17.3.2020 13:06

Ψυχολόγοι Χίου: «Ένας για όλους και όλοι για έναν.. Μένουμε σπίτι!»

Η επικαιρότητα γύρω από την πανδημία του Κορωνοϊού είναι καταιγιστική. Αρχικά κάποιες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, πήραν αψήφιστα την κατάσταση, υποτιμώντας τον κίνδυνο που ελλοχεύει για την θνησιμότητα των ευάλωτων ομάδων. Αυτή η αναστάτωση και η άρδην αλλαγή στην καθημερινότητά έχει ως απότοκο κάποιοι να τρομοκρατηθούν και να χάσουν την ψυχραιμία τους. Η ανησυχία, το έντονο άγχος, η μελαγχολία και οι μεταπτώσεις στη διάθεση μας είναι συνήθη συμπτώματα που πυροδοτούνται από την τρέχουσα κατάσταση. 

Είναι υποχρέωσή μας να ενημερωθούμε και να προφυλάξουμε τον εαυτό μας και τους άλλους. Όπως τόνισε το Υπουργείο Υγείας: ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ! 

Ως Σύλλογος Ψυχολόγων Χίου συνιστούμε: 

  • Ενημερωνόμαστε από έγκυρες πηγές, που σημαίνει από ειδικούς επιστήμονες για αποφυγή πρόσθετου στρες.
  • Η κατάσταση είναι πρωτόγνωρη και άγνωστη σε παγκόσμιο επίπεδο. Στην ψυχολογία λέμε ότι όταν κάτι είναι άγνωστο δεν ξέρουμε πως να το διαχειριστούμε και δημιουργείται το “αίσθημα του αβοήθητου” που μας καθιστά ψυχικά ευάλωτους. Ας προσπαθήσουμε να τηρήσουμε τις οδηγίες που γνωρίζουμε για να νιώσουμε όσο το δυνατόν πιο ήρεμοι και ασφαλείς. 
  • Να βρούμε εναλλακτικούς τρόπους διασκέδασης και κοινωνικοποίησης, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία (τηλεφωνικά, skype, κοινωνικά μέσα δικτύωσης κλπ). Ευκαιρία για επικοινωνία με φίλους.
  • Να αξιοποιήσουμε εποικοδομητικά το χρόνο μας διαβάζοντας, ακούγοντας μουσική ή κάνοντας κάποια δραστηριότητα μέσα στο σπίτι που είναι ευχάριστη.
  • Οι γρήγοροι ρυθμοί της καθημερινότητας πολλές φορές μας αποτρέπουν από το να απολαύσουμε στιγμές με αγαπημένα μας πρόσωπα ή με τα παιδιά μας. Είναι ευκαιρία να αφιερώσουμε ποιοτικό χρόνο στα παιδιά μας παίζοντας μαζί τους. Επίσης,είναι σημαντικό τα παιδιά να έχουν σαφή ενημέρωση και να τα καθησυχάσουμε. 
  • Ας προσπαθήσουμε να υποστηρίξουμε τους δικούς μας ανθρώπους. Σε τέτοιες στιγμές η ενσυναίσθηση και η ψυχολογική υποστήριξη είναι μείζονος σημασίας για την προάσπιση της ψυχικής υγείας. 
  • Οι ψυχικά ασθενείς υπάρχει περίπτωση να υποτροπιάσουν ή να αγχωθούν περισσότερο. Καλό θα ήταν να γίνει επικοινωνία με τον θεραπευτή τους μέσω τηλεδιάσκεψης ή τηλεφωνικά και όχι διά ζώσης, εφόσον δεν είναι επείγον. 
  • Ας είμαστε αισιόδοξοι και ας σκεφτούμε ότι αν είμαστε προσεκτικοί η κατάσταση μπορεί να είναι ελεγχόμενη. 

Κύριο μέλημα μας πρέπει να είναι η τήρηση των οδηγιών και η σωματική μας υγιεινή. Η προάσπιση της σωματικής και ψυχικής υγείας είναι σημαντική και σωτήρια σε τέτοιες στιγμές. 

Φροντίστε τον εαυτό σας και τους άλλους. Η συλλογική ευθύνη είναι και δική μας υπόθεση.

 

Καλή δύναμη σε όλους!

Σύλλογος Ψυχολόγων Χίου  

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ