20.3.2015 16:44

Σταμάτησε η βροχόπτωση … θυμιανούσικων θραυσμάτων

ΑΜΕΣΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ

«Εδώ και καιρό η καθαρίστρια μάζευε κομμάτια από θυμιανούσικη πέτρα στην είσοδο. Μαδούσαν τα πέτρινα κιονόκρανα κι ήταν άκρως επικίνδυνα». Η διαπίστωση του προϊσταμένου της Διεύθυνσης της Βιβλιοθήκης Κοραή, Αν. Σαρρή, ενεργοποίησε άμεσα το Εφορευτικό Συμβούλιο.

Γύρω στα 223 χρόνια από την κατασκευή τους, το 1.792, άντεξαν τα πέτρινα κιονόκρανα στην είσοδο της Βιβλιοθήκης. Τα θραύσματα τους γίνονταν πια επικίνδυνα για τους καθημερινά περισσότερους διερχόμενους, καθώς εδώ και δυο χρόνια η Βιβλιοθήκη Κοραή εισβάλλει διαρκώς όλο και περισσότερο στην καθημερινότητα μας με τη δράση της. Κλήθηκε για αυτοψία η Διεύθυνση Πολεοδομίας του Δήμου Χίου κι ο διευθυντής της Νικ. Ανωγιαννάκης σε έκθεση του ζητούσε εντός 30 ημερών «να αποκατασταθεί το φθαρμένο κιονόκρανο με το ίδιο υλικό». Σε περίπτωση μη ανταπόκρισης μπορούσε να ασκηθεί ποινική δίωξη.

Σε χρόνους ζηλευτούς για δημόσιο φορέα το Εφορευτικό Συμβούλιο ακολούθησε όλες τις υποδείξεις της Πολεοδομίας, την ανάληψη της επίβλεψης από αρμόδιο μηχανικό, τη γνωστοποίηση της στο αστυνομικό τμήμα και τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων ασφαλείας για την προστασία των διερχομένων.

Αγόρασε όμοιο υλικό και ξεκίνησε την αποκατάσταση του προβλήματος στη στέγη της εισόδου της Βιβλιοθήκης. Όπως αποτυπώνουν οι φωτογραφίες έχουν αρχίσει να θρυματίζονται κι άλλα τμήματα της πρόσοψης του ιστορικού κτιρίου.

Με προμήθεια της θυμιανούσικης πέτρας από την ίδια τη Βιβλιοθήκη και πληρώνοντας απλό μεροκάματο στο συνεργείο που ανέλαβε την αποκατάσταση, το έργο ήδη συντελείται στο ελάχιστο δυνατό κόστος και μέσα σε λιγότερο από μια εβδομάδα από τη διαπίστωση του προβλήματος.

Ο Χρ. Μπελλές και το Εφορευτικό Συμβούλιο γνωρίζουν ότι είναι σημαντικές οι ανάγκες επισκευών στον κορμό του κτιρίου της Βιβλιοθήκης. Πέρσι αποκαταστάθηκε η στέγη του Μουσείου Αργέντη, που έμπαζε νερά, ενώ σταδιακά προετοιμάζονται σωστικές παρεμβάσεις σε διάφορα τμήματα της Βιβλιοθήκης. «Ένα γερασμένο κτίριο μεγαλύτερο των δυο αιώνων έχει απαιτήσεις συντήρησης, ιδιαίτερα όταν δεν έγιναν ποτέ κατά το παρελθόν. Η συντήρηση του είναι ισάξια προτεραιότητα μας με την προσπάθεια η Βιβλιοθήκη να γίνει το δεύτερο σπίτι του κάθε Χιώτη», δηλώνει ο κ. Μπελλές.

Και η συνήθης καταγγελία…

Τελικά μάλλον κάποιοι ενοχλούνται ιδιαίτερα από την προσπάθεια να ανανήψει η Βιβλιοθήκη. Για τις εργασίες αντικατάστασης του κιονόκρανου έγινε καταγγελία στην Υπηρεσία Νεοτέρων Μνημείων, η οποία έστειλε αμέσως σήμα διακοπής εργασιών. Κατά πληροφορίες η Υπηρεσία «ενημερώθηκε» από πρόσωπο του πνευματικού κόσμου της Χίου, που θεώρησε … έγκλημα την επέμβαση. Όταν ωστόσο η Υπηρεσία ενημερώθηκε πως όλα είχαν γίνει κατά γράμμα, με βάση τις υποδείξεις της Πολεοδομίας, μια μέρα μετά υπήρχε άρση της διακοπής. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ