18.2.2014 13:10

Πετυχαίνουν το στόχο της εξωστρέφειας

• ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΚΑΙ ΦΙΛΟΤΕΧΝΙΚΟΣ ΒΛΕΠΟΥΝ ΜΕ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΑΘΡΟΑ ΤΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Δυο πολύ σημαντικά στηρίγματα του τόπου, η Βιβλιοθήκη Κοραή και ο Φιλοτεχνικός Όμιλος Χίου, ήρθαν αντιμέτωπα με τη σκληρή πραγματικότητα. Είχαν μετατραπεί σε στέκια μιας πνευματικής ελίτ, άφηναν ασυγκίνητη τη νέα γενιά από τις παραδοσιακές μορφές παρουσίας τους.

Οι σημερινές διοικήσεις τους συνέλαβαν τον κίνδυνο περιθωριοποίησης τους και έχουν σε εξέλιξη μια εκτεταμένη προσπάθεια εξωστρέφειας. Η Βιβλιοθήκη, διακρίνοντας τη γνώση από την Παιδεία, επιχειρεί να προσεγγίσει κόσμο που την αντιμετώπιζε αδιάφορα ως έναν από τους προτεινόμενους μουσειακούς χώρους του νησιού. Με εκδηλώσεις όπως οι περιπατητικές διαδρομές φέρνει κοντά της ακόμα κι όσους δεν συγκαταλέγονται υποχρεωτικά στους λάτρεις της ανάγνωσης.

Την Κυριακή το πρωί, με ειδυλλιακές για περίπατο συνθήκες, πάνω από 120 περιπατητές γνώρισαν τη διαδρομή της «Μακριάς Στράτας», περπάτησαν ένα από τα σημαντικότερα οδικά μνημεία του νησιού μας και άντλησαν πληροφορίες από τον καθηγητή Γ. Πίκουλα και το Γ. Χαλάτση που, υπό διαφορετικές συνθήκες, ποτέ δεν θα εντυπώνονταν στη μνήμη τους. Άνθρωποι κάθε ηλικίας, πολλοί από τους οποίους νέοι, ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της και ζωντάνεψαν τα δρομολόγια του Τούρκικου δρόμου, από τον Άγιο Σίδερο ως τις Αψιλλές, σε ένα οδικό έργο πιθανότατα του β’ μισού του 19ου αιώνα.

Σε παρόμοια μονοπάτια ο Φιλοτεχνικός φέρνει στο βήμα του νέους Χιώτες επιστήμονες, τους παρέχει τη δυνατότητα να δώσουν στο κοινό την πολύχρονη ερευνητική δουλειά τους, όπως αυτή που παρουσίασε την περασμένη Τετάρτη στο Ομήρειο ο Μ. Ρωξάνας για το Αίπος. Η συνεδριακή αίθουσα του Ομηρείου ξεχείλισε από κόσμο, στην πλειοψηφία του νέα παιδιά, αφού το θέμα τράβηξε το ενδιαφέρον τους σαν το μαγνήτη.

Η τοπική κοινωνία ανταποκρίνεται στην προσπάθεια αναγέννησης της Βιβλιοθήκης και του Φιλοτεχνικού. Στηρίζει αμέριστα με την παρουσία της τις νέες δράσεις τους, θέλει να τις δει να αποκτούν συνέχεια. Η αθρόα προσέλευση στις εκδηλώσεις τους φανερώνει τη δίψα της νεότερης γενιάς να αισθανθεί δίπλα της, ως θεμέλιους συμπαραστάτες, τα πνευματικά ιδρύματα του νησιού. Σημαντικά βήματα στη μεταστροφή μιας κοινωνίας, απαραίτητα για την αφύπνιση της, τώρα που τα έχει ανάγκη. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ