25.7.2018 12:59

Στάχτη το Λύρειο Παιδικό Ίδρυμα στο Μάτι Αττικής

Καταστράφηκε μία φορά από πυρκαγιά τον Ιούλιο του 1995, κινδύνεψε από τις πυρκαγιές του 2005 και καταστράφηκε ξανά προχθές το Ίδρυμα του Αιγνουσσιώτη εφοπλιστή Μάρκου Λύρα

Στάχτη έγινε το Λύρειο Παιδικό Χωριό στο Μάτι Αττικής που βρέθηκε στο επίκεντρο της καταστροφικής πυρκαγιάς της Δευτέρας. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Φίλων Οινουσσών Γ. Δανιήλ τα παιδιά και οι μοναχές που υποστηρίζουν το έργο της οινουσσιακής ευεργεσία πρόλαβαν να εγκαταλείψουν το κτίριο και είναι ασφαλείς και καλά στην υγεία τους.

Το Λύρειο Παιδικό Ίδρυμα "Οι Άγιοι Ανάργυροι" "Ορθόδοξο Χωριό" ιδρύθηκε το 1967 από λίγες Μοναχές, με δωρεά του αείμνηστου καπετάνιου του Εμπορικού Ναυτικού ΜΑΡΚΟΥ ΛΥΡΑ και βρίσκονταν στην περιοχή μεταξύ Ραφήνας και Νέας Μάκρης (Μάτι), πάνω από τον παλαιό οικισμό του Νέου Βουτζά, σε έκταση που παραχωρήθηκε από την Ιερά Μονή Πεντέλης και την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

Τον Ιούλιο του 1995, η μεγάλη πυρκαγιά που κατέκαψε το όμορφο δάσος της Πεντέλης που περιέβαλε το Ίδρυμα, κατέστρεψε μέσα σε τρεις εφιαλτικές ημέρες σχεδόν το σύνολο των εγκαταστάσεων του Ιδρύματος. Πλήθος κόσμου κινητοποιήθηκε άμεσα, έδωσε απλόχερα τη βοήθειά του, συγκέντρωσε χρήματα, τρόφιμα, είδη πρώτης ανάγκης και γενικά υποστήριξε με κάθε τρόπο ολόψυχα το Ίδρυμα. Με γενναιοδωρία και αγάπη οι φίλοι και δωρητές έστρωσαν το δρόμο για την ανοικοδόμηση των κτιρίων του Ιδρύματος και τη διασφάλιση του μέλλοντος των παιδιών.

Δέκα χρόνια αργότερα, το καλοκαίρι του 2005, το Ίδρυμα κινδύνεψε και πάλι από άλλη μία πυρκαγιά, αλλά διασώθηκε ευτυχώς με μικρές ζημιές ενώ καταστράφηκε και πάλι ολοσχερώς στις πυρκαγιές της Δευτέρας.

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ