18.12.2013 9:48

Πολύ αργά για... δάκρυα

- ΕΥΘΥΝΕΣ ΣΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΜΑΣΤΙΧΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΟΥΝ ΣΤΟ ΥΠ. ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΕΛΓΑ

Δυσκολεύει ακόμη περισσότερο κάθε περίπτωση να λάβει αποζημιώσεις το σύνολο των μαστιχοπαραγωγών των οποίων οι καλλιέργειες υπέστησαν ζημιές στις φωτιές του Αυγούστου του 2012. Συντονισμένα καταβάλλονται από διάφορες πλευρές πιέσεις για να δοθεί μια λύση και να μην γίνουν εξαιρέσεις όπως προβλέπεται στους κανονισμούς του ΕΛΓΑ, ωστόσο το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και ο ΕΛΓΑ είναι ανένδοτοι και ξεκαθαρίζουν ότι θα εφαρμοστούν τα προβλεπόμενα.

Τι μπορεί να σημαίνει όμως αυτό; 

Με βάση τις τελευταίες εκτιμήσεις ο ΕΛΓΑ θεωρεί δεδομένα δυο στοιχεία:

1.Οι παραγωγοί που δεν έχουν κάνει δήλωση καλλιέργειας δεν μπορούν να λάβουν σε καμία περίπτωση αποζημίωση. Κάτι τέτοιο θα απαιτούσε περαιτέρω έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή γεγονός που πρακτικά καθίσταται αδύνατο.

2.Δεδομένο θα πρέπει να θεωρείται πως δεν θα καλυφθεί και η μερίδα εκείνη των καλλιεργητών των οποίων η παραγωγή δεν έχει υποστεί ζημιά μεγαλύτερη του 30% (δηλαδή στους 1000 σχίνους  ή ελιές για παράδειγμα να έχουν υποστεί ζημιά 301). 

Προσκρούουν

Τα παραπάνω δύο ζητήματα δείχνουν να αποτελούν για τον ΕΛΓΑ τετελεσμένα. Από την άλλη, τα δυο πολιτικά γραφεία (Μουσουρούλη- Τριαντάφυλλου) προσπαθούν σε συνεχείς επικοινωνίες τόσο με τον υπουργό Αθαν. Τσαυτάρη όσο και με τον Γεν. Γραμματέα κ. Κορασίδη να εντοπίσουν σε ποια σημεία θα μπορούσαν ίσως να γίνουν τροποποιήσεις.

 Προς αυτή την κατεύθυνση και ανάμεσα σε όσα έχουν συζητηθεί εξετάζονται:

Α. Η αποζημίωση να βασιστεί σε παλιότερες δηλώσεις καλλιέργειας.

Β. Να ισχύσουν αναδρομικά οι δηλώσεις καλλιέργειας, δηλαδή αφότου εγκριθούν οι αποζημιώσουν.

Και οι δυο περιπτώσεις προσκρούουν υπηρεσιακά στον ΕΛΓΑ και στο υπουργείο που θεωρούν ότι εφόσον οι προϋποθέσεις δεν πληρούνται, καμία άλλη ενέργεια δεν θα γίνει αποδεκτή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά δεν προβλέπονται και στον Κανονισμό Κρατικών Ενισχύσεων που ισχύει από το 2011.

Απορίας άξιο

Παράλληλα όμως, με σκεπτικισμό από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τον ΕΛΓΑ αντιμετωπίζουν πλέον και την ίδια την Ένωση Μαστιχοπαραγωγών. Για παράδειγμα, σε μια από τις επικοινωνίες που έγιναν οι υπηρεσιακοί παράγοντες εξέφρασαν την απορία τους για τον μεγάλο αριθμό των αδήλωτων καλλιεργειών μαστίχας και τη στάση της Ένωσης που παρά το πρόβλημα, παραλαμβάνει μαστίχα κανονικά. «Θα έπρεπε να είναι υποχρεωτική η δήλωση καλλιέργειας. Πως παραλαμβάνει τη μαστίχα ο Συνεταιρισμός;» ανέφεραν οι ίδιοι, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, δυσαρέσκεια εκφράζουν και πολιτικοί παράγοντες για το γεγονός ότι η Ε.Μ.Χ. ενώ γνώριζε την διαδικασία που έπρεπε να ακολουθηθεί και τις προϋποθέσεις, δεν τα μετέδωσε στους εμπλεκόμενους κατά τη διαδικασία προετοιμασίας των αποζημιώσεων τις δυσκολίες που θα υπήρχαν.

Σε κάθε περίπτωση οι προσπάθειες για να μην εξαιρεθεί η συντριπτική πλειοψηφία των μαστιχοαραγωγών από τη διαδικασία των αποζημιώσεων θα συνεχιστεί. Όπως όμως σπεύδουν να προδικάσουν εκείνοι που εμπλέκονται: «Η σιγουριά έχει δώσει τη θέση της στην απαισιοδοξία. Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα». 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ