16.5.2013 18:28

Συναγερμός από το ΚΕΕΛΠΝΟ για τον νέο κορονοϊό

Σε επαγρύπνηση για την έγκαιρη ανίχνευση περιστατικών κορονοϊού και στη χώρα μας καλεί το Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) τους επαγγελματίες υγείας που εργάζονται σε εταιρίες διεθνούς μεταφοράς ασθενών καθώς και όσους αντιμετωπίζουν ασθενείς με λοίμωξη του αναπνευστικού που έχουν ταξιδέψει στην Αραβική χερσόνησο.
 
Όπως ανακοινώθηκε την Πέμπτη από το ΚΕΕΛΠΝΟ, έχουν εργαστηριακά επιβεβαιωθεί 40 κρούσματα λοίμωξης με τον νέο κορονοϊό σε ανθρώπους που σχετίστηκαν με σοβαρή νόσο του κατωτέρω αναπνευστικού καθώς και 20 θάνατοι. Η «εισβολή» του νέου στελέχους της πολυπληθούς οικογένειας του ιού SARS απασχολεί τις αρχές Δημόσιας Υγείας σε όλο τον κόσμο από τον Σεπτέμβριο του 2012.
 
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) έχει ζητήσει από τις αρμόδιες αρχές των κρατών μελών να χαρτογραφούν τις μετακινήσεις των ασθενών από τη Μέση Ανατολή προς την Ευρώπη ώστε να εκτιμηθεί ποιες περιοχές μέσα στην Ευρώπη μπορεί να έχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης εισαγόμενων κρουσμάτων.
 
Στην Ελλάδα, όπως σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενισχύεται η επιδημιολογική επιτήρηση και επαγρύπνηση, έτσι ώστε σε περίπτωση ανίχνευσης πιθανού κρούσματος, αυτό να απομονώνεται με ταυτόχρονη χρήση των ειδικών μέτρων ελέγχου της λοίμωξης.
 
Συγκεκριμένα όπως αναφέρει το ΚΕΕΛΠΝΟ, υπάρχει δυνατότητα διάγνωσης του νέου κοροναϊού στο Εργαστήριο  Αναφοράς Γρίπης Ν. Ελλάδος στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ. Παράλληλα, ενημερώνονται οι επαγγελματίες υγείας ώστε να μην ξεχνούν την πιθανότητα συλλοίμωξης με άλλον ιό, όπως ο ιός της εποχικής γρίπης.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ