10.10.2013 15:06

Πολλές άδειες, τσίχλες και μπεκάτσες

Πολλοί κυνηγοί έχουν ξεχυθεί στα βουνά, τις πεδιάδες και τα περάσματα και φέτος. Οι άδειες που έχουν εκδοθεί έως τώρα είναι κάτι περισσότερες από 2.040 και αναμένεται να αυξηθούν, ίσως να ξεπεράσουν και τις τρείς χιλιάδες, τώρα που θα βγουν στα περάσματα και οι τσιχλάδες.

To κυνήγι της τσίχλας επιτρέπεται από τις αρχές του Σεπτέμβρη, αλλά η καλή εποχή τους αρχίζει από τώρα.

Ήδη οι πρώτες έχουν φανεί, όπως έχουν ακουστεί και οι πρώτες μπεκάτσες. Λίγο πρώιμα ήλθαν και τα δύο  είδη, αλλά φαίνεται ότι τα κρύα κατέβασαν τα πουλιά νωρίτερα.

Οι έμπειροι τσιχλάδες λένε ότι τα καλά περάσματα τους αρχίζουν από το τέλος του μήνα και βάζουν ως ορόσημο την ημέρα του Αγ. Δημητρίου, στις 26 Οκτωβρίου.

Καλό είναι και το ότι έχει βρέξει, αφού τα πουλιά θα μείνουν επειδή έχει νερό και χορτάρι.

Αντίθετα την εποχή της ξηρασίας, όπως παλιότερα φεύγουν, δεν κάθονται στο έδαφος περισσότερο απ’ όσο χρόνο χρειάζονται για να ξεκουραστούν.

Tσίχλες

Η οικογένεια των κιχλιδών

Οι λάτρεις του κυνηγιού της τσίχλας είναι λίγοι, αλλά  φανατικοί.

«Γράψτε κάτι και για την τσίχλα, δεν υπάρχουν μόνο οι περδικοκυνηγοί, οι μπεκατσοκυνηγοί και οι λαγουδάδες στη Χίο», μας ζήτησαν πρόσφατα και εμείς δεν τούς χαλάμε το χατίρι. Το λατινικό όνομα αυτού του πουλιού τα λέει όλα. Το πλούσιο κελάηδημα της τσίχλας, δυνατό κι ευχάριστο, γεμάτο στροφές και με εναλλαγές, δίνει ζωή στην ύπαιθρο από τα μέσα του Ιανουαρίου.
Επιδημικό είδος στην κεντρική και βόρεια χώρα, η τσίχλα το καλοκαίρι ζει στα ορεινά δάση και τις κοιλάδες, με τα πρώτα κρύα του φθινοπώρου , κατεβαίνει σε χαμηλότερα μέρη. Ωστόσο , είναι κυρίως γνωστός σαν χειμωνιάτικος επισκέπτης , όταν πολλές Τσίχλες καταφθάνουν από τις βόρειες χώρες.
Έχει μήκος  23 εκατοστά, ράχη καστανόχρωμη, στήθος και πλευρά κιτρινωπά-κρεμ με μικρές σκοτεινές κηλίδες.

Το στήθος της είναι στικτό και η κάτω επιφάνεια στις φτερούγες έχει χρώμα κίτρινο-κρεμ. Πετάει ίσια και γρήγορα. Συχνά ψάχνει για την τροφής της στο έδαφος, κυρίως έντομα, σκουλήκια, σπόρους. Το χειμώνα την βλέπουμε στους ελαιώνες.
Φωλιάζει σε θάμνους και δέντρα, όπου το θηλυκό γεννάει δύο φορές , τον Απρίλιο - Ιούλιο από 5-6 αυγά. Κλωσάει μόνο το θηλυκό για δύο εβδομάδες περίπου. Τα μικρά πετούν μετά από 12-15 ημέρες.
Εχθρούς, έχει όλα τα μικρά αρπακτικά, όπως και τα κορακοειδή.

Τα είδη

Υπάρχουν πολλά είδη τσίχλας, με κυριότερα την Κοκκινότσιχλα (Turtus iliacus), την Τσαρτάρα (Turtus viscivorus) και την Κερδότσιχλα (Turtus pilaris).

Το κυνήγι

Το κυνήγι της γίνεται με την μέθοδο του καρτεριού, το πρωί που η τσίχλα κατεβαίνει από τα πυκνά για την τροφή της και το απόγευμα με το αντίθετο δρομολόγιο.
Επίσης κυνηγιέται με το λεγόμενο “περπατητό” μέσα σε ελαιώνες η σε ρέματα που προσφέρει και ωραίες τουφεκιές. Σήμερα δυστυχώς όμως υπάρχουν και οι πονηροί οι οποίοι χρησιμοποιούν απαγορευμένα ηλεκτρονικά μηχανήματα με το κελάηδημα της που φέρνουν τα πουλιά πάνω τους και έτσι τις σφαγιάζουν χωρίς δισταγμό.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ