24.4.2023 11:20

Πώς να θέσεις στόχους και τελικά να τους πετύχεις!

Γράφει η Ζέττα Σταματελοπούλου, Ψυχολόγος, εκπαιδευμένη στη γνωσιακή – συμπεριφορική ψυχοθεραπεία, Επιστημονικά Υπεύθυνη Τμήματος Ψυχικής Υγείας Ενηλίκων, Kέντρο Παιδιού και Εφήβου

Πόσες φορές έχει τύχει να βάλετε κάποιον στόχο και τελικά να μην καταφέρετε να τον πετύχετε; Έναν ή και πολλούς μαζί; Μήπως σας φαίνεται βουνό το να ξεκινήσετε; Ή ενδεχομένως ξεκινάτε, μα στην διαδρομή γίνεται ακατόρθωτη η εκπλήρωσή του; Αυτό συνήθως, μπορεί να φέρει αρνητικά συναισθήματα, όπως η απογοήτευση, η ματαίωση, η στενοχώρια και η απαισιοδοξία. Και με την σειρά του, αυτό να σας αποτρέψει από το να ξαναξεκινήσετε. Ή να σας αγχώσει πιο πολύ η όποια επόμενη ενδεχόμενη ματαίωση και έτσι να αποφεύγετε να ξεκινήσετε πάλι;
Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είστε ικανοί να πετύχετε ή δεν θα τα καταφέρετε ποτέ. Αυτό που λέμε στην ψυχοθεραπεία είναι ότι πρέπει να ψάξουμε ένα βήμα πριν, δηλαδή στο σημείο εκκίνησης, το οποίο είναι το ποιος είναι αυτός ο στόχος, γιατί είναι σημαντικό για εσάς να τον πετύχετε, καθώς επίσης και πως βάζετε την στοχοθεσία σας.

Το σύστημα στοχοθεσίας που φαίνεται να είναι το πιο αποτελεσματικό και χρησιμοποιείται σε πολλά επίπεδα, από την ψυχοθεραπεία μέχρι και τις επιχειρήσεις, βασίζεται στο ακρωνύμιο S.M.A.R.T. που πρωτοειπώθηκε το 1981 από τον George T. Doran. Τα αρχικά γράμματα προέρχονται από τις λέξεις Specific, Measurable, Attainable, Realistic, Time bound. Σε ελεύθερη μετάφραση στα ελληνικά, σημαίνει πως οι στόχοι χρειάζεται να είναι συγκεκριμένοι, μετρήσιμοι, εφικτοί, ρεαλιστικοί και βασισμένοι στον χρόνο.

Πιο αναλυτικά:

  • Γράψτε τους στόχους σας. Γράψτε τους στόχους για να ξεκαθαρίσετε και να ενδυναμώσετε τους σκοπούς σας και το «γιατί» πραγματικά θέλετε να πετύχετε αυτόν τον στόχο. Να είστε όσο το δυνατόν πιο συγκεκριμένοι και ως προς το τι θα αλλάξει όταν τον πετύχετε.
  • Ενισχύστε την αυτοπεποίθησή σας, με το να παραμένετε συγκεντρωμένοι και πειθαρχημένοι μέσα στην διαδικασία.
  • Σπάστε τον στόχο σε μικρά βήματα, τα οποία θα είναι πιο ρεαλιστικά να επιτευχθούν, έτσι ώστε να μην νιώθετε πιεσμένοι.
  • Δώστε επιβράβευση στον εαυτό σας. Η αύξηση των επιπέδων ντοπαμίνης στον εγκέφαλο είναι «εθιστική» και στη συνέχεια, πνευματικά και βιολογικά αναζητούμε αυτό το συναίσθημα ξανά. Όταν είμαστε ευχαριστημένοι και ικανοποιημένοι φαίνεται να είμαστε και πιο παραγωγικοί.
  • Αναπτύξτε μοτίβα και συνήθειες. Εντάσσοντας τον στόχο στο καθημερινό πρόγραμμα της ρουτίνας μας είναι πιο δύσκολο να παρεκκλίνουμε.
  • Ξεκινήστε με μικρά βήματα την κάθε φορά. Αυτά είναι που θα σας βοηθήσουν να φτάσετε πιο μακριά τελικά! 

Τμήμα Ψυχικής Υγείας Ενηλίκων
Κέντρο Παιδιού και Εφήβου
Εγκρεμού 30, Χίος
τηλ. 22710-20000 (εσωτ. γραμ. 3) tpsye@kpechios.org, www.kpechios.org

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ