5.3.2013 19:18

Στην εξερεύνηση του Δία, ο Χιώτης αστροφυσικός Στ. Κριμιζής

Ένας πρωτοπόρος της διαστημικής εξερεύνησης, ο οποίος συμμετείχε ουσιαστικά στις περισσότερες από τις μη επανδρωμένες αποστολές της NASA για την εξερεύνηση του Ηλιακού Συστήματος, θα συμμετάσχει τώρα στην ευρωπαϊκή αποστολή Juice, η οποία προγραμματίζεται να εκτοξευτεί το 2022 για να μελετήσει το σύστημα του Δία.

Ο Σταμάτης Κριμιζής θα συμμετάσχει στην ανάπτυξη ενός από τα όργανα της αποστολής, το οποίο θα μετρά τη ροή σωματιδίων γύρω από το σκάφος.

Η αποστολή Juice (JUpiter ICy moon Explorer, εξερευνητής των παγωμένων φεγγαριών του Δία) εγκρίθηκε πέρυσι από τις χώρες-μέλη της ESA, της ευρωπαϊκής διαστημικής υπηρεσίας.

Το σκάφος θα αναλάβει να μελετήσει από κοντά τρεις μεγάλους δορυφόρους του Δία που πιστεύεται ότι κρύβουν υπόγειους ωκεανούς, οι οποίοι θα μπορούσαν ενδεχομένως να φιλοξενούν μικροβιακή ζωή.

Το σκάφος, κόστους ενός δισ. ευρώ και βάρους σχεδόν πέντε τόνων, θα πετάξει σε μικρή απόσταση από την Καλλιστώ και την Ευρώπη, πριν τεθεί τελικά σε τροχιά γύρω από τον Γανυμήδη. Και τα τρία φεγγάρια καλύπτονται σε όλη τους την επιφάνεια από πάγο νερού, ωστόσο οι πλανητολόγοι υποψιάζονται ότι κάτω από το παγωμένο κάλυμμα υπάρχουν μεγάλες ποσότητες υγρού νερού, λόγω της θερμότητας που απελευθερώνουν γεωλογικές διαδικασίες.

Ένα από τα 11 βασικά όργανα του σκάφους, το Particle Environment Package (PET) θα αναλάβει τη μέτρηση των φορτισμένων και ουδέτερων σωματιδίων στη γειτονιά του Δία, η οποία λούζεται σε μια αιώνα βροχή ακτινοβολίας.

Ο σχεδιασμός του πειράματος ΡΕΡ, στο οποίο θα συμμετέχει ο Σταμάτης Κριμιζής, συντονίζεται από το Σουηδικό Ινστιτούτο Διαστημικής Φυσικής με τη συμμετοχή ινστιτούτων από την Ευρώπη αλλά και τις ΗΠΑ.

Λίγοι διαστημικοί επιστήμονες έχουν στο ενεργητικό τους τόσες επιτυχίες όπως ο Σταμάτης (Τομ) Κριμιζής. Ο Κριμιζής γεννήθηκε το 1938 στη Χίο αλλά έκανε καριέρα στη NASA, λαμβάνοντας μέρος στην πλειονότητα των μεγάλων αποστολών της υπηρεσίας, από τα Voyager 1 και 2 μέχρι το Messenger που εξερευνά σήμερα στον Ερμή, και το Νew Horizons που βρίσκεται καθ΄οδόν για τον Πλούτωνα.

Είχε εξάλλου συμμετάσχει στην ιστορική αποστολή Galileo, την πρώτη που μελέτησε από κοντά το γιγάντιο σύστημα του Δία.

Ο Δρ Κριμιζής είναι σήμερα επόπτης του Γραφείου Διαστημικής Έρευνας της Ακαδημίας Αθηνών, επίτιμος διευθυντής του Τμήματος Διαστήματος στο Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φυσικής του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς, πρόεδρος της Διεθνούς Ακαδημίας Αστροναυτικής και εθνικός εκπρόσωπος της Ελλάδας στην ESA. Το 2010 ανέλαβε πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας.

Το όνομα του Κριμιζή δόθηκε το 1999 σε έναν αστεροειδή, τον 8323 Krimigis, με απόφαση της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης.

Στο πείραμα PEP της αποστολής Juice λαμβάνει επίσης μέρος ως συνεργαζόμενος ερευνητής Θεόδωρος Σαρρής,  επίκουρος καθηγητής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου.
 
Aναδημοσίευση: in.gr

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ