4.4.2024 15:01

Το παράρτημα Χίου της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ για την έκθεση του Φώτη Αγγουλέ και των Συρματένιων αγωνιστών

Το παράρτημα Χίου της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ- ΔΣΕ), μετά την ολοκλήρωση της εκδήλωσης και της έκθεσης για τα 60 χρόνια από το θάνατο του κομμουνιστή –λαϊκού ποιητή Φώτη Αγγουλέ και των «Συρματένιων» αντιφασιστών συναγωνιστών του, θεωρεί ότι η πλατιά λαϊκή συμμετοχή εκατοντάδων συμπολιτών μας αποτελεί σημαντική ιστορική ψηφίδα τιμής και μνήμης, αλλά και συμπόρευσης με τα ιδανικά των Χίων αγωνιστών, που πολέμησαν ενάντια στο Φασισμό και βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή στις μάχες του Ελ- Αλαμέιν και στις νηοπομπές στη Μεσόγειο θάλασσα και τους ωκεανούς κατά το Β’ Παγκόσμιο πόλεμο. 

Η ενεργή συμμετοχή συμπολιτών μας κάθε ηλικίας, αλλά κυρίως της νεολαίας στον εκθεσιακό χώρο του Ομηρείου ανέδειξε την ιστορική συμβολή των πάνω από τρείς χιλιάδες Χίων «Συρματένιων» αγωνιστών και των πάνω από είκοσι χιλιάδες Χίων προσφύγων στα μαύρα χρόνια της Γερμανικής κατοχής, που βρέθηκαν στη Μέση Ανατολή, είτε για να πολεμήσουν ,είτε για να επιβιώσουν στους προσφυγικούς καταυλισμούς των Πηγών του Μωυσέως , του Ελ- Στάτ κλπ. 

Το παράρτημα Χίου της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ θεωρεί ότι οι απόγονοι των αγωνιστών συνέβαλαν με τις μαρτυρίες τους και με την προσφορά ανεκτίμητων ιστορικών κειμηλίων στην ενίσχυση της διαχρονικότητας των αγωνιστικών μηνυμάτων, που εκφράστηκαν, μέσα από την ποίηση του Φώτη Αγγουλέ.

Το παράρτημα Χίου της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ επιθυμεί να ευχαριστήσει όλους τους απόγονους των αγωνιστών που πρόσφεραν ιστορικά κειμήλια του αγώνα του λαού μας και ενίσχυσαν την αναγκαιότητα της δημιουργίας «Μουσείου ΕΑΜικής Μεσανατολής και Φώτη Αγγουλέ» στη Χίο.

Ακόμα ευχαριστεί τους εργαζόμενους και τη Διεύθυνση της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης «ΚΟΡΑΗ» και του ΟΜΗΡΕΙΟΥ πνευματικού κέντρου Δήμου Χίου, για τη συμβολή τους, στην ιστορική τεκμηρίωση και την επιτυχή λειτουργία της έκθεσης.

Τους ναυτεργάτες και τον καπετάνιο του πλοίου «Νήσος Σάμος» για τη συμβολή τους στην ασφαλή μεταφορά του χειροκίνητου τυπογραφείου του Αγώνα,(Γερμανικής Κατοχής και Εμφυλίου πολέμου) που χειρίστηκαν οι Βαττάκης Μιχάλης και Αγγουλές Φώτης και παρουσιάστηκε στο λαό του νησιού μας. 

Τέλος ευχαριστεί το λαό της Χίου, που συνέβαλε στην επιτυχή ιστορική –πολιτιστική εκδήλωση τιμής και μνήμης. 

Συνεχίζουμε αποφασιστικά με οδηγό την ακλόνητη πίστη του Φώτη Αγγουλέ και των «Συρματένιων» αγωνιστών, στη δύναμη του λαού, για να αλλάξουμε τη μοίρα μας απέναντι στη σημερινή βαρβαρότητα. Ο δρόμος προς το φωτεινό αύριο, θα έρθει μονάχα με νικητές τους κολασμένους αυτής της γης, «με το μυαλό και με την πράξη...».

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ