21.3.2015 10:51

Ρέκβιεμ για Παρθένη και ιδιοκτησίες

ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΤΩΝ ΣΥΝΕΠΕΙΩΝ ΤΟΥ ΕΓΚΙΒΩΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΗ ΤΑ ΕΡΓΑ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Παρουσία των κατοίκων του Παρθένη, της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου, αλλά και του αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων Στρ. Γδύση πραγματοποιήθηκε η πρώτη ουσιαστική συζήτηση για τα έργα εγκιβωτισμού του ποταμού Παρθένη με αφορμή τις εργασίες κατασκευής του πρώτου τμήματος του περιφερειακού της πόλης.

Η συζήτηση που προκλήθηκε με πρωτοβουλία της Χιακής Συμπολιτείας είχε καθαρά τυπικό χαρακτήρα μιας και σύμφωνα με την πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Χίου Α. Χρυσούλη την τελική απόφαση θα λάβει το Δημοτικό Συμβούλιο.

«Ο ρόλος μας ως Δημοτικής Κοινότητας είναι καθαρά εισηγητικός προς τον Δήμαρχο», ξεκαθάρισε εξ αρχής η ίδια σημειώνοντας ότι στόχος είναι να ακουστούν όλες οι απόψεις.

Ρέκβιεμ για τον Παρθένη

Στη δίωρη περίπου συζήτηση φάνηκε ξεκάθαρα ότι οι όποιες παρεμβάσεις γίνονται με βάση μελέτη που είχε εκπονηθεί πριν από περίπου 10 χρόνια, παρακάμποντας βασικές λεπτομέρειες όπως η ηχορρύπανση των παρακείμενων κατοικιών ακόμα και η πρόσβαση των κατοίκων στις ιδιοκτησίες τους που σύμφωνα με τον δικηγόρο Δ. Γεωργούλη μετά το έργο αυτή θα είναι δυνατή μόνο με ελικόπτερο.

Προς αυτή την κατεύθυνση ήταν η εισήγηση του κατοίκου της περιοχής Μίμη Μουτσάτσου που χαρακτήρισε τη συζήτηση ως «ρέκβιεμ» για τον Παρθένη. Μάλιστα σημείωσε ότι ο ποταμός με δεδομένη την ορμή του δεν έπρεπε να πειραχτεί καθόλου ενώ ανέφερε ότι είναι αμφίβολο αν το πρώτο τμήμα του Περιφερειακού θα αποφορτίσει κυκλοφοριακά την πόλη.  

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι τοποθετήσεις των κατοίκων Κώστα Ανδρεάδη και Θ. Ζαννάρα που προειδοποίησαν για καταστροφές στις παρακείμενες οικίες εξαιτίας των έργων ενώ από την πλευρά της η κάτοικος Καλλιόπη Ανδρεάδη προειδοποίησε για οικολογική καταστροφή.

Την παράμετρο του διαχωρισμού των κατοίκων σε βόρειους και νότιους έθεσε από την πλευρά του ο Δήμης Μυλωνάδης τονίζοντας ότι δεν παρέχεται η δυνατότητα αναστροφής σε όποιον εξέρχεται ή εισέρχεται στον περιφερειακό. Η λύση σύμφωνα με τον ίδιο είναι η δημιουργία δύο κυκλικών κόμβων έναν στην αρχή κι έναν στο τέλος του πρώτου τμήματος.

Ουσιαστική υπήρξε και η παρέμβαση του εκπροσώπου της "Χιακής Συμπολιτείας" Τέλη Τύμπα που με συγκεκριμένα έγγραφα αποκάλυψε ότι η μελέτη του πρώτου τμήματος του Περιφερειακού δεν αναγνωρίζει την ύπαρξη ποταμού ενώ μέσα σε αυτή σημειώνεται ότι δεν υπάρχει καμία πολιτιστική αξία στην περιοχή. Εκτός των άλλων ανέφερε ότι η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων έχει γίνει με βάση μοντέλα της δεκαετίας του 1990 γεγονός που δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στις σημερινές συνθήκες.

«Λαμβάνουμε υπόψη μας όλες τις παρατηρήσεις»

Θετικός ως προς τις παρατηρήσεις των κατοίκων ήταν από την πλευρά του ο προϊστάμενος της Τεχνικής Υπηρεσίας Λ. Παπαλάνης λέγοντας ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια να εφαρμοστούν οι παρατηρήσεις των κατοίκων έστω και στο στάδιο κατασκευής του έργου.

Γεγονός πάντως αποτελεί ότι κοινή πρόθεση κατοίκων αλλά και Δήμου είναι το έργο να προχωρήσει και να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τέλος του χρόνου με δεδομένο και το πέρας της παλιού ΕΣΠΑ. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ