4.8.2016 16:42

ΣτΕνεύουν τα όρια της ανοχής

- ΜΑΖΙΚΗ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΑΜΕΣΑ ΤΟ HOTSPOT ΣΤΟ ΧΑΛΚΕΙΟΣ

Το τελευταίο επιχείρημά τους ρίχνουν στο τραπέζι της τοπικής αντιπαράθεσης για το προσφυγικό και τις δομές κράτησης  σύλλογοι κατοίκων αλλά και απλοί πολίτες του νησιού καθώς προσφεύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας για να διεκδικήσουν την απομάκρυνση του hotspot από το κτίριο του πρώην εργοστασίου της ΒΙ.ΑΛ. στο Χαλκειός.

Βασιζόμενοι σε ζητήματα νομιμότητας της λειτουργίας της ΒΙ.ΑΛ. ως κέντρο κράτησης αλλά και αναλογικότητας μεταξύ του αριθμού του μόνιμου πληθυσμού και των μεταναστών, οι υπογράφοντες την προσφυγή ευελπιστούν στην οριστική απομάκρυνση της συγκεκριμένης δομής που όπως αναφέρουν δημιουργεί πρόβλημα στις ιδιοκτησίες τους ενώ εντείνει το κλίμα ανασφάλειας των κατοίκων όχι μόνο του Χαλκειούς αλλά και ολόκληρου του νησιού.

Ποιοι καταθέτουν την προσφυγή

Όπως προκύπτει από τα ρεπορτάζ, την υπόθεση έχει αναλάβει σε τοπικό επίπεδο ο δικηγόρος Ν. Νύκτας αλλά και δικηγορικό γραφείο της Αθήνας. Το κείμενο της προσφυγής έχει ολοκληρωθεί και αναμένεται η κατάθεσή του εντός της επόμενης εβδομάδας. Πρόκειται τόσο για μεμονωμένους πολίτες όσο και για συλλόγους περιοχών που έχουν θιγεί από το μεταναστευτικό ανάμεσα στους οποίους και κάτοικοι του Χαλκειούς.

«Η προσφυγή στο Σ.τ.Ε. θα είχε κατατεθεί νωρίτερα όμως μόλις έγινε γνωστή η συγκεκριμένη κίνηση πολλά άτομα αλλά και σύλλογοι ήθελαν να συνυπογράψουν το κείμενο. Έτσι με τις επιπλέον προσθήκες η προσφυγή θα κατατεθεί πιθανά στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας», ανέφερε στον «π» ένας από τους πρωτεργάτες της συγκεκριμένης προσφυγής.

Το σκεπτικό

Με προμετωπίδα των προβλημάτων τις οξυμένες καταστάσεις που επικρατούν στη ΒΙ.ΑΛ. και που κατά καιρούς έχουν καταγραφεί στον τοπικό και όχι μόνο τύπο, οι υπογράφοντες την προσφυγή θέτουν σειρά ζητημάτων που αφορούν συνολικά τις επιπτώσεις του μεταναστευτικού στο νησί.

«Είναι γεγονός ότι προκύπτει θέμα αναλογικότητας με βάση τον μόνιμο πληθυσμό της Χίου. Αν δεχθούμε ότι η συμφωνία με την Ε.Ε. προβλέπει ότι στην Ελλάδα θα παραμείνουν 50.000 άτομα, εμάς μας αναλογούν 200. Αντ’ αυτού έχουμε 2.700 άτομα στο νησί. Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχει και η έννοια της νησιωτικότητας που προστατεύεται από το ίδιο το σύνταγμα», εξήγησε στον «π» ένας από τους προσφυγόντες.

Παράλληλα τίθεται και το ζήτημα της νόμιμης «και όχι νομότυπης», όπως αναφέρουν, λειτουργίας του κέντρου.

«Για να γίνει μία υποδομή ή έστω μία εργασία απαιτείται μία σειρά ενεργειών όπως μελέτες, άδειες κλπ. Στη συγκεκριμένη περίπτωση σε μόλις ένα άρθρο ενός νόμου καταργούνται όλα τα προαπαιτούμενα. Αυτό σημαίνει ότι έγινε μία δομή χωρίς να υπάρξει κανένας ουσιαστικός έλεγχος. Εκτός των άλλων υπάρχουν σοβαρά ερωτηματικά για το αν είναι ασφαλές σε απόσταση αναπνοής να υπάρχει μεγάλη ποσότητα ανακυκλώσιμων υλικών», αναφέρει το ίδιο άτομο στον «π» επισημαίνοντας ότι σε λίγες ημέρες θα υπάρξει πλήρη ενημέρωση για την κατάθεση της προσφυγής.

Θετικές οι εξελίξεις για τον ΧΑΔΑ;

Την ώρα πάντως που υπάρχουν πιέσεις για το κλείσιμο του Hotspot, καταγράφονται εξελίξεις σε ότι αφορά στη δημιουργία νέου χώρου φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στην περιοχή του πρώην σκουπιδότοπου στη θέση Ρεπάνα Καμποχώρων. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το πόρισμα του Πανεπιστημίου για την καταλληλότητα της περιοχής είναι θετικό κάτι που σημαίνει ότι επιτρέπεται η ανθρώπινη παρουσία και διαμονή στον πρώην Χώρο Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (Χ.Α.Δ.Α.). Η επίσημη μάλιστα ανακοίνωση αναμένεται εντός του προσεχούς διαστήματος αφού μέχρι στιγμής η ενημέρωση είναι άτυπη και αφορά κυρίως στελέχη του Δήμου Χίου και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ