Κοινωνία

21/10/16 17:39

τελ. ενημ.: 23/10/16 17:03

Ξεκάθαρη θέση για το προσφυγικό άμεσα

ΑΙΤΗΜΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΜΕ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΘΕΜΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ, ΕΚΤΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΕΚΔΟΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΖΗΤΑ Η ΠΑΓΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ

Αίτημα σύγκλησης έκτακτου Δημοτικού Συμβουλίου για το θέμα του προσφυγικού – μεταναστευτικού ζητήματος, την ενημέρωση γύρω από το ζήτημα και την έκδοση ψηφίσματος κατέθεσε στον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Κλ. Χρύση η Παγχιακή Επιτροπή Αγώνα.

Στην επιστολή της η Παγχιακή Επιτροπή σημειώνει ότι τον τελευταίο ενάμιση χρόνο τόσο η Χίος όσο και τα υπόλοιπα νησιά του Βορείου Αιγαίου έχουν βρεθεί στο κέντρο της δίνης του προσφυγικού και μεταναστευτικού κυκλώνα.

«Μπαρουταποθήκες ΒΙ.ΑΛ. και Σούδα»

«Η άφιξη στο νησί χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών, έχει οδηγήσει σε αναβρασμό την τοπική κοινωνία , καθώς η οικονομία του τόπου δέχεται σημαντικό πλήγμα και η κοινωνία έχει πλέον απωλέσει κάθε αίσθημα ασφάλειας», αναφέρει η Επιτροπή επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι: «Η, υπό απαράδεκτες συνθήκες, «κράτηση» των ανθρώπων αυτών, που έφτασαν στο νησί μας με την ελπίδα να αναζητήσουν ένα καλύτερο αύριο στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης, αλλά παραμένουν εγκλωβισμένοι εδώ, έχει μετατρέψει τις δομές «φιλοξενίας» της ΒΙΑΛ και της Σούδας σε μπαρουταποθήκες και κανείς δεν ξέρει πότε θα εκραγούν». Καθημερινά έχουμε σοβαρά επεισόδια , με τους κατοίκους των γύρω περιοχών και τους εργαζόμενους στις δομές αυτές , να ανησυχούν ακόμη και για τη ζωή των ίδιων και των οικογενειών τους. Η κοινωνική συνοχή στο νησί μας ήδη δοκιμάζεται σοβαρά, αφού η αυθαίρετη εφαρμογή διαφόρων πολιτικών σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα και η έλλειψη σαφούς και ξεκάθαρης θέσης σχετικά το τι μέλλει γενέσθαι τόσο από την Πολιτεία όσο και από τους αιρετούς εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης , είχε επιτρέψει σε ανεξέλεγκτο αριθμό οργανώσεων αδιευκρίνιστης προέλευσης να δραστηριοποιούνται στο νησί, πολλές φορές ακόμη και σε βάρος των κατοίκων του νησιού, πράγμα που μπορεί να έχει δυσμενέστατες επιπτώσεις για τις εθνικά ευαίσθητες ακριτικές περιοχές μας».

Σύμπλευση με τα γειτονικά νησιά

Στην επιστολή γίνεται εκτός των άλλων και για σύμπλευση με τα γειτονικά νησιά Λέσβο και Σάμο με την Παγχιακή Επιτροπή να επισημαίνει ότι μετά τη μεγάλη κινητοποίηση υπήρξε σύμπλευση και σε περιφερειακό επίπεδο.

«Αντίστοιχες με την δική μας κινητοποιήσεις έγιναν στα νησιά της Σάμου και της Λέσβου και συντάχθηκαν οι επιστημονικοί και επαγγελματικοί φορείς με αντίστοιχα αιτήματα αντίστοιχα. Οι δηλώσεις του Δημάρχου Λέσβου σχετικά με τις θέσεις, οι οποίες προτάθηκαν και συναποφασίσθηκαν από όλους τους φορείς κατά το πρόσφατο διευρυμένο Δημοτικό Συμβούλιο στο γειτονικό Δήμο, είναι κατά ένα ποσοστό,  ανάλογες με τις θέσεις που έχει λάβει η Επιτροπή μας. Κατόπιν επήλθε η σχετική επερώτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο  από τον Ευρωβουλευτή Νότη Μαριά,  ο οποίος χρησιμοποίησε στοιχεία που πρώτοι εμείς δημοσιοποιήσαμε, (για κατασκευή υποδομών προς διαμονή 20.000 στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου) κατά την κατάθεση του εγγράφου μας στις 20-9-2016 με Α.Π.  28052 προς το Δημοτικό Συμβούλιο Χίου».

Εκτός των άλλων η Παγχιακή Επιτροπή αγώνα αναφέρεται και στο πόρισμα της ομάδας εργασίας που ορίσθηκε από τον Μ. Βουρνού και που δημοσίευσε το Politischios.gr, λέγοντας ότι θέτει τα υπάρχοντα δεδομένα σε μία πιο ορθολογική βάση.

Ζητούμενο η ξεκάθαρη θέση

Τέλος η Παγχιακή Επιτροπή με δεδομένο ότι μέχρι σήμερα τόσο το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Χίου όσο και το Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου ουδέποτε έλαβαν μια σαφή και ξεκάθαρη θέση όσον αφορά συνολικά το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα, ζητά:

1.   Την έκτακτη, άμεση σύγκληση Δημοτικού Συμβουλίου με μοναδικό θέμα το προσφυγικό - μεταναστευτικό ώστε να καταστούν ξεκάθαρες οι θέσεις και οι διεκδικήσεις από πλευρά Δήμου Χίου, οι οποίες θα δεσμεύουν στη συνέχεια και τα μονομελή όργανα διοίκησης του Δήμου, αφού δεν είναι δυνατό να διαμορφώνονται απόψεις κατά το δοκούν  και ανάλογα με τις περιστάσεις από μεμονωμένα άτομα χωρίς να υφίσταται η ξεκάθαρη απόφαση του αρμόδιου και ανώτερου όλων για την διοίκηση του Δήμου οργάνου, του Δημοτικού Συμβουλίου σχετικά με την κατεύθυνση στην οποία θα πρέπει αυτός να κινηθεί. Σε περίπτωση, που θεωρήσετε ότι τέτοια σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου ( έκτακτη και άμεση ) δεν μπορεί να προκληθεί από εμάς, ζητάμε την συζήτηση του θέματος στο επόμενο τακτικό Δημοτικό Συμβούλιο και μάλιστα με πρόταξη αυτού.

2.   Την έκδοση ψηφίσματος, σύμφωνα με το επισυναπτόμενο έγγραφο των θέσεων μας, τις οποίες ζητούμε να υιοθετήσετε στο σύνολό τους, αφού ήδη έχουν παρουσιασθεί στον χιώτικο λαό και έχουν γίνει αποδεκτές από αυτόν.

3.   Να κληθούμε κατά την συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος, προκειμένου να εξηγήσουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο τις θέσεις μας και τους λόγους που θεωρούμε ότι πρέπει να υιοθετηθούν και από το Συμβούλιο σας.

Το προσχέδιο του κειμένου του ψηφίσματος

Η Παγχιακή Επιτροπή Αγώνα

Απαιτεί:

  1. τη διασφάλιση της εθνικής κυριαρχίας ,όπως αυτή ορίζεται στο άρθρο 28 παρ 3 του συντάγματος , σύμφωνα με το οποίο, κυριαρχία είναι η ικανότητα ενός κράτους διά μέσου της κυβέρνησης του να υπερασπίζεται τα συμφέροντά του είτε είναι εδαφικά ,είτε οικονομικά είτε άλλου είδους. Στα πλαίσια αυτά ζητείται αποτελεσματική προστασία, φύλαξη και επιτήρηση των συνόρων μας. 
  2. την άμεση αποσυμφόρηση του νησιού μας πρακτικά και όχι απλά σαν εξαγγελία. 

 

  1. την καταγγελία και αποτροπή κάθε ενέργειας και πρακτικής από κάθε οργανισμό, τοπικό, εθνικό και διεθνή, που ενθαρρύνει την μόνιμη εγκατάσταση στο νησί πληθυσμών που μπορεί να γίνουν αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης από τρίτες χώρες. 
  2. την άμεση απομάκρυνση όλων των ΜΚΟ και την ανάληψη των δράσεων τους από κρατικούς φορείς. Η πλήρης έλλειψη διαφάνειας στο τρόπο λειτουργίας και χρηματοδότησής τους, καθώς και ενθαρρύνσεις σε αδιαφανείς ενέργειες, καθιστά την παρουσία τους μη ανεκτή από τους Έλληνες πολίτες, κατοίκους της Χίου. 
  3. την επαρκή στελέχωση όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών (Λιμενικού Σώματος, Αστυνομίας, στρατού, υγειονομικού προσωπικού, προσωπικού καταγραφής) .
  4. την μόνη υπηρεσία σχετικά με το μεταναστευτικό - προσφυγικό στο νησί, να είναι η υπηρεσία πρώτης καταγραφής, με παράλληλη σύντμηση της προθεσμίας για τις απαραίτητες ενέργειες προς αυτήν την κατεύθυνση, προκειμένου οι πρόσφυγες -μετανάστες να μην παραμένουν στο νησί πάνω από 48 ώρες. Η διαδικασία αίτησης-παροχής ασύλου δεν είναι δυνατόν να ολοκληρώνεται στο νησί ,αφού προϋποθέτει πολύμηνη έως και χρόνια παραμονή, η οποία τελικά μετατρέπεται σε μόνιμη .
  5. την κατάργηση-ακύρωση της προαναγγελθείσας λειτουργίας της Φυλακής (κέντρο εγκλεισμού παραβατικών ) στο Μερσινίδι και οποιουδήποτε άλλου παρόμοιου κέντρου κράτησης στο νησί μας. Αρνούμαστε να μετατραπούμε σε δεσμοφύλακες για λογαριασμό της Ευρώπης. Λέμε όχι στην λειτουργία ή την δημιουργία οποιουδήποτε κέντρου παραμονής και κράτησης στο νησί.
  6. την επιστροφή της κανονικότητας της κοινωνικής και οικονομικής ζωής στο νησί, με παράλληλη  απαξίωση των πρόσκαιρων - ευκαιριακών δράσεων που εκπορεύονται από την εκμετάλλευση του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος. 
  7. την εφαρμογή της αρχής της αναλογικότητας όσον αφορά στην συμμετοχή του νησιού στον επιμερισμό των βαρών στο προσφυγικό-μεταναστευτικό. Στο πλαίσιο αυτό δεν μπορεί η Χίος να λειτουργεί και σαν σημείο υποδοχής προσφύγων και σαν χώρος παραμονής , γιατί ο τόπος είναι γεωπολιτικά ευαίσθητος.

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι κάτοικοι της Χίου , επέδειξαν και συνεχίζουν να επιδεικνύουν έμπρακτα και με τεράστιο κόστος την ανθρωπιστική τους αλληλεγγύη και την πλήρη συμπαράστασή τους προς όλους όσους από τους συνανθρώπους μας αποτελούν πράγματι, τα αθώα θύματα ενός αιματηρού πολέμου και μίας τεράστιας ανθρωπιστικής κρίσης. 

Δυστυχώς, τόσο η ελληνική πολιτεία όσο και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί , αντιλαμβανόμενοι τα ανθρωπιστικά μας αισθήματα, μετέτρεψαν με διάφορα προσχήματα, τη Χίο από τόπο προσωρινής άφιξης,  σε τόπο μόνιμης και μακροπρόθεσμης εγκατάστασης, όχι μόνον των πραγματικών προσφύγων, αλλά και όλων όσων εκμεταλλεύονται το καθεστώς και την ιδιότητα του πρόσφυγα, ενώ δεν έχουν στην πραγματικότητα καμία σχέση με αυτή.

Η πολιτική των ανοικτών συνόρων, έφερε την κάκιστη συμφωνία μεταξύ Ε.Ε. - Τουρκίας με τα γνωστά αποτελέσματα για τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Η συνολική αξιολόγηση της 

 

 

Δείτε επίσης