24.3.2015 17:49

Πλεκτά όνειρα

Ο ΧΙΩΤΗΣ ΝΑΣΟΣ ΝΤΟΤΣΙΚΑΣ ΠΟΥ ΜΙΚΡΟΣ ΞΕΜΠΛΕΚΕ ΤΑ ΝΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΝΕΙ «ΥΨΗΛΗ ΠΛΕΚΤΙΚΗ» ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΖΕΙ

Ακόμα και ένα περιστέρι θα μπορούσε να με εμπνεύσει, ναι. Σκέψου ότι έχω πάρει έμπνευση για ολόκληρες συλλογές από ταξίδια, φωτογραφίες, μέχρι και από την αρχιτεκτονική της Χίου, από όπου έχω και καταγωγή. Κάθε φορά η καινούργια μου συλλογή είναι και η αγαπημένη μου. Τυχαίνει μάλιστα να βλέπω την προηγούμενη συλλογή και να μην μου αρέσει. Μου αρέσουν πάντα τα καινούργια πράγματα που κάνω. Όταν αγαπάς τη δουλειά σου και εξελίσσεσαι, ισχύει αυτό.

Ο Νάσος Ντότσικας μπήκε στο χώρο της μόδας στα δεκαοχτώ και φέτος κλείνει δεκαοχτώ χρόνια ως σχεδιαστής. Έχει την τρέλα ενός μικρού παιδιού και θέλει να μαθαίνει και να εξελίσσει συνέχεια τον εαυτό και τη δουλειά του. Ξεκίνησε να διαλέγει τα ρούχα του από μικρό παιδί, στα έξι του χρόνια έφτιαχνε κοστούμια και σκηνικά για θεατρικές παραστάσεις που ανέβαζε στη γειτονιά του, ενώ παράλληλα ξέμπλεκε τα νήματα όση ώρα έπλεκε η γιαγιά του.

Αναδημοσίευση: LIFO.GR

«Ήταν μονόδρομος για μένα η μόδα» μας λέει όσο ψάχνουμε μαλλί για να τον τυλίξουμε στη φωτογράφιση. «Ήξερα από πολύ μικρός ότι ήθελα να ασχοληθώ με αυτό. Είχαμε μια ραπτομηχανή στο σπίτι και είχα και την γιαγιά μου που την έβλεπα να πλέκει συνέχεια. Η μόδα νίκησε και στα δεκαοχτώ ξεκίνησα σπουδές μόδας στην Ιταλία και στην Ελλάδα. Όσο ήμουν στη σχολή, έβαζα σε όλες μου τις εργασίες πλεκτό. Όλοι μου έλεγαν ότι έχω κλίση προς αυτό και αποφάσισα να εξειδικευτώ εκεί. Πιστεύω πως υποσυνείδητα, αυτή μου η τάση και η αγάπη προς το πλεκτό οφείλεται στα ερεθίσματα που έπαιρνα από την γιαγιά μου όσο ήμουν μικρός. Γι’ αυτό και έκανα logo μου την ανέμη. Λόγω γιαγιάς».

Καθόμαστε σε ένα παγκάκι και παρακολουθούμε τον κόσμο που περνάει. «Οι Αθηναίες ξέρουν να ντύνονται;» τον ρωτάω. «Οι Αθηναίες κάνουν το βασικό σφάλμα να τα βάζουν όλα πάνω τους. Δεν φιλτράρουν τις πληροφορίες που παίρνουν και βάζουν πάνω τους ό,τι είναι της μόδας. Πιστεύω πως καθένας πρέπει να προσαρμόζει τη μόδα και το ντύσιμο στην προσωπικότητά του. Νομίζω ότι οι πιο καλοντυμένοι άνθρωποι είναι στην Ιταλία. Οι ιταλίδες έχουν τρομερή απλότητα. Είναι σικάτες και έχουν έμφυτη κομψότητα».

Ο Νάσος όταν επέστρεψε στην Ελλάδα, δούλεψε στην τηλεόραση και στα περιοδικά. Λίγο αργότερα, αφοσιώθηκε στο πλεκτό, με το οποίο ασχολείται μέχρι και σήμερα –και μάλλον θα ασχολείται για πάντα. Στην εταιρεία του δουλεύει με μοδίστρες, αγνά υλικά και ελληνικά πλεκτήρια. Όλα γίνονται με τον παλιό τρόπο και βασίζονται πολύ στην παράδοση. «Η Ελλάδα έχει μεγάλη προϊστορία όσον αφορά στα πλεκτήρια, το χειροπλεκτό και τις δωδεκάρες μηχανές και εμείς το τιμάμε αυτό» λέει. «Δυστυχώς, τώρα δεν υπάρχουν νέοι άνθρωποι που να θέλουν να ασχοληθούν. Δεν υπάρχει δουλειά και το πλεκτό θέλει να το κυνηγάς συνέχεια. Παρακολουθώ συνέχεια μαθήματα και σεμινάρια. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει άλλος που να ασχολείται εξολοκλήρου με το πλεκτό γιατί είναι ένα ιδιαίτερο υλικό και απαιτεί ειδικές γνώσεις. Αυτό φαίνεται ακόμα και από τον τρόπο που σχεδιάζουμε. Είναι όλα πολύ διαφορετικά. Παίρνω το νήμα και φτιάχνω τα προγράμματα στις μηχανές, κάνω τα πάντα. Δεν είναι εύκολη διαδικασία, είναι δύσκολη και η παραγωγή του. Μου αρέσει όμως και θέλω μέσα από τα ρούχα μου να κάνω τον κόσμο να αγαπήσει και να φοράει το πλεκτό. Το πλεκτό δεν έχει ούτε εποχή, ούτε φύλο. Όλοι νομίζουν ότι το πλεκτό είναι μόνο πουλόβερ και μόνο για το χειμώνα. Ένα βαμβακερό πλεκτό, όμως, είναι πολύ πιο δροσερό από ένα μακό και ένα πλεκτό φόρεμα μπορεί να είναι πολύ πιο επίσημο από ένα σατέν. Το πλεκτό είναι ζωντανός οργανισμός, έχει πόρους, αναπνέει».

Όσο μιλάμε, κοιτάζουμε τα περιστέρια που πετάνε δίπλα μας. «Θα μπορούσε ποτέ να σε εμπνεύσει ένα περιστέρι;» τον ρωτάω. «Εμπνέομαι από πάρα πολλά πράγματα. Ακόμα και ένα περιστέρι θα μπορούσε να με εμπνεύσει, ναι. Σκέψου ότι έχω πάρει έμπνευση για ολόκληρες συλλογές από ταξίδια, φωτογραφίες, μέχρι και από την αρχιτεκτονική της Χίου, από όπου έχω και καταγωγή. Κάθε φορά η καινούργια μου συλλογή είναι και η αγαπημένη μου. Τυχαίνει μάλιστα να βλέπω την προηγούμενη συλλογή και να μην μου αρέσει. Μου αρέσουν πάντα τα καινούργια πράγματα που κάνω. Όταν αγαπάς τη δουλειά σου και εξελίσσεσαι, ισχύει αυτό».

«Θα έφευγες στο εξωτερικό;». «Παλαιότερα είχα φύγει. Τώρα δεν σκέφτομαι να φύγω. Αγαπάω την Ελλάδα και θέλω ό,τι κάνω, να το κάνω εδώ. Εξάγω όμως το προϊόν μου και αυτό είναι αρκετά σημαντικό για εμένα. Δυστυχώς, στην Ελλάδα ενώ υπάρχουν ταλαντούχοι άνθρωποι που ψάχνονται πάρα πολύ, δεν υπάρχει ένας οργανισμός που να τους βοηθήσει. Χρειαζόμαστε έναν οργανισμό που να βοηθά τη μόδα. Είναι κρίμα να βλέπουμε τόσα ταλαντούχα παιδιά να φεύγουν στο εξωτερικό επειδή δεν τους στηρίζει η ίδια τους η χώρα».

Λίγο πριν «δέσουμε» τον Νάσο, του ζητάω μια συμβουλή. «Είμαι επιφυλακτικός με τις συμβουλές γιατί κάθε άνθρωπος έχει το δικό του στυλ και χαρακτήρα. Καθένας πρέπει να επιλέγει μόνος του ποιο στοιχείο θα έχει πιο έντονα στην γκαρνταρόμπα του. Το μόνο που μπορώ να συμβουλέψω είναι πλεκτά. Πλεκτά παντού και πάντα. Αν έχει στη ντουλάπα σου μια πλεκτή ζακέτα, ένα πλεκτό μαύρο φόρεμα, πλεκτά κασκόλ και καλοκαιρινά πλεκτά φανελάκια, μην φοβάσαι τίποτα».

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ