27.12.2021 14:37

Πάνω από 8.500 ακυρώσεις πτήσεων τα Χριστούγεννα

Συνεχίζεται ο εφιάλτης των ταξιδιωτών εν μέσω εορτών αφού και σήμερα, Δευτέρα ακυρώθηκαν μέχρι στιγμής περισσότερες από 1.400 αεροπορικές πτήσεις, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό από την Παρασκευή, παραμονή των Χριστουγέννων στις περίπου 8.500. 

Αν και ο αριθμός των ακυρώσεων είναι ένα μικρό ποσοστό του συνόλου, είναι υψηλότερος, όπως επισημαίνει το BBC, από το κανονικό και έρχεται σε μια εποχή του χρόνου που πολλοί ταξιδεύουν για να περάσουν χρόνο με την οικογένεια και τους φίλους.

Τα σχέδια εκατοντάδων χιλιάδων επιβατών ακυρώθηκαν μαζί με τις πτήσεις τους και η ταλαιπωρία σε πολλά αεροδρόμια ήταν απερίγραπτη αφού σημειώθηκαν και πολλές καθυστερήσεις στην προσπάθεια των εταιρειών να διαχειριστούν το πρόβλημα. 

Αιτία των ακυρώσεων, που ”χτύπησαν” κυρίως αμερικανικές εταιρείες και  πτήσεις και από  προς τις ΗΠΑ καθώς και πτήσεις εσωτερικού ήταν πρωτίστως η μόλυνση πιλότων και αεροσυνοδών από κορονοϊό και η ανάγκη να τεθούν σε καραντίνα.

Υπάρχουν όμως και πρόσθετα προβλήματα για άλλες εταιρείες.

Για παράδειγμα το Χονγκ Κονγκ απαγορεύει τις πτήσεις της Korean Air της Νότιας Κορέας για δύο εβδομάδες, μετά από θετικά κρούσματα μεταξύ ορισμένων ταξιδιωτών.  

Η πλειονότητα των πτήσεων που ακυρώθηκαν τη Δευτέρα είναι αυτές από κινεζικές εταιρείες, σύμφωνα με το FlightAware.

Περιλαμβάνουν την China Eastern, η οποία ακύρωσε 368 πτήσεις, και την Air China, με 141 ακυρώσεις. Τα αεροδρόμια στο Πεκίνο και τη Σαγκάη φαίνεται να επηρεάζονται περισσότερο, με σχεδόν 300 ακυρώσεις μαζί.

Οι κινεζικές αρχές δεν έχουν σχολιάσει το θέμα.

Το αεροδρόμιο της βόρειας κινεζικής πόλης Σιάν είναι επίσης στη λίστα  καθώς περισσότεροι από 13 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν τεθεί σε αυστηρό lockdown  καθώς οι αρχές προσπαθούν να αντιμετωπίσουν μια νέα εστία έξαρσης εντός της κοινότητας. 

Εν τω μεταξύ, οι εταιρείες των ΗΠΑ που επλήγησαν περισσότερο είναι η United, με 84 ακυρώσεις, και η JetBlue που είχε 66.

Η United προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι η αύξηση των κρουσμάτων της παραλλαγής Όμικρον, είχε «άμεσο αντίκτυπο στα πληρώματα πτήσης μας και στους ανθρώπους που διευθύνουν τη λειτουργία μας», με πολλούς υπαλλήλους να πρέπει να απομονωθούν αφού ήρθαν σε επαφή με κρούσματα.

Η όμικρον είναι πλέον το κυρίαρχο στέλεχος στις ΗΠΑ.

Αλλά και οι έντονες καιρικές συνθήκες είναι επίσης ένας παράγοντας ακυρώσεων πτήσεων.

Ένα πυκνό στρώμα χιονιού προκάλεσε καθυστέρησε στις πτήσεις και διέκοψε την κυκλοφορία στους δρόμους στη δυτική πολιτεία της Ουάσιγκτον την Κυριακή, προσθέτοντας προβλήματα στο ταξιδιωτικό χάος που επικρατεί.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η British Airways έχει 42 ακυρώσεις για σήμερα- μέχρι στγιμής-, σύμφωνα με την FlightAware. Το αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου έχει 47 ακυρωμένες πτήσεις.

Σε μια ξεχωριστή εξέλιξη που σχετίζεται όμως με τα ταξίδια, οι αρχές των ΗΠΑ παρακολουθούν δεκάδες κρουαζιερόπλοια που επλήγησαν από κρούσματα Covid ενώ έπλεαν στα ύδατα της χώρας ενώ για πολλά εξ αυτών υπήρξε άρνηση ελλιμενισμού τους σε λιμάνια στην Καραϊβική.

Τα καταγεγραμμένα κρούσματα Covid-19 αυξάνονται ραγδαία σε όλο τον κόσμο, κυρίως λόγω της παραλλαγής Όμικρον, προκαλώντας προφανώς χάος στις μετακινήσεις ταξιδιωτών. 

Παρά τα αρχικά ευρήματα ότι νέα παραλλαγή είναι πιο ήπια από άλλες  οι επιστήμονες ανησυχούν για τον τεράστιο αριθμό των λοιμώξεων που καταγράφονται.

Σχεδόν 5,4 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πεθάνει από τον κορωνοϊό παγκοσμίως, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς της Αμερικής. Έχουν καταγραφεί σχεδόν 280 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Πηγή: huffingtonpost.gr

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ