20.10.2016 16:23

Θλιβερά πρωτεία για τη Χίο

ΣΕΙΡΑ ΜΕΤΡΩΝ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΓΡΕΓΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΘΩΡΑΚΙΣΤΕΙ ΤΟ ΝΗΣΙ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Η WWF

Με 302.000 στρέμματα καμένων εκτάσεων, το καλοκαίρι του 2016 κατατάσσεται στην 5η χειρότερη θέση των αντιπυρικών περιόδων της τελευταίας δεκαετίας, με τη Θάσο, τη Χίο και την Εύβοια να πληρώνουν το μεγαλύτερο τίμημα. Σε κάθε περίπτωση, ακόμη κι αν η  φετινή αντιπυρική περίοδος κλείνει επισήμως σε λίγες μέρες (31 Οκτωβρίου), οι φορείς οφείλουν να προετοιμάζεται από τώρα για το επόμενο καλοκαίρι, καθώς τα χρόνια προβλήματα του μηχανισμού δασοπυροπροστασίας παραμένουν. 

Η περίπτωση της Χίου

Μια από τις σημαντικότερες πυρκαγιές του φετινού καλοκαιριού υπήρξε αυτή που εκδηλώθηκε στα Μαστιχοχώρια και έκαψε 43.431 στρέμματα. Αρκετές από τις εκτάσεις που κάηκαν είχαν καεί και στη μεγάλη πυρκαγιά του 2012, γεγονός που προκαλεί έντονους προβληματισμούς για τη φυσική ανάκαμψη των δασών της Χίου. Η δασική ομάδα του WWF Ελλάς βρέθηκε στο νησί για επιτόπια αυτοψία και ήδη έχει καταθέσει στις τοπικές αρχές τον σχετικό απολογισμό που περιλαμβάνει και προτάσεις αποκατάστασης.

Μέσα από 27 σελίδες η WWF Ελλάς προτείνει σειρά δράσεων ειδικά για τη Χίο. Ειδικότερα συστήνει:

  • Αναδασώσεις στις περιοχές Ποταµοί- Βίγλα (στο δυτικό τµήµα, παραλιακά), όπως και στο Καµπί (Βόρεια της Βέσσας).
  • Αντιδιαβρωτικά έργα με αξιοποίηση των ξερολιθιών και κορμοδεμάτων στις πλαγιές με έντονη κλίση 40-50% στα βορειοανατολικά των Μεστών καθώς και στη Σιδηρούντα στις πλαγιές όπου σχηματίζονται στο ρέμα πριν την είσοδο του οικισμού.
  • Αντιπλημμυρικά έργα στα Μεστά και συγκεκριμένα στο ρέµα ανατολικά του οικισµού Μεστών (στο µονοπάτι από Μεστά- Ολύµποι) που καταλήγει στα Μεστά, στο ρέµα που καταλήγει στον Λιµένα Μεστών, όπου υπάρχει έντονη ανθρώπινη δραστηριότητα, στο Ρέµα Τσόχα (Λιθί) και στο Ρέµα Βαρλά (Βέσσα) που επηρεάστηκαν και από τις πυρκαγιές του 2012 καθώς και στο ρέµα που διασχίζει τον οικισµό των Ολύµπων και έχει καταγραφεί θανατηφόρο περιστατικό πληµµύρας το 2010. 
  • Περιορισμένη αποµάκρυνση ιστάµενων καµένων δένδρων µε ήπια µέσα. Η διατήρηση καµένων κορµών κρίνεται απαραίτητη για την προστασία του εδάφους από έντονα κατακρηµνίσµατα, αλλά ο καµένος ξυλώδης όγκος δεν θα πρέπει να είναι τέτοιου µεγέθους ώστε να δηµιουργεί επικίνδυνη καύσιµη ύλη για µελλοντικές πυρκαγιές.
  • Σε ότι αφορά στη βόσκηση η WWF προτείνει στενή επίβλεψη της περιοχής των καμένων από δασικούς υπαλλήλους, εκπόνηση διαχειριστικών σχεδίων βοσκής, παροχή ζωοτροφών για τη βραχυπρόθεση αντιμετώπιση της έλλειψης τροφών και αποζημίωση των πληγέντων καλλιεργητών Μαστίχας.

Σε ότι αφορά στον συνολικό αντιπυρικό σχεδιασμό η WWF έχοντας υπόψη της τις μελέτες από το 2012 μέχρι σήμερα, σημειώνει ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί στην πράξη η μελέτη του Λεωνίδα Γρέγου που εκπονήθηκε το 2013.

 

@ Διαβάστε τον Οικολογικό Απολογισμό της WWF για τη Χίο, εδώ. 

 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ