Με 302.000 στρέμματα καμένων εκτάσεων, το καλοκαίρι του 2016 κατατάσσεται στην 5η χειρότερη θέση των αντιπυρικών περιόδων της τελευταίας δεκαετίας, με τη Θάσο, τη Χίο και την Εύβοια να πληρώνουν το μεγαλύτερο τίμημα. Σε κάθε περίπτωση, ακόμη κι αν η φετινή αντιπυρική περίοδος κλείνει επισήμως σε λίγες μέρες (31 Οκτωβρίου), οι φορείς οφείλουν να προετοιμάζεται από τώρα για το επόμενο καλοκαίρι, καθώς τα χρόνια προβλήματα του μηχανισμού δασοπυροπροστασίας παραμένουν.
Η περίπτωση της Χίου
Μια από τις σημαντικότερες πυρκαγιές του φετινού καλοκαιριού υπήρξε αυτή που εκδηλώθηκε στα Μαστιχοχώρια και έκαψε 43.431 στρέμματα. Αρκετές από τις εκτάσεις που κάηκαν είχαν καεί και στη μεγάλη πυρκαγιά του 2012, γεγονός που προκαλεί έντονους προβληματισμούς για τη φυσική ανάκαμψη των δασών της Χίου. Η δασική ομάδα του WWF Ελλάς βρέθηκε στο νησί για επιτόπια αυτοψία και ήδη έχει καταθέσει στις τοπικές αρχές τον σχετικό απολογισμό που περιλαμβάνει και προτάσεις αποκατάστασης.
Μέσα από 27 σελίδες η WWF Ελλάς προτείνει σειρά δράσεων ειδικά για τη Χίο. Ειδικότερα συστήνει:
Σε ότι αφορά στον συνολικό αντιπυρικό σχεδιασμό η WWF έχοντας υπόψη της τις μελέτες από το 2012 μέχρι σήμερα, σημειώνει ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί στην πράξη η μελέτη του Λεωνίδα Γρέγου που εκπονήθηκε το 2013.
@ Διαβάστε τον Οικολογικό Απολογισμό της WWF για τη Χίο, εδώ.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.