30.8.2012 17:27

Σχέδιο ανασυγκρότησης για τη Χίο (ΒΙΝΤΕΟ)

“ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΕΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΘΕΣΗ ΣΤΗ ΧΙΟ” ΕΙΠΕ Ο ΧΙΩΤΗΣ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

Τη σύσταση ενιαίου φορέα με τη μορφή μη Αστικής και μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας και με τη ταυτόχρονη συμμετοχή του Δήμου, της Περιφέρειας, του Πανεπιστημίου Αιγαίου, των εθελοντικών οργανώσεων αλλά και της ΕΤΑΧ προκειμένου να συζητηθεί και η ανάπλαση του περιβάλλοντος στις Οινούσσες εκτός από τη Χίο, μετά τις δύο καταστροφικές πυρκαγιές, έθεσε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ο βουλευτής Χίου και εισηγητής του ΠΑΣΟΚ για θέματα δημόσιας τάξης και ναυτιλίας Κ. Τριαντάφυλλος, σε σημερινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στα τοπικά ΜΜΕ.

 

Το σχέδιο

Όπως ανέφερε ο ίδιος για την αποκατάσταση του Νησιού μας από την πρόσφατη καταστρεπτική πυρκαγιά, χρειάζεται μία νέα προσέγγιση που θα δίνει περισσότερο ρόλο και ευθύνη στις τοπικές δομές και αρχές ενώ σημείωσε ότι πρόσφατη εμπειρία από τις καταστροφικές φωτιές στην Πελοπόννησο και τους κεντρικά δομημένους φορείς αποκατάστασης και υλοποίησης δεν έχει αποδώσει έως τώρα τα αναμενόμενα.

«Κρίνω ως πιο δόκιμο για την αποκατάσταση της πυρόπληκτης περιοχής της Χίου τη σύσταση και λειτουργία ενός Τοπικού Φορέα, με την αρωγή, βεβαίως, και της Πολιτείας.

Η πρόταση μου επιγραμματικά έχει ως εξής:

Σύσταση Φορέα - Δικτύου με τη νομική μορφή της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας, σύμφωνα με το άρθρο 101 του ν. 3852/2010 (ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ),  με τη συμμετοχή του Δήμου, της Περιφέρειας, του Πανεπιστημίου Αιγαίου, της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, του Επιμελητηρίου Χίου και της ΕΤΑΧ. Φυσικά, η αναφορά αυτών των φορέων είναι ενδεικτική και όχι περιοριστική.

Ο φορέας αυτός θα αποτελέσει τη δομή διαχείρισης του σχεδίου για την ανασυγκρότηση της πυρόπληκτης περιοχής.

Έργο του φορέα θα είναι η εκπόνηση του ολοκληρωμένου σχεδίου ανάπλασης τουλάχιστον μέχρι την 1η Δεκεμβρίου 2012.  Επιπροσθέτως, ο φορέας θα έχει υπό την επίβλεψη του το συντονισμό, παρακολούθηση, αξιολόγηση και έγκριση των έργων και των ενεργειών που υλοποιούνται στο πλαίσιο της ανασυγκρότησης. Είναι σημαντική η συλλογική διάσταση του φορέα, ώστε τον σχέδιο να είναι ορθά τεκμηριωμένο και η εκτέλεση να συμπεριλαμβάνει το σύνολο των αρχών και φορέων του νησιού. Εμβαλωματικές προσεγγίσεις δεν επιτρέπονται.

 

Α. Θεμελιώδης σκοπός των έργων και ενεργειών που υλοποιούνται είναι η τόνωση της οικονομίας του Νησιού, ώστε να ανασταλεί η πληθυσμιακή συρρίκνωση και να ενισχυθεί η προστασία του περιβάλλοντος.

Β. Ο τελικός σκοπός του φορέα και του ολοκληρωμένου σχεδίου είναι η αγροτική, οικιστική, περιβαλλοντική ανασυγκρότηση καθώς και η αποκατάσταση των κατεστραμμένων υποδομών.

 

Σημαντική παράμετρος του σχεδίου είναι – και αυτό αποτελεί σημείο εμπλοκής και της Πολιτείας – η:

α. Ενίσχυση και παροχή κινήτρων σε επιχειρήσεις και παραγωγούς και ιδίως, σε αυτές που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού και της τοπικής παραγωγής, της μαστιχοκαλλιέργειας, της μελισσοκομίας και της κτηνοτροφίας.

β. Εκπόνηση και εφαρμογή προγραμμάτων ανάπτυξης του τουρισμού και ευαισθητοποίησης της Ελληνικής και Διεθνούς κοινής γνώμης για την ανάγκη στήριξης των μοναδικών τοπικών προϊόντων.

γ. Βελτίωση και αποκατάσταση παραγωγικών υποδομών.

 

5.            Πόροι της λειτουργίας του φορέα καθώς και κονδύλια αποκατάστασης μπορούν να αποτελέσουν οι :

α. Πόροι από τα Επιχειρησιακά Προγράμματα του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς 2007-2013 (ΕΣΠΑ),

β. Πόροι από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων,

γ.  Πόροι της Ευρωπαϊκής Ένωσης από αντίστοιχες Πολιτικές και Ειδικές Δράσεις της Ένωσης, όπως το Ταμείο Αλληλεγγύης, το Ταμείο Συνοχής και οι Ειδικές Δράσεις για το Περιβάλλον, για τον Πολιτισμό και για την Απασχόληση, το πρόγραμμα LIFE,

δ. Διεθνείς πηγές χρηματοδότησης, που υπάρχουν, κυρίως, για την πολιτιστική κληρονομιά,

ε.. Εισφορές από το Ειδικό Ταμείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών, 

στ. Εισφορές ιδιωτών.

 

6. Αμέσως μετά τη σύσταση του φορέα θα πραγματοποιηθεί Επιστημονικό Συνέδριο Αποκατάστασης της Χίου, με τη συμμετοχή εξειδικευμένων και επιστημονικών φορέων με γνώση επί της αποκατάστασης πυρόπληκτων περιοχών όπως το Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας, το Υπουργείο Περιβάλλοντος, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, το Δασαρχείο, το Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων, Τμήματα Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, με αντικείμενο τη Δασοπονία και Αγροτική Ανάπτυξη, το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Δασών (Union of South European Foresters (USSE)), ο WWF, ο Οργανισμός για την αγροτική ανάπτυξη του ΟΗΕ (FAO), καθώς και ο Ευρωπαίος Επίτροπος για το Περιβάλλον, που θα αποτελέσει τη βάση και τον Οδικό Χάρτη του Ειδικού Σχεδίου για την ανασυγκρότηση της πυρόπληκτης Χίου».

Watch live streaming video from politischios at livestream.com

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ