12.10.2021 16:33

Στη Λέσβο νέο αναπαραγόμενο είδος πουλιού για την Ελλάδα

Mια νέα σημαντική είδηση για τον πλούτο της ορνιθοπανίδας της Λέσβου εντοπίσθηκε και ήλθε στη δημοσιότητα χάρη στην παρατηρητικότητα κατοίκων και ορνιθοπαρατηρητών στην περιοχή της Μυτιλήνης. Πρόκειται για το Φοινικοτρύγονο που είναι νέο αναπαραγόμενο είδος για την Ελλάδα!

Το Φοινικοτρύγονο (Streptopelia senegalensis) είναι ένα πουλί που εμφανίζεται στην Αφρική (το δείχνει και το λατινικό του όνομα), τη Μικρά Ασία και την Αραβική και Ινδική Χερσόνησο. Στη γειτονική μας Τουρκία παρουσιάζει ασυνεχή κατανομή σε κάποιες περιοχές: γύρω από την Άγκυρα, την Κωνσταντινούπολη, βαθιά στο ανατολικό άκρο της χώρας και, τέλος, σε κεντρικές και νότιες περιοχές στα παράλιά της.

Το χρονικό του εντοπισμού

Στις 27 Σεπτεμβρίου ο Γιώργος Μαμώλης, κάτοικος περιοχής της Μυτιλήνης ανέβασε στο Facebook μια φωτογραφία με το κινητό του με μια παράξενη δεκαοχτούρα. Ο Στέλιος Ζαννέτος (υποψ. διδάκτορας στο Τμ. Περιβάλλοντος και δεινός "πουλάκιας") την παρατήρησε και μοιράστηκε τα νέα στην ομάδα (επίσης στο Facebook) “Lesvos Bird News”, που διαχειρίζεται το ΚΠΕΝ Καλλονής. Η εμφάνιση Φοινικοτρύγονου στην Ελλάδα ήταν μια μεγάλη είδηση.

Την επόμενη κιόλας μέρα μια άλλη κάτοικος της περιοχής, η Βαλερί Καραμέτα Triboulot, πήγε στο σημείο να βρει το πουλί. Μάλιστα, κατάφερε να δει μαζί δύο (!) πουλιά. Δεν έφτανε η ανακάλυψη αυτή και την επομένη η ίδια παρατηρήτρια κατάφερε να εντοπίσει μια φωλιά του είδους, μάλιστα με δύο ανεπτυγμένους νεοσσούς! Η αναστάτωση που δημιουργήθηκε στην κοινότητα των παρατηρητών πουλιών στην Ελλάδα ήταν τεράστια και δικαιολογημένη: πρόκειται για την πρώτη αναφορά αναπαραγωγής του είδους στη χώρα μας!

Για το Φοινικοτρύγονο (Streptopelia senegalensis) στην Ελλάδα υπάρχουν καταγραφές μετρημένες στα δάχτυλα και στη Λέσβο μια του 1994 από την Αχλαδερή (P.D.Hanson), μια του 2014 από την Άναξο (Mark Cassidy Snr) και μια του 2018 από την Παναγιούδα (Alan Troyer).

Η εμφάνιση αυτή συνδέεται με έναν από τους βασικούς παράγοντας που δίνουν στο νησί μας τον πλούτο του σε είδη πουλιών και δεν είναι άλλος από την άμεση γειτνίαση με την ήπειρο της Ασίας.

Εφόσον εγκριθεί από την Επιτροπή Σπάνιων Πουλιών της Ελλάδας θα γίνει και επίσημα άλλο ένα αναπαραγόμενο είδος της χώρας μας! Η έγκριση από την επιτροπή είναι μια τυπική διαδικασία που ακολουθείται σε κάθε χώρα και αφορά στην τεκμηρίωση της παρουσίας ειδών πουλιών στην επικράτειά της (μετά από την κατάθεση σχετικών αναφορών με την περιγραφή/φωτογράφηση νέων ειδών από τους παρατηρητές τους).

Ένα άλλο μέλος της οικογένειας των τρυγονιών, που καταλαμβάνει κυρίως ανθρωπογενή ενδιαιτήματα (πόλεις, οικισμούς), η Δεκαοχτούρα (Streptopelia decaocto), παρατηρείται πως επεκτείνει την κατανομή της στα βόρεια τις τελευταίες δεκαετίες. Δυστυχώς, δε συμβαίνει, δυστυχώς, το ίδιο για το Τρυγόνι (Streptopelia turtur) που καταγράφει δραματική μείωση στον αναπαραγόμενο πληθυσμό του στην Ευρώπη.

Τα Φοινικοτρύγονα έσπευσαν να δουν ή και να φωτογραφήσουν όλοι οι "σοβαροί" παρατηρητές πουλιών της Λέσβου μαζί με τους ξένους που αυτό τον καιρό, όπως κάθε φθινόπωρο, βρίσκονταν στο νησί για να παρακολουθήσουν τη φθινοπωρινή μετανάστευση.

Περισσότερα για τα πουλιά της Λέσβου στον ιστότοπο του ΚΠΕΝ Καλλονής: www.lesvosbirds.gr  και τη σελίδα του στο Facebook:https://www.facebook.com/kpenkallonis.

Πηγή: Στο Νησί 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

Tags: Λέσβος

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ