29.4.2015 15:42

Τινάζουν τον τουρισμό στον αέρα

ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΑΥΞΑΝΕΙ ΣΤΟ ΔΙΠΛΑΣΙΟ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ ΒΙΖΑ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΠΙΛΟΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

Σε ακόμα μία ακατανόητη ενέργεια προχώρησε  η Ελληνική Κυβέρνηση που μέσω Προεδρικού Διατάγματος  στις 25/4 αύξησε από τα 35 ευρώ στα 70 το κόστος έκδοσης ΒΙΖΑ μέσω του πιλοτικού προγράμματος για τους Τούρκους επισκέπτες.

Η είδηση από το πρωί έχει αναστατώσει της τοπικές κοινωνίες σε Χίο, Σάμο, Κω, Μυτιλήνη , Ρόδο και Καστελλόριζο.

Το ειδικό καθεστώς ΒΙΖΑ που ισχύει στα 6 νησιά του Αιγαίου δίνει τη δυνατότητα στους Τούρκους επισκέπτες να περάσουν τα σύνορα 2 φορές και για 15 συνολικά ημέρες από Απρίλη μέχρι Οκτώβριο πληρώνοντας μέχρι πρότινος μόνο 35 ευρώ αντί της κανονικής άδειας εισόδου που έχει κόστος 75 ευρώ.

Αυτό το ιδιότυπο καθεστώς είχε ως αποτέλεσμα Τούρκοι πολίτες να επισκέπτονται και να γνωρίζουν τα ελληνικά νησιά ενώ στο 70% των περιπτώσεων οι γείτονες προχωρούσαν στην έκδοση κανονικής ΒΙΖΑ καθώς αποτελούν μόνιμη πηγή τουρισμού ιδιαίτερα σε μήνες όπου η τουριστική κίνηση είναι σε ύφεση.

Η απόφαση της Κυβέρνησης να εξισώσει το κόστος του πιλοτικού προγράμματος με αυτό της κανονικής ΒΙΖΑ, μέσα από ειδικό χαρτόσημο των 35 ευρώ, έρχεται να αποτελέσει ακόμα ένα πλήγμα για τον Τουρισμό των νησιών ιδιαίτερα σε μία περίοδο που οι τοπικές οικονομίες έχουν ανάγκη ρευστότητας ακόμα και από επισκέψεις της μίας ημέρας.

Μέχρι στιγμής πάντως δυναμικές είναι οι αντιδράσεις των κατοίκων της Ρόδου και της Κω.

Περισσότερα στον «π» της Πέμπτης. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ