8.8.2013 11:43

Ακυρώθηκε για 5 ευρώ

Η διοίκηση της Βιβλιοθήκης με αφορμή την τιμή του εισιτηρίου ακύρωσε την κορυφαία μουσικοχορευτική παράσταση για τη ζωή και το έργου του μεγάλου Μίκη Θεοδωράκη

Η διαφορά των 5 ευρώ στο εισιτήριο αποτέλεσε την επίσημη αιτία διαφωνίας μεταξύ της εταιρείας παραγωγής και της Διοίκησης του Εφορευτικού Συμβουλίου που στέρησε από τη Χίο τη μεγαλειώδη μουσικοχορευτική παράσταση για τη ζωή και το έργο του μεγάλου Μ. Θεοδωράκη με τίτλο: «Ποιος τη ζωή μου».

Ενώ η αρχική ιδέα της παραγωγής της παράστασης που προσέλκυσε χιλιάδες θεατών στο θέατρο Batminton της Αθήνας τους χειμερινούς μήνες, να περιοδεύσει σε όλη την Ελλάδα με έμφαση στα σημεία του χάρτη που έζησε και μεγαλούργησε ο κορυφαίος Έλληνας μουσικοσυνθέτης βρήκε αντίκρισμα στη Βιβλιοθήκη εν τέλει αυτή ακυρώθηκε με συνοπτικές διαδικασίες μέσα σε μία νύχτα, στερώντας από τη Χίο μία από τις κορυφαίες παραγωγές των τελευταίων ετών.

Στο παρασκήνιο της ακύρωσης ρίχνει φως η επικοινωνία ατόμων της παραγωγής με τον «π» που έκαναν λόγο για πρωτόγνωρες απαιτήσεις της Βιβλιοθήκης, τέτοιες που δεν απαντήθηκαν σε αντίστοιχες πόλεις της ελληνικής περιφέρειας.

«Η συγκεκριμένη παράσταση αποτελεί ένα σύνολο 60 και πλέον ατόμων με κορυφαίους ηθοποιούς και ερμηνευτές, όπως ο Γρηγόρης Βαλτινός, η Καριοφιλιά Καραμπέτη, ο Κώστας Μακεδόνας, η Γιώτα Νέγκα και ένα σύνολο μουσικών που καταλαβαίνεται ότι σε συνδυασμό με τους υποστηρικτικούς ρόλους όπως των φροντιστών, του ηχολήπτη, των φωτιστών και άλλων τόσων δημιουργούν ένα τεράστιο κόστος το οποίο πρέπει να καλυφθεί μέσα από το αντίστοιχο εισιτήριο.

Να αναφέρω μόνο ότι ποτέ από κανέναν δεν ζητήσαμε να πληρώσει τα εισιτήρια και τη μεταφορά μας. Αυτά τα αναλαμβάνει προσωπικά ο κάθε ηθοποιός ή συντελεστής της παράστασης.

Έτσι λοιπόν ζητήσαμε το κόστος του εισιτηρίου να είναι σε μία μέση τιμή, δηλαδή μέχρι 20 ευρώ, ούτε ένα λεπτό παραπάνω. Η Βιβλιοθήκη πάτησε πάνω σε αυτό και μας είπε, ενώ αρχικά είχε συμφωνήσει, ότι το κόστος είναι παράλογο εν μέσω οικονομικής κρίσης. Αναρωτιέμαι αν για ένα σύνολο άνω των 60 ατόμων, 67 για την ακρίβεια τα 20 ευρώ είναι πολλά για μία παράσταση που αγγίζει σχεδόν τις 4 ώρες. Πόσες φορές αλήθεια έχει υπάρξει συναυλία γνωστών ερμηνευτών με εισιτήριο 20-25 ευρώ για λιγότερο από 2 ώρες;», είπε στον «π» άτομο της παραγωγής.

Η διαφωνία όμως επεκτάθηκε και σε άλλα σημεία καθώς σύμφωνα με το συγκεκριμένο άτομο ζητήθηκε από την «ADaM Production» να αναλάβει το κόστος της έκδοσης αφισών εκ μέρους της βιβλιοθήκης αλλά και να πληρώσει άτομα για προπώληση εισιτηρίων καθώς και ενοικίαση περιπτέρων σε κεντρικά σημεία του νησιού.

Επιβεβαιώνει η Βιβλιοθήκη

Παρά πάντως το γεγονός ότι η συγκεκριμένη παράσταση αποτελούσε την κορωνίδα των πολιτιστικών εκδηλώσεων της Βιβλιοθήκης «Κοραή» η διοίκηση του Εφορευτικού Συμβουλίου θέλησε να περάσει διακριτικά έως σιωπηρά την ακύρωσή της, μη εκδίδοντας ούτε μία απλή ενημέρωση για την ακύρωση μίας εκδήλωσης που ήταν στην κορυφή του φυλλαδίου που διένειμε το προηγούμενο διάστημα.

«Εγώ δεν μπορώ να πιέσω τον κόσμο εν μέσω οικονομικής κρίσης να πληρώσει 20 ευρώ για μία παράσταση. Αυτό είναι το μόνο που έχω να πω», ήταν η λιτή δήλωση του Χρ. Μπελλέ που φαίνεται ότι προσπάθησε να κρατήσει το γεγονός μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Έτσι η Χίος είναι πανελλαδικά η μοναδική πόλη στην οποία ακυρώθηκε η παράσταση παρά το γεγονός ότι έχει την τιμή αφενός να αποτελεί γενέτειρά του αφετέρου να αναφέρεται μέσα στην παράσταση και μέσα από τους διαλόγους και μέσα από την προβολή σπάνιου οπτικοακουστικού υλικού.

Τι χάνει η Χίος

Μέσα από τη συγκεκριμένη παράσταση η Ελλάδα ταξιδεύει από το '22 μέχρι τις μέρες μας, μέσα από τη ζωή, τις μουσικές και τα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη, σε μια παράσταση που μεταφέρει τον θεατή της στην ιστορική διαδρομή Μικρασιατική καταστροφή – Σήμερα.

Η Μικρασιατική καταστροφή, η δικτατορία του Μεταξά, η Κατοχή, τα Δεκεμβριανά, ο εμφύλιος, οι εξορίες, η «άνοιξη της δεκαετίας του 60», η δικτατορία, η μεταπολίτευση, αποτελούν σταθμούς της παράστασης με σκηνές που συγκλονίζουν και μουσικές που συνεπαίρνουν.

Στην 4 ωρών παράσταση ο θεατής γνωρίζει τις συναντήσεις του Μίκη Θεοδωράκη, με τις μεγαλύτερες προσωπικότητες του σύγχρονου πολιτισμού. Χατζιδάκις, Ελύτης, Ρίτσος, Σεφέρης, Αναγνωστάκης, Γκάτσος, Λειβαδίτης, Κατσαρός, Σαββίδης, Χιώτης, Κατράκης, Ελευθερίου και δεκάδες άλλους.
Περισσότερα από 50 τραγούδια - σταθμοί του Μίκη Θεοδωράκη, συνδέονται με την ιστορία της νεότερης Ελλάδας σε μια μουσική παράσταση γεμάτη μνήμες και συγκίνηση που ακουμπά στο σήμερα με περισσότερους από 60 συντελεστές να συνεργάζονται σε ένα κορυφαίο γεγονός.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ