15.1.2017 15:00

Ζέστανε την Αθήνα η πυρά της δάδας του Κανάρη

Έντονη συγκίνηση και υπερηφάνεια σκόρπισε στην ψαριανή παροικία το μνημόσυνο στον Κων. Κανάρη που τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Χίου την Κυριακή στο παρεκκλήσιο των Αγίων Αποστόλων στην Κυψέλη.

«Αν ζούσε σήμερα ο στολοκαύτης θα ήταν δακρυσμένος γιατί έχουμε βγάλει το Χριστό από τον εθνικό μας βίο», ανέφερε ο κ. Μάρκος. Με άξονα το ποίημα του Αρ. Βαλαωρίτη για τον ψαριανό πυρπολητή ο Σεβασμιώτατος επεσήμανε ότι όποτε το Έθνος ακούμπησε στο Χριστό μεγαλούργησε, ενώ αντίθετα όποτε απομακρύνθηκε βρέθηκε σε κυκεώνα δεινών.

Η Θεία Λειτουργία ήταν πρωτοβουλία της Αδελφότητας Ψαριανών και τελέστηκε στο παρεκκλήσι που κτίστηκε με δαπάνες του Κων. Κανάρη και της γυναίκας του το 1873, στα τελευταία χρόνια της ζωής του. Λέγεται μάλιστα ότι, παρά το προχωρημένο της ηλικίας του, ο ψαριανός μπουρλοτιέρης βοήθησε και ο ίδιος στο χτίσιμο του.

Στη Θεία Λειτουργία παρέστησαν ο βουλευτής Ν. Μηταράκης, ο δήμαρχος Ψαρών Κ. Βρατσάνος, ο πρόεδρος του ΣΦΟ Γ. Δανιήλ αλλά και οι δυο διατελέσαντες Ταξίαρχοι στην 96 ΑΔΤΕ, κ.κ. Ζερβάκης και Παπαπροκοπίου.

Με την ολοκλήρωση της ακολούθησε ξενάγηση στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο στην παλαιά Βουλή από τον ίδιο το Σεβασμιώτατο, όπου, μεταξύ άλλων, φυλάσσεται σε υδρία η καρδιά του Κων. Κανάρη 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ