22.3.2016 11:25

Ξεσηκώθηκαν πρόσφυγες και μετανάστες στο Hotspot της Χίου [ΒΙΝΤΕΟ]

ΑΝΤΕΔΡΑΣΑΝ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΣΕ ΧΩΡΟ ΚΡΑΤΗΣΗΣ

Με πλακάτ που καλούσαν τους ανθρωπιστικούς οργανισμούς να επέμβουν ώστε να τους επιτραπεί η έξοδος από το hotspot της ΒΙ.ΑΛ. αντέδρασαν οι 1000 και πλέον πρόσφυγες και μετανάστες που παραμένουν κρατούμενοι στην περιοχή του Χαλκειούς.

Στο επίκεντρο της διαμαρτυρίας του βρέθηκε η έλλειψη επαρκούς σίτισης αλλά και οι συνθήκες διαβίωσης στους οικίσκους του κέντρου τις οποίες χαρακτηρίζουν ανεπαρκείς.

Να σημειωθεί ότι τα προβλήματα μετά την αποχώρηση των ανθρωπιστικών οργανισμών αλλά και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ είναι σημαντικά την ώρα που ουδείς πληροφόρησε τους κρατούμενους ότι μετά την άφιξή τους στο νησί θεωρούνται παράτυποι και συνεπώς δεν τους επιτρέπεται η έξοδος από το Hotspot.

Μάλιστα οι περισσότεροι μέχρι κι εχθές, πρώτη ημέρα της εφαρμογής της συμφωνίας μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας, δήλωναν άγνοια πιστεύοντας ότι θα μπορέσουν να ταξιδέψουν για Πειραιά και από εκεί στα βόρεια σύνορα της χώρας.

Καθόλη τη διάρκεια της νύχτας τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. αλλά και της Frontex παρέμεναν σε αυξημένη επιφυλακή, υπό τον φόβο επεισοδίων. Τελικά οι πρόσφυγες μετά τη διαμαρτυρία επέστρεψαν ειρηνικά στους οικίσκους προσωρινής διαμονής, χωρίς επιπλέον διαμαρτυρίες. 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ