10.6.2019 12:19

Τμήματα φαρμακευτικής

Τα Τμήματα Φαρμακευτικής ασχολούνται με τηv εκπαίδευση, κατάρτιση και εξειδίκευση vέωv επιστημόνων σε σύγχρoνoυς τoμείς της Φαρμακευτικής Επιστήμης και Τεχνολογίας. Έχουν στόχο να καταρτίσουν επιστήμονες ικανούς όχι μόνο να διαθέτουν στο κοινό φάρμακα και φαρμακευτικά σκευάσματα, σύμφωνα με τις ιατρικές συνταγές, αλλά και να τα παράγουν, να τα ελέγχουν για την καταλληλότητά τους και να ερευνούν για νέα σκευάσματα χρήσιμα στον άνθρωπο.

Μαθήματα

Τα τμήματα χωρίζουν το πρόγραμμά τους σε τομείς μαθημάτων:

Φαρμακευτικής Αθήνας:

1. Φαρμακευτικής Τεχνολογίας 2. Φαρμακευτικής Χημείας 3. Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων (Εργαστήρια: Φαρμακευτική Τεχνολογία, Βιοφαρμακευτική-Φαρμακοκινητική, Φαρμακευτική Χημεία, Φαρμακευτική Ανάλυση, Φαρμακολογία, Φαρμακογνωσία και Χημεία Φυσικών Προϊόντων).

Φαρμακευτικής Θεσσαλονίκης:

1. Φαρμακευτικής Τεχνολογίας (Εργαστήρια: Φαρμακοτεχνικό - Ελέγχου Φαρμάκων και Φαρμακευτικής Ανάλυσης) 2. Φαρμακευτικής Χημείας (Εργαστήριο: Φαρμακευτικής Χημείας) 3. Φαρμακογνωσίας-Φαρμακολογίας (Εργαστήρια: Φαρμακογνωσίας και Φαρμακολογίας)

Φαρμακευτικής Πάτρας:

1. Φαρμακευτικής Χημείας – Φαρμακογνωσίας (Εργαστήρια: Φαρμακευτικής Χημείας, Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Πόρων) 2. Φαρμακευτικής Τεχνολογίας και Φαρμακευτικής Ανάλυσης (Εργαστήρια: Φαρμακευτικής Τεχνολογίας, Ενόργανης Φαρμακευτικής Ανάλυσης, Φαρμακοκινητικής, Φυσικοφαρμακευτικής) 3. Φαρμακολογίας – Βιοεπιστημών (Εργαστήρια: Μοριακής Φαρμακολογίας, Μοριακής Βιολογίας και Ανοσολογίας)

Ενδεικτικά, μερικά από τα βασικά μαθήματα των τμημάτων είναι τα ακόλουθα:

Γενική Φυσική, Γενικά Μαθηματικά, Ανατομία του Ανθρώπου, Αναλυτική Χημεία, Ανόργανη Χημεία, Επιχειρηματικότητα Καινοτομία στο Κλάδο της Φαρμακευτικής, Επείγουσα Θεραπευτική, Βιολογία, Οργανική Χημεία, Μέθοδοι Στατιστικής, Τοξικολογία, Βιοφαρμακευτική - Φαρμακοκινητική, Βιοχημεία, Γενική Βοτανική, Έλεγχος και Αξιολόγηση Καλλυντικών Προϊόντων, Κλινική Χημεία, Μεταβολισμός Φαρμάκων, Ιστορία της Φαρμακευτικής και στις Φαρμακευτικές Επιστήμες, Φαρμακευτική Ανάλυση, Φαρμακολογία, Φαρμακευτική Μικροβιολογία, Φαρμακευτική Νομοθεσία και Δεοντολογία, Ραδιοφαρμακευτική Χημεία, Φαρμακευτική Τεχνολογία, Πρώτες Βοήθειες και Στοιχεία Θεραπευτικής, Φυσιολογία, Μοριακή Φαρμακολογία, Φαρμακευτική Βοτανική, Τεχνολογία Καλλυντικών - Κοσμητολογία, Υγιεινή - Επιδημιολογία, Χημεία Τροφίμων - Διατροφή, Διοίκηση Επιχειρήσεων - Marketing, Φαρμακευτική Βιοτεχνολογία, Νεώτερα Φαρμακευτικά Συστήματα, Παθογενετικοί Μηχανισμοί Νόσων, Ομοιοπαθητική, Μορφολογία Ανθρώπινου Σώματος, Μεθοδολογία Απομόνωσης & Ταυτοποίησης Φυσικών Προϊόντων, κ.ά.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στους οδηγούς σπουδών των τμημάτων, μέσα από τις ιστοσελίδες τους.

Εργασιακά

Οι πτυχιούχοι των τμημάτων Φαρμακευτικής είναι οι αρμόδιοι επιστήμονες για τη σύνθεση, τις ιδιότητες, τις επιδράσεις και τη χρήση των φαρμάκων. Όλοι οι πτυχιούχοι μπορούν να ασχοληθούν με τον τομέα αυτό, ιδρύοντας το δικό τους φαρμακείο, σύμφωνα πάντα με την κείμενη νομοθεσία. Εκτός όμως από αυτή τη δραστηριότητα μπορούν να ασχοληθούν και στον δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα :

  • σε αντιπροσωπείες φαρμακευτικών οίκων, σε πρατήρια φαρμακευτικών βιομηχανιών
  • σε νοσοκομεία, σε κλινικές
  • στον εθνικό οργανισμό φαρμάκων, σε κεντρικές και περιφερειακές υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σε ασφαλιστικά ταμεία και οργανισμούς (Ι.Κ.Α. - Ο.Γ.Α. κ.ά.)
  • ως επιστημονικό προσωπικό στους τομείς έρευνας και παραγωγής φαρμάκων.

Ο φαρμακοποιός είναι ο επιστήμονας που γνωρίζει τη σύνθεση, τις ιδιότητες, τις επιδράσεις και τη χρήση των φαρμάκων και τα διαθέτει στην αγορά σύμφωνα με τις ιατρικές συνταγές. Μπορεί επίσης να ασχολείται με την έρευνα στον τομέα παρασκευής φαρμάκων.

Για να ανοίξει κάποιος δικό του φαρμακείο, απαιτείται είτε να αγοράσει την άδεια ενός υπάρχοντος φαρμακείου είτε ειδική άδεια ιδρύσεως και λειτουργίας από την αρμόδια νομαρχιακή αυτοδιοίκηση. Η χορήγηση άδειας ιδρύσεως φαρμακείου από 1-1-1997 τελεί υπό ορισμένους πληθυσμιακούς περιορισμούς (άρθρο 13, παρ. 1 ν.3457/2006, ΦΕΚ Α' 93/2006).

Για την άσκηση του επαγγέλματος του φαρμακοποιού είναι απαραίτητη η άδεια μετά από ετήσια πρακτική άσκηση (νοσοκομείο και φαρμακείο). Την άδεια χορηγεί το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕ.Σ.Υ.) ύστερα από εξετάσεις.

Τέλος, οι απόφοιτοι των τμημάτων εντάσσονται στον Κλάδο ΠΕ 87 Υγείας-Πρόνοιας-Ευεξίας, στην Ειδικότητα ΠΕ 87.01 Ιατρικής (παλαιός κλάδος ΠΕ 14.03, Φαρμακοποιών) και μπορούν να πάρουν μέρος σε διαγωνισμούς του Α.Σ.Ε.Π. για διδασκαλία σχετικών μαθημάτων στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν, επιπλέον, το πτυχίο παιδαγωγικών σπουδών της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε (πρώην ΣΕΛΕΤΕ) ή πτυχίο που αντικαθιστά αυτό της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.

 

(Ολόκληρη την ανάλυση του τμήματος μπορείτε να τη βρείτε στη σελίδα 595 του βιβλίου «Πάμε… Πανεπιστήμιο 2018»

                                                                                       Σπύρος Μιχαλούλης, Σύμβουλος Σταδιοδρομίας

Τηλ. 210-6778777

URL: www.orientum.gr

e-mail: info@orientum.gr

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ