνήμες από κατασκηνώσεις, από πρόσωπα, από προσκοπικές δράσεις, τραγουδήθηκαν παλιά προσκοπικά τραγούδια. Εμβόλιμα, παλιοί πρόσκοποι έκαναν αναφορές σε σημαντικές πτυχές της χιακής προσκοπικής ιστορίας: Ο έμπορος κ. Σταμάτης Πολίτης μας μετέφερε στο κλίμα της προπολεμικής προσκοπικής κίνησης. Ο Πρωτοσύγκελος της Ι. Μητροπόλεως π. Γεώργιος Λιαδής μας ξενάγησε στον προσκοπισμό των Καρδαμύλων μετά τον πόλεμο. Ο δάσκαλος και παλιός Τοπικός Έφορος Πεληναίου κ. Γεώργιος Καλλίτσης μας μετέφερε την εμπειρία του από το 1ο πανελλήνιο Τζάμπορι, το 1950, στο Διόνυσο Αττικής. Ο παλιός Έφορος και για χρόνια Αρχηγός του «Μανάγρου» κ. Βίκτωρας Μπουμπάρης μας μοίρασε τις εντυπώσεις του από τη συμμετοχή στο 11ο Παγκόσμιο Τζάμπορι, το 1963, στο Μαραθώνα.

Η κα Αγγελική Μαυρώνη – Σίσκου, η πρώτη γυναίκα βαθμοφόρος τη δεκαετία του ’60 μας ανέλυσε τα οφέλη του προσκοπισμού στα παιδιά όπως τα έζησε εκείνη. Ο δάσκαλος κ. Γεώργιος Μιχαλακόπουλος μας έμαθε την ιστορία της ίδρυσης των Αεροπροσκόπων στη Χίο. Ο παλιός Αρχηγός και Περιφερειακός Έφορος Χίου κ. Γιώργης Μαθιούδης μας πήγε πίσω στις κατασκηνώσεις στο Γιβάρι. Ο επίσης παλιός Περιφερειακός Έφορος Χίου κ. Παναγιώτης Καλαμπόκης μας ξενάγησε στην απόκτηση και στις ιστορικές γωνιές του Προσκοπικού Κέντρου «Μάναγρος» στη Βολισσό.

Ο παλιός αρχηγός κ. Δημήτρης Σαλιάρης μας μίλησε για την προσκοπική ανάπτυξη των τελευταίων χρόνων. Η Αντιγόνη Μαϊστράλη και ο Χρήστος Σπηλιόπουλος μας μίλησαν για τις αναμνήσεις τους. Ο Αρχιδιάκονος της Ι. Μητροπόλεως Κήρυκας Φαράκλας μας θύμισε τις ευθύνες που αναλαμβάνει κάθε βαθμοφόρος, με αφορμή τη συμμετοχή της Ομάδας Προσκόπων του στο 3ο Πανελλήνιο Τζάμπορι, το 1998, στον Όλυμπο. Ο πρώην Τοπικός Έφορος

Πεληναίου κ. Γιάννης Σαλιάρης μας θύμισε το κοινωνικό έργο του προσκοπισμού με αφορμή τις ανάλογες δράσεις στις αρχές του 2000. Τέλος, μία αναφορά στο 4ο πανελλήνιο Τζάμπορι, το 2010 στα Καμένα Βούρλα και μία στη χιώτικη συμμετοχή στο 22ο παγκόσμιο Τζάμπορι, το 2011 στη Σουηδία, μας μετέφεραν στη σημερινή, ανοικτή και ελπιδοφόρα διάσταση του χιακού προσκοπισμού.

Στο σύντομο χαιρετισμό του ο Μητροπολίτης Χίου κ. Μάρκος, όταν κλήθηκε στο βήμα, προτίμησε να μη διαβάσει το σύντομο λόγο που είχε ετοιμάσει. Έχοντας παρακολουθήσει όλη την πλούσια προσκοπική δράση των 100 χρόνων αρκέστηκε στη διαπίστωση ότι ο προσκοπισμός διαπλάθει ανθρώπους σαν τον Κήρυκα Φαράκλα, τον σημερινό Αρχιδιάκονο της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, δίνοντας έτσι με τον πλέον παραστατικό τρόπο την παιδαγωγική διάσταση της Κίνησης.

Στο τέλος της εκδήλωσης ο Γενικός Έφορος Σ.Ε.Π. κ. Θοδωρής Κεφαλάς τίμησε εξ ονόματος του Δ.Σ. του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων βαθμοφόρους, μέλη Προσκοπικού Δικτύου, Προσκόπους και συνεργάτες του Προσκοπισμού στη Χίο που συμμετείχαν ενεργά στην προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς του Αυγούστου 2012.

Παρά την όποια προσπάθεια να περιοριστεί χρονικά, η εκδήλωση κράτησε καθηλωμένους τους παρευρισκόμενους για πάνω από τρεις ώρες. Μήνυμα ότι ο χιώτικος Προσκοπισμός ήταν πάντα κάτι σημαντικό για τη Χίο και τους χιλιάδες τυχερούς που τον έζησαν, τον ζουν και θα συνεχίσουν να χαίρονται τα οφέλη του.

Φωτό: Κώστας Μ. Αναγνώστου

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ