21.12.2015 17:58

Προστασία ή παγίδα;

ΕΠΙΦΥΛΑΚΤΙΚΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΚΑΙ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΚΑΜΠΟΥ ΠΟΥ ΚΑΤΑΘΕΤΤΕΙ Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

Έντονα θα μας απασχολήσει το επόμενο χρονικό διάστημα, το θέμα της προστασίας  και αναζωογόνησης του Κάμπου, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ενίσχυση της  ανθρώπινης παρουσίας και δραστηριότητας. Αφορμή είναι η  ένταξη του στη λίστα με τα 14 πιο απειλούμενα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρώπης και η αναμονή της  ένταξης του στον τελικό κατάλογο με τα επτά πιο απειλούμενα μνημεία, τα οποία και θα ανακοινωθούν  τον Μάρτιο του 2016, σε ειδική εκδήλωση στη Βενετία . Η επιλογή έγινε από διεθνή επιτροπή εμπειρογνωμόνων της Europa Nostra, του κορυφαίου ευρωπαϊκού οργανισμού για την πολιτιστική κληρονομιά.

Πρωτοβουλία των Φίλων του Κάμπου

Την πρόταση κατάθεσε ο Σύνδεσμος  Φίλων του Κάμπου Χίου «Ο Κάμπος», ο οποίος κατάρτισε τον φάκελο για την υποψηφιότητα της περιοχής με τη συνεργασία της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.

Η Πρόεδρος του Συνδέσμου  Θ. Βογιατζή, δηλώνει στον «π» ότι στόχος των Φίλων του Κάμπου είναι η ευεργετική για τους κατοίκους και τον χώρο  επικαιροποίηση του Προεδρικού Διατάγματος, η καταγραφή των κτισμάτων και των κτημάτων της περιοχής, η αναστήλωση πύργων του 18ου αιώνα, η ανακατασκευή παλαιών κτιρίων για να αποκατασταθεί όσο είναι δυνατόν ορθότερα η αρχική εικόνα του τόπου.

Μπορεί να γίνει ακόμη και ανασύσταση των παραδοσιακών καλλιεργειών με την κατάρτιση μελέτης που θα υποδείξει ποιες νέες καλλιέργειες θα μπορούσαν να καταστήσουν τον Κάμπο βιώσιμο χωρίς να αλλοιώνουν τον χαρακτήρα του. Την προσπάθεια στηρίζει το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, που έχει αναλάβει την υποχρέωση να προτείνει  καλλιέργειες που θα ταιριάζουν και θα αποδίδουν στον Κάμπο.

Ελευθερία στη διαχείριση

«Το Προεδρικό διάταγμα του 1990 δεν εφαρμόστηκε όπως έπρεπε, είναι κακό, δεν προστατεύει και αφήνει περιθώρια να καταστραφεί ο τόπος. Πρέπει να επικαιροποιηθεί, να επιτρέπει στους ανθρώπους να διαχειριστούν την ιδιοκτησία τους. Η πολιτεία έφταιγε, έβαλε περίεργους όρους, χωρίς να τους παρέχει αυτά που έπρεπε και κυρίως κίνητρα. Στόχος μας είναι να το αλλάξουμε, την Τρίτη  κατατέθηκε  από το Ν. Μηταράκη στη Βουλή ερώτηση για το τι θα γίνει με τον  Κάμπο στο θέμα της φορολογίας. Πρέπει να δοθούν κίνητρα στους κατοίκους για να μείνουν στον τόπο τους, να κρατήσουν τις καλλιέργειες τους, να επιδοτηθούν για ότι πρέπει και για τις τουριστικές δραστηριότητες που μπορούν να αναπτυχθούν. Δεν μπορεί ο κάτοικος να φτιάχνει το περιβάλλον και το τουριστικό προϊόν πληρώνοντας από την τσέπη του».                                                                                                            

Ολόκληρο οικοσύστημα ο Κάμπος

Ο δήμαρχος Μανώλης Βουρνούς, τονίζει επιγραμματικά ότι το θέμα χρειάζεται πολύ ενδελεχή προσέγγιση και ανάλυση.

«Προς το παρόν το θέμα δεν αφορά το δήμο της Χίου, πρέπει να το συζητήσουμε την κατάλληλη στιγμή. Θεωρώ  ότι ο  Κάμπος είναι ένα ολόκληρο οικοσύστημα το οποίο χρειάζεται αποτελεσματικότερη  πρακτική απ’ αυτήν που έχει έως σήμερα. Η προστασία της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς είναι πολύ βασική, αλλά η εφαρμογή πρέπει να είναι πολυεπίπεδη. Πρέπει να έχει σχέση με τα ζητήματα της αγροτικής παραγωγής,  της οικονομικής εκμετάλλευσης της γης και την κοινωνική υπόσταση του θέματος. Αν δεν δένουν τα ζητήματα αυτά συνολικά και με μια σφαιρική άποψη, δεν μπορούμε να έχουμε αποτελεσματική προστασία. Πρέπει να εξετάζουμε κατά πόσον εξυπηρετούν αυτό το γενικότερο στόχο όλοι οι υπόλοιποι θεσμοί που υπάρχουν, πέραν του Ελληνικού κράτους».

Η νοοτροπία

Η Θ. Βογιατζή πιστεύει ότι οι  συγκυρίες είναι καλές και φοβάται ότι αν χαθεί αυτή η ευκαιρία ο Κάμπος δεν θα ανασάνει ποτέ πιά.

«Αν έχεις κάτι πάρα πολύ καλό, αλλά είναι μέσα στην σκόνη, δεν αναδεικνύεται. Αν αναδειχθούν θα πάρει όλη η περιοχή αξία. Πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι δεν μπορούμε να κλεινόμαστε πίσω από τους τοίχους, στο μικρόκοσμο μας, αυτή είναι η παλιά νοοτροπία. Θα πρέπει το προϊόν μας να έχει συνολική  αξία, ως ενιαίος χώρος, να είναι ένα ελκυστικό σύνολο».  

Οι κάτοικοι

Το μεγαλύτερο πρόβλημα στο σημείο που βρίσκεται η υπόθεση, είναι να ενημερωθούν και να πειστούν οι Καμπούσοι. Αρκετοί κάτοικοι είναι πολύ επιφυλακτικοί  ή διαφωνούν, επειδή φοβούνται ότι θα επαναληφθεί το φαινόμενο του Προεδρικού Διατάγματος του 1990, το οποίο μεγιστοποίησε τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα, δεν έλυσε κανένα και απαιτούν την ανάκληση ή την εκτενή τροποποίηση του, για να εξυπηρετεί τις σύγχρονες ανάγκες του ανθρώπινου οικιστικού ιστού.

Ζητουμενο η ενημέρωση των κατοίκων

Με αυτό το πνεύμα, δηλώνει έντονα προβληματισμένος και ο πρόεδρος του Φιλοπρόοδου Ομίλου Κάμπου Μάρκος Ζανννίκος.

«Δεν θέλω να πάρω το ρίσκο της μεταφοράς της πρότασης στους Καμπούσους. Δεν γνωρίζουμε τι θα συμβεί αν εγκριθεί η πρόταση, εγώ δεν είμαι αρνητικός, αλλά δεν μπορώ να επωμισθώ την ευθύνη».

«Την έχουν υπογράψει μεταξύ άλλων και 30 κάτοικοι της περιοχής», απαντά σ’ αυτή την παράμετρο η πρόεδρος του Συνδέσμου.

«Αντιδράσεις πάντα θα υπάρχουν, διαδίδονται λανθασμένες φήμες, προσπαθούμε να βοηθήσουμε με πραγματιστικά δεδομένα. Δεν συμμερίζομαι τους ενδοιασμούς του Μ. Ζαννίκου, ο οποίος φοβάται ότι αν ενταχθεί στον κατάλογο των απειλούμενων, θα μειωθούν οι αξίες των ιδιοκτησιών τους. Αντίθετα. Οι αντικειμενικές αξίες πρέπει να πέσουν, ακριβώς γιατί δεν είναι οικόπεδα, είναι αγροτική γη. Θα πρέπει να μπουν διαφορετικοί όροι, γιατί  το κτήμα έχει μέσα το σπίτι, την αυλή, τη στέρνα και το υποστατικό, που είναι γύρω στα 1.500 με 2.000 μέτρα σε κάθε ιδιοκτησία. Αυτά πρέπει να είναι τα μέτρα που θα μπορούν να κτίσουν, με μεγαλύτερο συντελεστή από τα 400 μ., που επιτρέπει το Π.Δ. Μετράει το παρόν γιατί  πρέπει να διευκολύνεται η ζωή των κατοίκων, αλλά θα πρέπει να θέτουμε και μακροπρόθεσμους στόχους για το τι θέλουμε να πετύχουμε από αυτό το πράγμα».

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ