31.5.2013 9:54

Τα παπούτσια του Βενέδικτου «ευλόγησαν» μια πόλη

Οταν ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ΄ παραιτήθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο –ο πρώτος Πάπας που παραιτήθηκε σε 600 χρόνια–, οι αξιωματούχοι του Βατικανού δέχονταν σειρά ενοχλητικών ερωτήσεων, μεταξύ των οποίων και ορισμένες που έμοιαζαν ασήμαντες: τι θα φορούσε ο παραιτηθείς Πάπας; Θα κρατούσε τα χαρακτηριστικά κόκκινα παπούτσια, για την ακρίβεια, τα χαρακτηριστικά κόκκινα μοκασίνια που φορούν οι Πάπες; Ο εκπρόσωπος του Βατικανού, καρδινάλιος Φεντερίκο Λομπάρντι, απάντησε πως όχι. Λίγο μετά είπε ότι ο Βενέδικτος ήταν πολύ ευχαριστημένος με τα χειροποίητα καφέ μοκασίνια που του χάρισαν όταν επισκέφθηκε την πόλη Λεόν στο Μεξικό το 2012, και ότι στο εξής, αυτά θα ήταν τα αγαπημένα του παπούτσια.

Τρεις μήνες αργότερα, ο Αρμάντο Μαρτίν Ντουένιας, τρίτης γενιάς υποδηματοποιός του οποίου η επιχείρηση κατασκεύασε τα εν λόγω παπούτσια, είναι ακόμη μαγεμένος από τη δύναμη αυτής της «ευλογίας» του Βενέδικτου. Οι δουλειές του αυξήθηκαν κατά 30% και η Λεόν, η πόλη που είναι πρωτεύουσα των παπουτσιών και των δερμάτινων ειδών του Μεξικού εδώ και 400 χρόνια, ανέκτησε την παλιά της αίγλη.

«Ενίσχυσε όλη τη βιομηχανία των υποδημάτων», λέει ο 45χρονος Μαρτίν. «Δείχνει ότι το Μεξικό κάνει καλή δουλειά. Τα προϊόντα μας είναι αποδεκτά σε όλο τον κόσμο».

Μέχρι προσφάτως, η Λεόν, πόλη 1,2 εκατομμυρίου κατοίκων σε μια περιοχή γνωστή για τα ορυχεία της, τους πολλούς κατοίκους που μετανάστευαν και τον ισχυρό καθολικισμό της, ένιωθε ότι τελούσε υπό διωγμόν. Περί το 70% των παπουτσιών που κατασκευάζονται στο Μεξικό φτιάχνεται στη Λεόν, στην περιοχή γύρω από αυτήν. Το 2008, σε διαμαρτυρίες εναντίον των σχεδίων της κυβέρνησης να περικόψει τους δασμούς που προστατεύουν τη βιομηχανία των υποδημάτων, οι υποδηματοποιοί της Λεόν ζητούσαν από την Παναγία να τους προστατεύσει από την Κίνα και τις φθηνές εισαγωγές της. Ορισμένοι πωλητές εξακολουθούν να λένε ότι οι Κινέζοι πλήττουν την παραγωγή της Λεόν, όμως, συνολικά πλέον, η βιομηχανία των παπουτσιών στο Μεξικό δεν απειλείται. Οι εξαγωγές μάλιστα προς τις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν διπλασιαστεί.

Μέσα σε λίγα λεπτά, ο επισκέπτης αντιλαμβάνεται ότι η Λεόν δεν κατασκευάζει απλώς παπούτσια. Τα λατρεύει. Στην πόλη βλέπει κανείς τόσες πινακίδες με παπούτσια όσες διαφημιστικές πινακίδες για ταινίες και τηλεοπτικές σειρές βλέπει στο Λος Αντζελες. Κοντά στο αποικιακού ρυθμού κέντρο της πόλης, στη συνοικία Κιλιάν, υπάρχουν καταστήματα όλων των ειδών με παπούτσια και μπότες όλων των μεγεθών, των σχεδίων και των χρωμάτων. Για τα παπούτσια που χάρισε στον Πάπα Βενέδικτο, ο Μαρτίν Ντουένιας λέει ότι χρειάστηκε έξι μήνες δοκιμών προκειμένου να καταλήξει στο σωστό μέγεθος και χρώμα. «Θέλαμε να φτιάξουμε ένα ζευγάρι παπούτσια που να είναι άνετα, αλλά να είναι και κομψά», πρόσθεσε. Την ιδέα να χαρίσουν παπούτσια στον Πάπα είχε η μητέρα του, η Ντέμις Μαρτίν, η οποία έχει πτυχία θεολογίας. Η Λεόν, είπε η κυρία Μαρτίν, έπρεπε να χαρίσει στον Ποντίφικα το καλύτερο δώρο. Και καθώς ο Μαρτίν ήταν τότε πρόεδρος της τοπικής ένωσης υποδηματοποιών, παραδέχεται ότι δεν είχε και μεγάλο ανταγωνισμό.
ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ