12.3.2014 8:38

20 υπουργοί στην κυβέρνηση, 200 βουλευτές στη Βουλή

Από την πρώτη κιόλας διαδικτυακή εμφάνιση του κόμματος που ευαγγελίζεται ένα νέο τρόπο πολιτικής επικοινωνίας, ήταν εμφανές ότι το «Ποτάμι» φιλοδοξεί να πάει κόντρα στο ρεύμα. 

Απαντώντας στις αιτιάσεις ότι το «Ποτάμι» δεν έχει συγκεκριμένο πολιτικό πρόγραμμα, τα στελέχη του Σταύρου Θεοδωράκη ανακοίνωσαν σήμερα, μέσω Διαδικτύου, το βασικό άξονα των θέσεων τους, που έχουν επιγραμματικά ως εξής: 

- Ολιγομελές σύστημα διακυβέρνησης, με κυβερνήσεις το πολύ 20 υπουργών και με τη φιλοδοξία να καταργηθούν οι θέσεις αναπληρωτών υπουργών και υφυπουργών, όποτε και όπου είναι δυνατόν. Αντ' αυτών, σε κάθε τομέα θα προΐσταται ο υπουργός μαζί με έναν διοικητικό γενικό γραμματέα πενταετούς θητείας 

- Εκλογές ανά τετραετία, όπως είχε εξαγγείλει και ο ίδιος ο Θεοδωράκης στη διαδικτυακή του συνέντευξη και υιοθέτηση του γερμανικού μοντέλου με μονοεδρικές περιφέρειες -μια πρόταση που έχει ήδη τεθεί προς εξέταση

- Περαιτέρω δράση για τις γερμανικές αποζημιώσεις, ένα θέμα που κατέχει επισταμένως ο διακεκριμένος Γερμανός επιστήμων και στέλεχος του «Ποταμιού», κ. Φλάισερ

- Επίσης, όσον αφορά στον τομέα του Πολιτισμού διεκδίκηση και επιστροφή των κλεμμένων αρχαιοτήτων και οργάνωση ανάλογου φορέα (που σήμερα υπολειτουργεί)

- Ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, αλλά και ενίσχυση του υφιστάμενου curriculum 

- Διαχωρισμό εκκλησίας - κράτους

- Περιορισμό κατά 50% της κρατικής επιχορήγησης σε κόμματα

- Περιορισμό αποσπάσεων δημοσίων υπαλλήλων σε κομματικά και πολιτικά γραφεία

- Μείωση των βουλευτών σε 200

- Μείωση της διάρκειας των θερινών τμημάτων της Βουλής και των σχετικών επιδομάτων προς τους βουλευτές

- Αυστηρό πλαίσιο για τις προεκλογικές εκστρατείες, ώστε να περιοριστεί η σχετική δαπάνη, αλλά και η ρύπανση και η γενικότερη όχληση. Ανεβάζεις πανό; Μετά θα τα κατεβάζεις.
 

Σύμφωνα με το «Ποτάμι»: 
 

- Το πρόβλημα του Δημοσίου δεν είναι ο αριθμός των υπαλλήλων, αλλά η ανορθολογική κατανομή τους (σε γραφεία κι όχι «στο δρόμο»), στην έλλειψη κινήτρων, στην απουσία μηχανογράφησης που εμποδίζει το έργο τους και την παροχή καλών υπηρεσιών στους πολίτες, κτλ.

- Επιπλέον σε κάποιους (στοχευμένους) τομείς το Δημόσιο χρειάζεται στελέχη. Ενδεικτικά το Εκλεκτικό Συνέδριο για τον έλεγχο της διαφθοράς, φύλακες στα σωφρονιστικά καταστήματα, ειδικευμένο προσωπικό με γνώσεις πληροφορικής για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και τον εντοπισμό «μαύρου» χρήματος, νοσηλευτές, κτλ.

- Οι αργόμισθοι, οι επίορκοι, οι ανίκανοι, όσοι έχουν πλαστά πιστοποιητικά είναι αυτοί που ανησυχούν και είναι αυτοί που πρέπει να απομακρυνθούν.

- Ούτε ένας υποψήφιος στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Δεν είναι στους ρόλους των κομμάτων να αποφασίζουν ποιος θα είναι δήμαρχος στα Χανιά ή τα Γιάννενα. Οι τοπικές κοινωνίες πρέπει να «αυτονομηθούν». 

- Μεταφορά αρμοδιοτήτων και πόρων, οικονομικών και ανθρώπινων, στις τοπικές κοινωνίες. Ειδικά η επιβολή και είσπραξη των φόρων περιουσίας πρέπει να περάσουν στην αρμοδιότητα των δήμων. Στο τοπικό επίπεδο η φοροδιαφυγή και η φοροαποφυγή είναι δυσκολότερες. Όλοι γνωρίζονται καλύτερα. Οι δήμαρχοι βέβαια πρέπει να γίνουν περισσότερο υπεύθυνοι. Να αναδειχθούν νέοι, έντιμοι και ικανοί άνθρωποι απαλλαγμένοι από τα κουσούρια του παρελθόντος.

Το «Ποτάμι» τονίζει ακόμη:

- Είμαστε υπέρ του πλήρους διαχωρισμού Εκκλησίας και κράτους. Έτσι, η Εκκλησία αποκτά την αυτονομία της και η Πολιτεία αποδεσμεύεται από περιορισμούς που δεν έχουν θέση σε ένα σύγχρονο κράτος.

Και διεκδικεί: 

- Το Κατοχικό Δάνειο, το οποίο ακόμα και το ναζιστικό καθεστώς είχε αναγνωρίσει ως συμβατική υποχρέωση της Γερμανίας

- Αποζημιώσεις και αντισταθμιστικά μέτρα για θύματα ή μαρτυρικές κοινότητες, ιδίως εάν δεν καλύφθηκαν από τη γερμανοελληνική συμφωνία του 1960

- Εντοπισμό και επαναπατρισμό συγκεκριμένων κλεμμένων αρχαιοτήτων, που δεν έχουν επιστραφεί ακόμα

- Μόνη λύση για την ανεργία να ξαναπάρει μπροστά ο ιδιωτικός τομέας.

Αυτό θα γίνει με μέτρα, όπως η ενίσχυση της ρευστότητας. Επίσης, τα κονδύλια του νέου ΕΣΠΑ για επιδότηση της εργασίας πρέπει να δίνονται για απασχόληση σε επιχειρήσεις, ή για αυτοαπασχόληση, αντί για stages στο Δημόσιο.

- Επίδομα ανεργίας για δύο χρόνια, μέχρι η ανεργία να πέσει κάτω του 10%.

- Θα πρέπει επίσης οι νέοι να εκπαιδευτούν ταχύρρυθμα σε ειδικότητες και δεξιότητες που σήμερα λείπουν. Παρά την ανεργία, μία στις τρεις επιχειρήσεις δεν βρίσκει κατάλληλους συνεργάτες. Με το μέτρο αυτό μπορούν να απορροφηθούν πάνω από 100.000 άνεργοι.

Για το χρέος

«Σήμερα αυτό που πρέπει να ζητήσουμε είναι χαμηλότερες πληρωμές τόκων για τα επόμενα χρόνια. Αν και οι πληρωμές τοκοχρεολυσίων δε είναι ιδιαιτέρως υψηλές, πιστεύουμε ότι είναι ρεαλιστικό να επιτύχουμε με περαιτέρω μείωση των επιτοκίων για τα διμερή δάνεια από τις χώρες τις ΕΕ  καθώς και μία περαιτέρω μετακύλυση της αποπληρωμής. Το χρέος θα πρέπει να το διαπραγματευτούμε όταν θα είμαστε ποιο ισχυροί. Όταν θα είναι σε καλύτερη κατάσταση ο ιδιωτικός τομέας, όταν δεν θα κινδυνεύουν με κατάρρευση επιχειρήσεις, όταν οι τράπεζες μειώσουν τον δανεισμό τους από τους μηχανισμούς παροχής ρευστότητας της ΕΚΤ. Τότε έχει νόημα να είμαστε πιο σκληροί για το ύψος του χρέους. Το κύριο ζήτημα που θα κρίνει την βιωσιμότητα ή μη του χρέους είναι η αναθέρμανση της οικονομικής δραστηριότητας και ο ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Αυτό είναι κάτι που συμφωνούν όλοι οι διεθνείς οργανισμοί και ειδικοί. Ακόμα και αν μειωθεί το χρέος, να η οικονομία δεν ανάκαμψη και η ύφεση συνεχιστεί τότε το χρέος δεν θα είναι βιώσιμο. Για να το πούμε πιο μηχανικά, για εμάς το στοίχημα για την μείωση του χρέους (που συνήθως μετριέται ως λόγος προς το ΑΕΠ) είναι η αύξηση της παραγωγής, η μείωση της ανεργίας, η αύξηση δηλαδή του παρονομαστή».

Πέντε ιδέες κοινωνικής πολιτικής

Σχολικά γεύματα σε όλα τα δημοτικά σχολεία για όλους τους μαθητές. Από εντελώς δωρεάν έως €50 το μήνα, ανάλογα με το εισόδημα της οικογένειας. Εφαρμόζεται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Η γενίκευση των σχολικών γευμάτων σε ολόκληρη τη χώρα είναι επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο: θα εμποδίσει την κρίση να αφήσει μόνιμες πληγές στα σημερινά παιδιά.

1. Κουπόνι σε όλες τις οικογένειες με παιδιά ηλικίας 2-5 ετών, εξαργυρώσιμο σε πιστοποιημένους βρεφονηπιακούς σταθμούς (δημοτικούς ή ιδιωτικούς). Έτσι δημιουργούνται θέσεις απασχόλησης και επιτρέπει σε γυναίκες και άντρες γονείς να ψάξουν για δουλειά.

2. Στήριξη όλων των ηλικιωμένων που ζουν μόνοι με υπηρεσίες υγείας και καθημερινής φροντίδας, τύπου «Βοήθεια στο Σπίτι».

3. Δωρεάν πρόσβαση όλων σε ένα βασικό πακέτο υπηρεσιών υγείας.

4. Πιλοτική εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Από το 2010 προβλέπεται στο Μνημόνιο, από το 2012 είναι νόμος του κράτους για πιλοτική εφαρμογή από την 1 Ιανουαρίου του 2014, με δέσμευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για συγχρηματοδότηση 95% -αλλά δεν ασχολείται κανείς.

Η έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας αναμένεται να γίνει την Παρασκευή από την πατρίδα του Σταύρου Θεοδωράκη, τα Χανιά, με την αποσαφήνιση περαιτέρω εκλογικών θέσεων, τη χάραξη συγκεκριμένων πολιτικών γραμμών και την ενίσχυση του κόμματος με τη συμμετοχή παραπάνω προσώπων.

Οι απαντήσεις και οι προτεραιότητες του κόμματος διά χειρός Σταύρου Θεοδωράκη

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ