6.5.2022 14:45

Ζητούν να μπει φρένο στην ηχορύπανση της προκυμαίας

Ξάγρυπνοι διαμένοντες σε γιοτ, σκάφη, οικίες και ξενοδοχεία εξαιτίας των υπέρμετρων ντεσιμπέλ

Να μπει φρένο στην ηχορύπανση στην παραλιακή ζώνη της Χίου, ώστε να σταματήσουν να πλήττονται κάτοικοι κι επιχειρήσεις, ζητούν με επιστολή τους, 5 επιχειρηματίες της προκυμαίας σημειώνοντας ότι τα υπέρμετρα ντεσιμπέλ, υποβαθμίσουν την ποιότητα ζωής και λειτουργούν σε βάρος των υπολοίπων επιχειρήσεων.

Με επιστολή τους στον «π» την οποία έχουν κοινοποιήσει και στον Δήμο Χίου, σημειώνουν ότι επί της προκυμαίας επιχειρείται μία κακώς εννοούμενη επιχειρηματικότητα, η οποία βασίζεται στην υπέρμετρη ηχορύπανση, όχι μόνο τη θερινή περίοδο αλλά όλο τον χρόνο.

«Κάτοικοι, επισκέπτες που διαμένουν σε οικίες, σκάφη, γιοτ, ή ξενοδοχειακά καταλύματα μένουν κυριολεκτικά άυπνοι! Αναμφίβολα, κάτι δεν γίνεται σωστά», εξηγούν μεταξύ άλλων και προσθέτουν: « ζητάμε να τεθούν υγιείς στέρεες βάσεις πάντα με γνώμονα τον σεβασμό προς τον επισκέπτη και τον κάτοικο και την τήρηση του νόμου σχετικά με την ηχορύπανση».

Αναλυτικά αναφέρουν:

Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να εκφράσουμε την βαθιά μας ανησυχία σε ότι αφορά την ποιότητα ζωής εντός της πόλεως της Χίου και συγκεκριμένα στην περιοχή της παραλίας όπου δραστηριοποιούνται οι επιχειρήσεις μας.

Η ζώνη λιμένα, η οδός Λεωφ. Αιγαίου και πέριξ αυτής  έχει συγκεντρώσει πλήθος επιχειρήσεων και είναι συνυφασμένη με την καθημερινότητα όλων των Χιωτών και των επισκεπτών της. Χρησιμοποιείται καθημερινά από πλήθος κόσμου ως πύλη εισόδου-εξόδου, για λόγους ψυχαγωγίας, για λόγους βραχυχρόνιας ή μόνιμης διαμονής, είτε ακόμα και για έναν απλό περίπατο.

Είναι άμεσα συνδεδεμένη με την οικονομική δραστηριότητα του νησιού και είναι η πρώτη εικόνα (ίσως και μοναδική) κάποιου επισκέπτη. Επομένως είναι επιθυμητό να υπάρχει μια αναβαθμισμένη εικόνα και το σύνολο των ανθρώπων ή των επιχειρήσεων που την επισκέπτονται, διαμένουν ή δραστηριοποιούνται σε αυτήν να αποκομίζουν  θετικές εντυπώσεις. Ζητούμενο είναι να υπάρχει αρμονική συνύπαρξη μεταξύ των δραστηριοτήτων και να υπάρχει σεβασμός έναντι του επισκέπτη, του κάτοικου, του επιχειρηματία.

Δυστυχώς και ενώ υπάρχει ένα ιδιαίτερα αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο, υπάρχει μία κακώς εννοούμενη επιχειρηματικότητα η οποία βασίζεται στην υπέρμετρη ηχορύπανση. Την θερινή περίοδο και όχι μόνο, ντεσιμπέλ πέρα από κάθε όριο, ακόμα και τις καθημερινές, υποβαθμίζουν την περιοχή και γενικότερα την συνολική εικόνα του νησιού. Κάτοικοι, επισκέπτες που διαμένουν σε οικίες, σκάφη, γιοτ, ή ξενοδοχειακά καταλύματα μένουν κυριολεκτικά άυπνοι! Αναμφίβολα, κάτι δεν γίνεται σωστά .

Το τελευταίο διάστημα γίνεται μία γενικότερη προσπάθεια ώστε να μπορέσει η Χίος να ωφεληθεί, πάντα με γνώμονα το κοινό συμφέρον και χρησιμοποιώντας ποιοτικά χαρακτηριστικά, από την τουριστική οικονομία.

Είναι σημαντικό στην προσπάθεια αυτή, όλοι να συμβάλουν . Κάνουμε έκκληση σε όλους τους αρμόδιους φορείς να δώσουν την δέουσα προσοχή διότι δεν είναι δυνατό να διαιωνίζεται η υφιστάμενη κατάσταση.   

Με αφορμή του ερχομού της νέας τουριστικής σαιζόν, ζητάμε να τεθούν υγιείς στέρεες βάσεις πάντα με γνώμονα τον σεβασμό προς τον επισκέπτη και τον κάτοικο και την τήρηση του νόμου σχετικά με την ηχορύπανση.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ